Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
GOSPODARSTVO / KULTURA
Šibenik - poslije kiše zasigurno dolazi sunce

Hoće li projekt JEWEL (dragulj) pomoći oživljavanju šibenske gradske jezgre?

Šibenik - poslije kiše zasigurno dolazi sunce

Šibenik - poslije kiše zasigurno dolazi sunce

Šibenik – poslije kiše zasigurno dolazi sunce

Kako revitalizirati šibensku gradsku jezgru? Kako vratiti život u napuštene poslovne prostore, trgove, dvorišta i kuće u kamenitom središtu Šibenika? Kako vratiti jezgri životni puls kakvim je pulsirala od utemeljenja do nedavnih dana? Kako vratiti građane u svoj grad? Kako izbjeći da najljepši dio Šibenika, kao što se to dogodilo nekim drugim gradovima nakon što su za ljetne rezidencije brojne nekretnine pokupovali strani državljani (Dubrovnik) zimi postane hladan i beživotan?

To je tek dio pitanja na koja se nastoje pronaći odgovori na radionici što se u ponedjeljak i utorak priređuje u šibensko Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića. Radionicu Revitalizacija povijesne jezgre  provodi Grad Šibenik u procesu provedbe projekta JEWEL (punim nazivom Joint Easily Wafted East Laboratory Model ili u prevodu ‘dragulj’) čiji je cilj  uspostava modela za revitalizaciju povijesne jezgre.  Projekt je financiran sredstvima Europske unije, u okviru Transnacionalnog programa za jugoistočnu Europu (SEE).
Osnovni cilj ove faze projekta je analiza lokalnih potreba, odnosno definiranje problema  i potencijala  jezgre, s ciljem uspostave razvojnog modela zasnovanog na zadovoljenu zahtjeva kvalitete života stanovnika, razvojnih potencijala i zaštite baštine, kako se pojašnjava. Razgovorom i razmjenom mišljenja sa različitim sudioniicma ovog procesa, od žitelja središta grada, preko predstavnika udruga iz domene kulture i drugih razvijnih agencija nastojat će se definirati prioritetne razvojne potrebe, osobito vezane za kvalitetu života unutar povijesne jezgre.
Inače, projekt je predstavljen još u lipnju ove godine, kada je jedna od voditeljica, Ivana Katurić, najavila izradu detaljne analize lokalnih potreba, te pozvala lokalno stanovništvo i stručnjake na području zaštite baštine, razvoja infrastrukture i gospodarstva da se aktivno uključe u projekt i sudjeluju u radionicama, te svojim idejama i prijedlozima doprinesu rješavanju pitanja razvoja gradske jezgre. O integriranim pristupima revitalizacije povijesnih jezgri i umrežavanju u međunarodnu mrežu Urbanih centara govorili su pritom Ivana Katurić, dr.sc. Aleksandar Lukić i dr.sc. Marco Vani, stručni suradnici na projektu.
–  Projekt je usmjeren na revitalizaciju povijesne baštine s posebnim naglaskom na socio-ekonomski aspekt toga procesa te je jedan od specifičnih ciljeva uspostava urbanog inkubatora, kao dijela Urbanog centra orijentiranog potpori razvoja novih tvrtki na području kreativnih industrija, novih medija i IC tehnologija – pojašnjeno je.
Inače projekt JEWEL ima ukupnu vrijednost od 1.962.272,24 €, a vrijednost dijela projekta kojeg provodi Grad Šibenik je 227.739,00 €, od čega EU sufinancira 193.578,15€ (85%).
Uz Grad Šibenik, u projektu sudjeluju partneri iz Italije, Grčke, Albanije, Bugarke i Rumunjske.


VEZANE VIJESTI