Neovisni novinarski portal
17.5.2021.
GOSPODARSTVO / KRONIKA 112
S jučerašnjeg potpisivanja ugovora u HBOR-u s Europskom investicijskom bankom

Kriminalisti po nalogu USKOK-a započeli istragu u sjedištu HBOR-a

S jučerašnjeg potpisivanja ugovora u HBOR-u s Europskom investicijskom bankom
S jučerašnjeg potpisivanja ugovora u HBOR-u s Europskom investicijskom bankom

S jučerašnjeg potpisivanja ugovora u HBOR-u s Europskom investicijskom bankom

U sjedište Hrvatske banke za obnovu i razvoj u Zagrebu na Strossmayerovom trgu 9 poslijepodne su pristigli djelatnici kriminalističke policije prema nalogu Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK). Zasad nije poznato zbog čega su policajci u HBOR-u, a iz te institucije, kao ni iz USKOK-a,  se ne izjašnjavaju zašto je tamo pokrenuta kriminalistička istraga. 

S obzirom na aktualne prijepore je li pomoćnik ministra financija Zdravko Šegon bio u sukobu interesa kada je tvrtka u vlasništvu njegove najuže obitelji  dobila povoljna kreditna sredstva posredstvom HBOR-a, mnoge zanima je li istraga vezana uz taj slučaj, no zasad nema službenog odgovora na to pitanje.

Podsjetimo, Hrvatska banka za obnovu i razvitak je razvojna i izvozna banka Republike Hrvatske čija je osnovna zadaća poticanje razvitka hrvatskog gospodarstva, kako se definiraju. U međuvremenu, dok se ne otkrije razlog policijske posjete toj instituciji, pogledajmo kako svoje postojanje i djelovanje opisuju u HBOR-u.

– Kreditiranjem, osiguranjem izvoza od političkih i komercijalnih rizika, izdavanjem garancija te poslovnim savjetovanjem, HBOR gradi mostove između poduzetničkih ideja i njihovih ostvarenja s ciljem osnaživanja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva – opisuju svoje djelatnosti u HBOR-u. Naša misija kao razvojne i izvozne banke Republike Hrvatske je podrška stvaranju novih vrijednosti temeljenih na znanju, kulturnom nasljeđu i prirodnom bogatstvu s ciljem održivog i ravnomjernog razvitka svih krajeva Republike Hrvatske. Biti mjera uspješnosti za razvojne i izvozne banke u regiji koja putem svojih korisnika i zaposlenika potiče obnovljivi razvitak šire društvene zajednice. Vrijednosti u koje vjerujemo: etičnost, odgovornost, pouzdanost, usmjerenost na korisnike, obnovljivost i znanje, ugrađujemo u naše poslovanje. Vjerujemo da visok stupanj etičnosti utječe na dugoročno učinkovito ispunjavanje postavljenih ciljeva. Potičemo etičnost naših zaposlenika kako prema korisnicima, tako i u međusobnim odnosima i odnosu prema povjerenim nam zadacima. Svoj uspjeh ne mjerimo ostvarenom dobiti, već dugoročnom dobrobiti za društvenu zajednicu koju će ostvariti projekti koje podržavamo – ističu.

U linku u nastavku (ovdje) je priopćenje otprije nekoliko dana koje je vezano uz ‘slučaj Šegon’, a potpisuje ga Anton Kovačev, predsjednik Uprave HBOR-a koji je na toj funkciji već dugi niz godina.

 

 


VEZANE VIJESTI