Neovisni novinarski portal
21.10.2021.
EKOLOGIJA / GOSPODARSTVO
Turisti u masliniku: Nisu ekonomični kao berači, jer puno jedu i piju, ali zato ne traže plaću

Turisti u masliniku:
Nisu ekonomični kao berači, jer puno jedu i piju, ali zato ne traže plaću

Po uzoru na Istru, gdje se već godinama u turističkim prospektima nude maslinske ture, turisti dolaze brati masline i u šibenski kraj. Agencija Adria Mare povela je u subotu 130 turista iz Austrije na branje u maslinik seoskog gospodarstva Banovi dvori u Tišnjanskoj Dubravi. Puna dva autobusa Austrijanaca prijepodne su brali masline, a popodne su ih odnijeli na preradu u uljaru Poljoprivredne zadruge Tribunj. 

Turistima sa zadovoljstvom prionuli na posao

– U mjestu Sankt Martin kraj Graza imam pizzeriju, u kojoj kruh pice obilno mažemo maslinovim uljem. Međutim, sve do sada nisam znao da je posao oko maslina ovako složen i težak, da se ovako mali plodovi beru jedan po jedan. Tek sada shvaćam zašto je dobro maslinovo ulje tako skupo – rekao nam je Otto, koji je bio oduševljen naučenim.

– Austrijanci možda nisu najbolji berači maslina, ali su dobri gosti i veseli me da ih, osim naše hrane i pića, zanima i i upoznavanje našeg posla i tradicionalnog načina života. Moja konoba nije na moru, ali izgleda da to može biti i prednost. Nisu samo sunce i more ono što zanima turiste i zato oni ovdje dolaze i poslije ljetnih vrućina, kad na moru nema gotovo nikoga – rekao nam je Damir Vodanov Ban, vlasnik Banovih dvora.

Osim branja maslina i uživanja u domaćim jelima i pićima, austrijski turisti imali su Banovim dvorima imali priliku sresti se s još jednom, odnosno dvije atrakcije. To su Banovi magarci Sivko i Miško, višegodišnji šampioni Međunarodne utrke magaraca koja se svakog kolovoza održava u obližnjem Tisnom. Nemaju svaki dan priliku sresti šampione, pa su ih hranili bombonima i fotografirali se s njima. S druge strane, prva tura berača maslina iz Austrije bila je atrakcija za mještane Dubrave. Oni se, pak, nisu mogli načuditi da turisti, umjesto da se odmaraju kad si već to može priuštiti, dolaze brati masline. K tome, još i plaćaju da mogu raditi taj, po njihovom sudu, mukotrpan i dosadan posao.

[wzslider]


VEZANE VIJESTI