Neovisni novinarski portal
8.5.2021.
POLITIKA
Ivo Josipović iz Drniša poručio: Uskoro će se otvoriti pitanje cjelovite ustavne revizije!

Ivo Josipović iz Drniša poručio:
Uskoro će se otvoriti pitanje cjelovite ustavne revizije!

Predsjednik Josipović posjetio Drniš 088

– Predsjednik države je, po Ustavu, jedan od ovlaštenih predlagača ustavnih promjena, i ja se nisam gurao sa svojom inicijativom u saborsku proceduru između stranaka, niti sam imao ambiciju biti neki novi faktor, s nekom svojom posebnom inicijativom – izjavio je tijekom posjeta Drnišu predsjednik RH Ivo Josipović.

– Kada je prijedlog konačno formuliran, dao sam određene primjedbe želeći ponuditi neka poboljšanja, jer sam u prijedlogu prepoznao određene slabosti, a riječ je o ozbiljnim slabostima koje će se pokazati kao takve u provedbi Ustava- ocijenio je Josipović. Naravno, dodao je,  Sabor je jedini koji može donijeti promjene i razumijem da im je u ovoj fazi teško prihvaćati određene inicijative jer moraju čuvati potrebnu većinu. Ali, priznao je, ja sam sebi olakšao dušu, rekao sam koje su to slabosti i volio bih da se pokaže kako nisam bio u pravu.

Josipović upozorava na potrebu studioznog donošenja izmjena Ustava, ali se boji, kako kaže, da Ustav kao cjelina nije došao u stanje debalansa, jer je neka materija prenormirana, a neka podnormirana, i  možda je vrijeme pregazilo neke odredbe. Zbog toga, šef države  vjeruje da će se u skoroj budućnosti otvoriti pitanje cjelovite ustavne revizije. No, izrijekom odbacuje tvrdnje da je njegova inicijativa za ustavna poboljšanja znak distanciranja od SDP-a zbog njegove bolje pozicije za predsjedničke izbore koji su već za godinu dana. -To nema nikakve veze ni s približavanjem niti s distanciranjem od bilo koga- tvrdi Josipović. – Riječ je o tome da je moja ustavna dužnost upozoriti na određene probleme, a osim toga ne radi se o prijedlozima koji su fokusirani na neke oporbeno-vladajuće odnose, nego isključivo o načelnim pravnim pitanjima.

Ne mislim da je referendum o ćirilici nešto dobro i ustavno

A što se tiče referenduma o dvojezičnosti, za kojega su pripadnici Stožera za obranu Vukovara prikupili gotovo 650 tisuća potpisa i danas ih predali predsjedniku Sabora Josipu Leki, Josipović kratko kaže: Zakonom je propisana procedura  i zakona se treba držati, što uključuje i provjeru je li sam meritum referenduma onakav kakav bi trebao biti prema Ustavu. Vi znate – kazao je brojnim novinarima za posjeta Drnišu Josipović – da ja ne mislim da je taj referendum nešto dobro i nešto ustavno.

Predsjednik Josipović posjetio Drniš 097

 

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI