Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
KULTURA
(Pred)novogodišnja proslava u Šibeniku: domaća, vesela i bogata – kao nikad do sada

(Pred)novogodišnja proslava u Šibeniku:
domaća, vesela i bogata – kao nikad do sada

Nakon dugo godina, Šibenik i Šibenčani bi mogli doista veselo i svečano proslaviti prelazak iz jedne u drugu godinu:  Artim produkcija uz potporu gradskih vlasti, zajedno s brojnim kreativnim Šibenčanima koji su im se stavili na raspolaganje priređuju doista bogat, sadržajan i raznovrstan prednovogodišnji i novogodišnji program. Kao nikad do sada, reklo bi se.

Doček Nove godine - Presica u Docu 017

– Nova u Docu – slogan je ovogodišnjeg niza raznovrsnih zabavnih događaja koje su jučer najavili Hrvoje Jelković iz Artim produkcije, gradonačelnik dr. Željko BurićŽeljko Koloper Keke iz Scenske udruge Leona i Snježana Klarić, voditeljica Adventskog sajma. Zanimljivo je kako je program predstavljen upravo u Docu, slikovitoj šibenskoj četvrti u kojoj se opet nastoji ‘zavrtjeti đir u Docu’, kako su to pojasnili organizatori. Kao svojevrsna kulisa gore navedenim predstavljačima programa, iza leđa su zapjevali šibenskin glazbenici, njih tridesetak, koji su osnova i glavna snaga ovogodišnje proslave Nove godine u Šibeniku.

– Za sve ovo sam ja najmanje odgovoran. Cjelokupni program pomoći će u razbijanju zimske monotonije u Šibeniku, čime želimo poručiti kako se život u Šibeniku ne odvija samo ljeti. Kao Grad, pružili smo i nastavit ćemo pružati oslonac mladim ljudima koji su organizatori i sudionici ovog hvalevrijednog projekta. Iz dočeka ćemo slijedećim godinama napraviti brend, jer želimo da Šibenik postane mjesto u kojem će ljudi iz cijele Hrvatske, ali i naši gosti i turisti, dolaziti proslaviti Novu godinu. Pozivam sve
Šibenčane, i mlado i staro, da izađe na ulice i trgove i podrže naše mlade glazbenike i da
zajedno proslavimo Novu bez obzira na vrijeme – rekao je gradski čelnik dr. Burić.

No onda su iz Artim produkcije stali nabrajati silne događaje koji očekuju Šibenčane, počev od petka 6. prosinca pa sve do sljedeće godine. Ipak, najznačajnija vijest je zasigurno činjenica kako su gotovo svi izvođači, a ima ih poveliki broj, iz Šibenika. Time je prestala praksa pri kojoj se golemi novac iz gradske blagajne trošio na plaćanje glazbenih sastava koji su za to dobijali prevelike honorare, a građanima su uglavnom zauzvrat nudili nižerazrednu glazbu diskutabilne vrijednosti – ispod šatora. Jelković je nabrojao sve ovogodišnje izvođače, a za svakoga od njih je imao laskave pohvale.

– Dakle, nositelji programa za doček Nove godine su isključivo šibenski bendovi redom: Bagatini i
Kost i koža na pozornici na Peškariji, te The Pulse, 022, Dok AnalogX, Ti Ritu Piri pip, L’kok i
Fog Sellersi na glavnoj pozornici, na platou u Docu. Novogodišnji program započet će u 21
sat. Glazbena scena grada Šibenika utemeljena je na dugogodišnjoj tradiciji koja je iznjedrila
mnogobrojne izvođače i ostavila neizbrisivi trag na sceni. Šibenski bendovi koje ove godine
želimo predstaviti na novogodišnjoj večeri dostojni su nasljednici te glazbene tradicije –
kaže Hrvoje Jelković, ‘vođa’ zabave.

Kako kažu u Gradu, ‘Nova u Docu“, ovogodišnji naziv manifestacije, osim što sugerira proslavu na šibenski način, zove na proslavu u jednom od najstarijih i najljepših dijelova grada, lokaciji koja se polako, ali sigurno, razvija u smjeru glavnog centra zabave u Šibeniku. Program će se odvijati na dvije pozornice: na staroj Peškariji, gdje će program početi na Badnjak, dok će na platou u Docu glavna pozornica biti postavljena uoči dočeka Nove godine.

Inače od Badnjaka do Nove godine Šibenčane čeka sedam koncerata, među kojima ipak ima i ‘uvoznih’ bendova. Evo rasporeda: 24. 12. – The Sick Swing Orchestra, 25. 12. – Klapa Adriaticum, 26.12. – Fenix, 27.12. – Cat Paws, 28.12. – Small House Brown, 29.12. – Čarobnjaci, 30.12. – Dernis Jam Band, 31.12. – Bagatini, Kost i koža, od 21 sat, a bit će toga još, ističe se.

– Spremamo se ljudima pružiti pravi spektakl! Ove se godine napokon osjeća veliko
zajedništvo u organizaciji najluđe noći u godini. Naime svi bendovi su složni u misiji u kojoj
nećemo više dopustiti da grad spava zimski san zimi, jer za to nema osnovanoga razloga.
Stoga ponesite osmijeh i dođite u Dolac za Novu, šibenski glazbenici sve Vas zovu!“ – poručili su iz skupine 022.

Osim koncerata, slijede i tradicionalne 21. Božićne čarolije, koje organizira Scenska udruga Leona:
program započinje 7. prosinca povorkom Djeda Božićnjaka koja će s krenuti s Baldekina prema rivi u 11 sati, a završava na Staru godinu, 31. prosinca, dječjom proslavom Nove godine, koja će se održati na pozornici u Docu, odnosno na Peškariji.

Adventski sajam, pak, održavat će se u Docu, na ‘potezu’ od Peškarije do stuba Katedrale sv.
Jakova, tijekom posljednja dva vikenda u prosincu 2013. godine (subotom i nedjeljom), u jutarnjim i popodnevnim satima.

– Na dan Sv. Nikole, 6. prosinca, u jutarnjim satima, Šibenčane ćemo iznenaditi lijepim
darovima. Naime, svi sretnici koji se „zateknu“ ispred Katedrale sv. Jakova u 10
sati, moći će kući ponijeti darove! Njihove sadržaje nećemo otkriti, neka ostanu
iznenađenja, no ovim putem pozivamo sve građane da naprave đir do Katedrale jer ih
čekaju lijepi darovi! – poručuje Ana Gojanović-Rakić, pročelnica Ureda gradonačelnika.

Vrlo je vjerovatno kako će ove godine Šibenčani veselo i masovno podržati ovakav uistinu ‘domaći’ doček koji bi, čini se, mogao postati dugom i uspješnom tradicijom i događajem koji se ‘jedva čeka’, .kako je primjetio jedan od organizatora.


VEZANE VIJESTI