Neovisni novinarski portal
4.8.2021.
GOSPODARSTVO / UKRATKO
Standard & Poor’s ponovo ruši hrvatski kreditni rejting: Hrvatsku će skupo stajati njezina samodopadnost!

Standard & Poor’s ponovo ruši hrvatski kreditni rejting:
Hrvatsku će skupo stajati njezina samodopadnost!

Agencija “Standard & Poor’s ponovo je srušila hrvatski kreditni rejting. S BB+ na BB, uz stabilne izglede. U obrazloženju se kao razlog navodi činjenica da je Hrvatska šestu godinu za redom u recesiji te nije uspjela iskoristiti očekivane prednosti ulaska u EU. Osim toga, pad kreditnog rejtinga proizlazi, kako ocjenjuje spomenuta agencija, i iz inertnosti hrvatske fiskalne politike i činjenice da se i dalje ne provode strukturne reforme.

standard&poors

Standard & Poor’s smatra dosadašnje vladine mjere ekonomske i proračunske politike nedostatnim za gospodarsko oživljavanje i stabiliziranja javnih financija. I dalje je, ističu, gospodarstvo niske konkurentnosti, dobrim dijelom i zbog rigidnosti tržišta rada i nepovoljnog poslovnog okruženja. U agenciji drže da će Hrvatsku skupo stajati njezina samodopadnost radi koje bi mogla biti prva članica EU koja će više dati u europsku blagajnu nego iz nje uzeti.

Na opaske Agencije ministar financija Slavko Linić odgovara kako nije nikakvo čudo da rejting pada s obzirom da je država i dalje u velikim problemima. U situaciji kad se povećavaju deficiti, a kroz restrukturiranje javni dug, teško je, veli Linić, očekivati poboljšanje rejtinga. Hrvatsku je skupo stajao i ulazak u EU, preko 2 milijarde kuna za doprinos članstvu, jedan mjesec je izostao i prihod od PDV-a, i sve je to povećalo rashode. Ali, aktivnim radom na reformama, vjeruje ministar financija, u ovoj godini je realno očekivati zaustavljanje pada rejtinga, a moguće i njegovo popravljanje.

Iz HDZ-a komentiraju pad kreditnog rejtinga po Standard & Poor’su ocjenom vladinom nečinjenju. Vladi treba poslati poruku, ističu, da je vrijeme da počne raditi a ne, kako to slikovito reče Ivan Šuker, kemijati, izmišljati i baviti se PR-ovskim spinovima.


VEZANE VIJESTI