Neovisni novinarski portal
13.5.2021.
EKOLOGIJA / Sport / UKRATKO
Tko želi u školu za odlazak u podzemlje?

Tko želi u školu za odlazak u podzemlje?

Hrvatski planinarski klub Sveti Mihovil po 12. put priređuje svoju Šibensku speleološku školu koja će se ove godine održati od 4. ožujka do 15. travnja. Kako kažu u HPK Sveti Mihovil, školovanje se odvija po programu Komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza, a polaznici škole će savladati praktične vještine potrebne za kretanje po špiljama te tehnike spuštanja i penjanja po užetu.

str_img_speleologija

– Naučit će osnove speleologije, sve o planinarskoj i speleološkoj opremi, o orijentaciji, uzlovima i crtanju speleoloških objekata, o bivakiranju u prirodi i podzemlju. Tu su i povijest speleologije, arheološki i paleontološki nalazi te živi svijet u podzemlju, osnove geologije, krša i krških fenomena, speleomorfologija, klima podzemlja, alpinističke tehnike, zaštita speleoloških objekata, opasnosti u planinama i speleološkim objektima, prva pomoć i spašavanje. U sklopu škole predavanja će se održavati utorkom od 19 sati u prostorijama HPK Sveti Mihovil (Put tvornice 33, iza bazena u Crnici), dok će se tijekom 5 vikenda ići na dvodnevne izlete na različite lokacije Šibensko–kninske županije odnosno susjedne županije, na kojima će se uvježbavati speleološke tehnike te posjetiti niz speleoloških objekata – kaže Aida Barišić, instruktorica iz HPD Sveti Mihovila.

Nakon uspješno položenog završnog ispita polaznici stječu naziv: speleolog – pripravnik.
Voditelj škole je speolog Mario Blatančić, a instruktori i demonstratori su Aida Barišić, Teo Barišić, Goran Rnjak, Blanka Lučić, Joso Gracin, Damir Trokić, Zlatan Trokić, Mario Blatančić, Ivan Mijat, Stjepan Škrlin, Ante Ercegović, Luka Dubravica, Tomislav Kokić, Blanka Lučić, Anton Vukičević, Dina Kovač, Luka Domagoj Barišić i dr.

Zainteresirani za odlazak pod zemlju informacije mogu dobiti na mob. +385 98 903 5038, mail: sveti.mihovil.sibenik@gmail.com ili na www.sv.mihovil.hr. Polaznici speleološke škole moraju biti učlanjeni u planinarsko društvo koje je članica Hrvatskog planinarskog saveza i imati navršenih 15 godina života uz pismenu suglasnost roditelja ili staratelja (ako su mlađi od 18 godina), a broj polaznika je ograničen. Šibenska speleološka škola prvi puta je organizirana 2003. godine.


VEZANE VIJESTI