Neovisni novinarski portal
18.5.2021.
GOSPODARSTVO
Otvoren 3. Međunarodni obrtnički sajam

Otvoren 3. Međunarodni obrtnički sajam

Krizi unatoč, šibensko Uduženje obrtnika pod palicom agilnog predsjednika Jose Smolića, organiziralo je treći po redu Međunarodni obrtnički i gospodarski sajam koji je okupio 120 izlagača iz Hrvatske, Italije, Slovenije i Bosne i Hercegovine, te preko partnera i izlagače iz Češke i Belgije.

Sajam obrtništva 149

Sajam je otvorenim proglasio Zlatko Gareljić, savjetnik za obranu  i izaslanik predsjednika Ive Josipovića koji je pokrovitelj ove obrtničke manifestacije. Da ne bi bilo zabune, Gareljić je svoj dolazak kao savjetnika za obranu pojasnio vezom između obrtništva i sigurnosti.

Sajam obrtništva 078

Joso Smolić nije krio zadovoljstvo ovogodišnjim odazivom obrtnika s obzirom na ukupno stanje obrtništva, poduzetništva i gospodarstva. Nešto manji broj izlagača nego prošle godine opravdao je neusklađivanjem i neprilagodbom EU poslovanju.

obrtnički sajam

Gradonačelnik Željko Burić smatra kako upravo obrtnici i poduzetnici  mogu izvući zemlju iz gospodarsko-socijalne krize i recesije. Obrtnici su pojedinci koji imaju ideje, znaju raditi, promoćurni su i mogu zapošljavati, hvalio ih je gradonačelnik ističući kako im Grad pruža suport kroz konkretne poteze kao što su, primjerice oslobađanje od dijela parafiskalnih nameta, smanjenja ulaznih troškova i drugo. Hrvatska je zemlja znanja, zemlja novog proizvoda, a Grad Šibenik i na tom polju pomaže i pomagat će kroz  projekt razvoja Sveučilišta, odnosno Studija kroz koje će se mladi kadrovi školovati. To je recept za Hrvatsku budućnost, naglasio je prvi čovjek Šibenika.

Sudionicima sajma obratio se i Tomislav Vrdoljak, zamjenik župana, također hvaleći obrtnike, njihovu žilavost, snagu, zapošljavanje, isplatu plaća… Bez obrtništva i malog i srednjeg poduzetništva nema ni jakog gospodarstva, ustvrdio je navodeći mjere kroz koje im Županija pomaže. Riječje o sufinanciranju kamata na kredite, izobrazbi i ulaganju u gospodarsko-socijalnu ingrastrukturu.

Po prvi put u Hrvatskoj nakon njezina ulaska u EU izlažu obrtnici i poduzetnici iz susjedne BH. Jago Lasić, predsjednik tamošnje Gospodarske komore upozorava kako je međusobna  trgovina od tada proprimila posve drugačiji karakter u odnosu na razdoblje prije 1.srpnja. Smatra kako međusobna trgovina zaslužuje drugačiji put. Pokrivenost uvoza izvozom s RH je porasla u dvocifrenim iznosima, ali ne zahvaljujući povećanju izvoza već smanjenju uvoza iz Hrvatske i to onih roba koje se mogu vidjeti na ovom sajmu,  ponajprije onih biljnog i životinjskog podrijekla. Za zajedničkim stolom trebali bi se naći čelnici Ministarstava BH i Hrvatske i dogovoriti suradnju. Naš je uvoz ostao isti samo je naš regionalni raspored drugačiji jer sad imamo pojačani uvoz sa istoka, pojasnio je Jagić.

Sajam obrtništva 187

Dragutin Ranogajec, predsjednik HOK  ističe kako su obrtnici, unatoč teškim vremenima, pokazali žilavost oslanjajući se na svoje obitelji, te danas pokazuju svoje proizvode i usluge. Ovakvi sajmovi su „prozori u svijet“ jer oni daju mogućnost da pokaženo što radimo i da vidimo što radi konkurencija što je često vrlo poticajno pa i u vremenima krize kao što je ova današnja. Kod nas kriza traje već pet godina. Predugo, ali je i takva situacija  prilika za one najbolje.  Kod nas, međutim nešto ne valja. Ili ne valja recept za izlazak iz krize ili oni koji trebaju predložiti kako izići iz krize i učiniti ozbiljni korak naprijed. Možda je nešto treće posrijedi jer znamo da je zapadni svijet izišao iz krize što potvrđuju i naši izvoznici kojima posao raste. Zakon o obrtništvu koji je donosen  bacio je veliki „kamen u izlog“ ovog sajma jer teško da ćemo dogodine imati sredstava da  financijski pomognemo ovakvodogađanje. Vjerujem da ćemo zajedno s Ministarstvom, odnosno udruženim obrtničkim snagama pronaći izlaz iz ove teške situacije, optimistički će Ranogajec.

Sajam obrtništva 162

Prema riječima Vjekoslava Rakamarića iz Ministarstva poduzetništva i obrta oresorno je Ministrstvo ove godine Šibensko-kninsko područje pomoglo sa više od 5 milijuna kuna.

 Malo poduzetništvo i obrt su najtvrđi orah i svaka ozbilja zapadna zemlja bazira svoj uspjeh i rast na tome. Veliki investicijski programi su generatori razvoja, međutim motori razvoja  su uvijek malo i srednje poduzetništvo.

Na štandovima se i ove godine mogu vidjeti dobro nam poznata lica i proizvodi u čiju smo se kvalitetu već uvjerili: med, tkanice, prehrambeni proizvodi, vina, rakije, likeri, slastice, kozmetika, sir, pršut , vino… Posjetiteljima se predstavljaju i domaća Učilišta, inovatori, cvjećari, polaznici obrtničkih i strukovnih škola…

Sajam je otvoren do nedjelje navečer. Sekcija ugostitelja Šibenika za sve je posjetitelje u petak priredila besplatni ručak- mesni rižoto, dok u subotu i nedjelju posjetitelje čekaju drugi specijaliteti.

Svoj doprinos sajmu i ove će godine dati obrtnici iz Garešnice sa svojim odabranim jelima.

 

 


VEZANE VIJESTI