Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
POLITIKA
Milanović referendum nazvao ‘prikrivenom homofobijom’ i najavio skoro donošenje tzv. ‘zakona o partnerstvu’

Milanović referendum nazvao ‘prikrivenom homofobijom’ i najavio skoro donošenje tzv. ‘zakona o partnerstvu’

Milanović 069

Zoran Milanović, predsjednik SDP-a i premijer  pristigao je jutros na izbornu konvenciju šibensko-kninskog SDP-a u Šibeniku te je smjesta, nakon pozdrava, s govornice počeo govoriti o referendumu  koji je upravo u tijeku u Hrvatskoj, nazvavši ga ‘prikrivenom homofobijom’. Uopćeno je najavio kako se slični referendumi više neće održavati (?), te kako će se skoro donijeti tzv. zakon o partnerstvu’.

– Kako je započela ova priča s referendumom? Danas je taj referendum i na žalost to ne možemo izbjeći koliko god to tužno i nepotrebno bilo. Ali treba reći riječ-dvije o tome.

Dakle, prvo se pokušalo osujetiti jednu civilizacijsku, ali benignu stvar, u stvari, a koja se zove zdravstveni odgoj. Bio je cilj da se organizira referendum o tom pitanju i da se građani, dakle preko 4 i pol mlijuna birača pozovu na birališta da bi odlučivali o jednoj tako u stvari bagatelnoj stvari koju ima svaka civilizirana država, a zove se zdravstveni odgoj. Kada su organizatori uvidjeli da za to nemaju podršku većine građana, onda se tražila, to se kaže – niša. I pronašla se onda opet jedna naoko benigna i dobrohotna stvar, a u stvari prikrivena agresija, prikrivena homofobija i skupilo se preko 700 tisuća potpisa za referendum o braku.

Naoko, na prvi pogled, tko dobronamjeran može imati nešto protiv toga? Tradicijsko pitanje. Naglašavam ovu prikrivenost. Dan je referenduma, danas mogu otvoreno o tome govoriti, do sada nisam.

Kako ispadne, ispadne. Dakle, prikrivena homofobija. Ako taj referendum danas uspije po želji organizatora pitanje je kako će se radovati? Kako će izgledati ta proslava? Čemu će se radovati? Kad dobijete izbore – sretni ste. Kad izgubite izbore – niste sretni, nesretni ste, teško vam je. Koji je oblik radosti koji bi trebao uslijediti danas nakon što se prebroje listići, pod uvjetom da to prođe. To je ključno pitanje – ustvrdio je Milanović.

‘Srednjeazijski model demokracije neka si nose doma’

U nastavku govora osvrnuo se na ‘drugi referendum’ koji se tiče ćirilice, odnosno pisama kojima se služe manjine u Hrvatskoj, ali i vrlo intrigantno izrekao i kako se radi o ‘zadnjem referendumu’, ne pojašnjavajući posve kako to misli.

 – Ovo nas vodi do ovog drugog referenduma za koji se danas skupljaju potpisi, a to je referendum o zabrani uporabe pisma, odnosno o ograničenju uporabe pisma manjina, dok ne pređu 50 posto u nekoj zajednici, dok ne postanu većina. Dakle taj srednjeazijski demokratski model neka si nose doma.
To u Hrvatskoj nikad neće proći! Koliko god se potpisa skupilo. Za razliku od ovog referenduma o braku, koji je ružan, koji je prikriven, koji je u stvati artiljerijska topnička priprema za ovaj drugi referenerdum. Ovaj drugi refererendum je o upotrebi pisma manjina, a to je delikatan sustav koji smo u ratu i nakon rata gradili dvadeset godina: od  toga prste dalje. To proći neće. Nema toga referenduma koji će nas na to natjerati da kao političari, kao stranka, kao ljudi, kao građani, kao Hrvati, većina nas, koji branimo  prava manjina i manjine u Hrvatskoj. Ako dopustimo da se na referendumima odlučuje o pravima manjina, ja garantiram da će ostati bez većine prava. Neće ih biti više. To  se zove pozitivna diskriminacija. Prava manjina su ucijepljena i ugrađena u temelje svake moderne demokratske države, sviđalo se to nekome ili ne. To je tako. Tako  funkcionira EU, uz manje ili veće razlike. Ovaj ružni referendum danas je zadnji referendum. Već od sljedeće godine, čvrsto vjerujem, takvi referendumi  Ustavom više neće  biti mogući. I dobar je koliko god da je loš, zato da se svi osvjestimo i da vidimo kakva opasnost i prostor za manipilaciju ostavljaju ovakvi refeerendumi i šta se sve s njima može raditi, s najboljim ljudskim namjerama, kao pokrićem za sve to. Trenutak učenja za Hrvatsku – zaključio je čelnik SDP-a.

Milanović 025

Najavio tzv. ‘Zakon o partnerstvu’

Potom je najavio skoro predlaganje tzv. ‘Zakona o partnerstvu’, a koji je, veli, i predizborno obećanje.

– Kako god danas to bude završilo, i kakvi god rezultati bili, sljedećeg tjedna, ili najkasnije za dva tjedna na sjednici Vlade će se naći zakon o partnerstvu, zakon koji zajednicu ne definira kao brak,  jer to nikada nismo niti govorili niti obećavali niti o tome  razmišljali. To je nebitno, na kraju krajeva. To je kao da rezervirate neku domenu na internetu, to je stvar naziva: dot com. Nije bitno ime, bitan je sadržaj. U Zakonu o partnerstvu svi parovi će imati skoro ista prava. To je dio našeg izbornog programa.  To smo obećali provesti. Možda smo mogli i u prvoj godini, evo sad je već druga godina. To će biti zakon koji će izglasati Hrvatski sabor. I nikakvom Ustavu i u nikakvoj ustavno formulaciji neće biti protiv. To je naše obećanje, ali ne kao poslovna ponuda biračima, ne kao trgovina, nego kao uvjerenje. Mada i trgovina sama po sebi ne mora biti loša stvar. Trgovina je temelj i kotač modernoga i svakog gospodarstva i stvaranja bogatstva, ali ovo nije trgovina. Ovo radimo zato jer u to vjerujemo.  Smatramo da je to dobro za našu zemlju.  Zato jer naprosto drukčije ne valja. I postojiti točka u u kojoj u raspravi s nekim, u civiliziranoj raspravi, bez nasilja, više ne možete reći: ne slažem se s tobom. Nego mu moraš reći: potpuno si u krivu. Onima koji žele Hrvatskom na taj način upravljati i modelirati i sanjaju da će tako ostvariti svoje prljave planove, kao neki dan u Vukovaru. Prljava prizemna politika. Možda misle da su u pravu. Ja znam da nisu u pravu. Jer ljudski griješe, a poslovno gledajući: neće uspjeti. Bankrotirat će. A u tome ćemo im mi pomoći: SDP, HNS i drugi partneri. Bolji smo. U tome je sva tajna. Živjeli! – završio je svoj govor u Šibeniku Zoran Milanović.

 

Zoran Milanović i Ivan Klarin

 


VEZANE VIJESTI