Neovisni novinarski portal
18.5.2021.
EKOLOGIJA / UKRATKO
Po Novoj godini stiže odluka o selidbi Parka prirode Vransko jezero u Betinu

Po Novoj godini stiže odluka o selidbi Parka prirode Vransko jezero u Betinu

Na sastanku Ministarstva zaštite okoliša i Općine Tisno, koji je na temu eventualnog preseljenja sjedišta Parka prirode Vransko jezero iz Biograda u Betinu održan u petak u Zagrebu, ministar Zmajlović je načelno podržao inicijativu tišnjanskog načelnika Ivana Klarina.

Na sastanku Ministarstva zaštite okoliša i Općine Tisno, koji je na temu eventualnog preseljenja sjedišta Parka prirode Vransko jezero iz Biograda u Betinu održan u petak u Zagrebu, ministar Mihael Zmajlović je načelno podržao inicijativu tišnjanskog načelnika Ivana Klarina. Istaknuo je da podržava svaku inicijativu koja može donijeti poboljšanja u upravljanju i valorizaciji kao i očuvanju prirodnih resursa parka. Obećao je da će temeljem razgovora, izvještaja s terena i cjelokupne dokumentacije koja je zatražena od Općine Tisno, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode već u prvim mjesecima iduće godine donijeti svoj konačni stav.

sastanak-zmajlovic

– Načelnik Klarin je ministru Zmajloviću iznio plan premještanja uprave i otvaranja prezentacijskog centra PP Vransko jezero u Betini te istaknuo da se inicijativa bazira na činjenici da do danas nije adekvatno iskorišten turistički potencijal Vranskog jezera. Klarin smatra i da bi se premještanjem uprave JU u Betinu ostvarili preduvjeti za odgovarajuću zaštitu prirodnog bogatstva parka. Ministar Zmajlović saslušao je prijedloge i potvrdio da će Ministarstvo zaštite okoliša i prirode razmotriti inicijativu i zahtjev Općine Tisno. Kao sljedeći korak, Općina Tisno je dužna poslati prema Ministarstvu pismo namjere sa obrazloženjem inicijative i planom rada, a zatim će se izaći na teren i utvrditi stanje te donijeti konačno mišljenje – izvijestila je Općina Tisno.


VEZANE VIJESTI