Neovisni novinarski portal
6.5.2021.
EKOLOGIJA / POLITIKA
Oceanograf Mirko Orlić: Za 100 godina razina mora i ocana povećat će se za 68 cm, a sa većom razinom doći će strašne poplave!

Oceanograf Mirko Orlić:
Za 100 godina razina mora i ocana povećat će se za 68 cm, a sa većom razinom doći će strašne poplave!

Nakon nedavnog alarmantnog odjeka još alarmantnijih podataka koji su svijetu odaslani sa Međunarodog panela za klimatske promjene, oceanograf prof. dr.sc. Mirko Orlić otvoreno govori o globalnim i regionalnim promjenama u razinama mora i oceana koje nam slijede u narednim razdobljima.

klimatske_promjene_1

Da podsjetimo, ovaj je oceanograf nedavno sa kolegom Zoranom Pasarićem, (obojica su djelatnici Geofizičkog odjeka PMF-a u Zagrebu) objavio  rad na temu procjene porasta morskih razina u Jadranu ali i na globalnoj razini. Njihov je rad  publicirao svjetskli priznati časopis Nature Climate Changen što je još jedan doprinos hrvatskih stručnjaka kvalitetnijem sagledavanju globalnih klimatskih promjena za koje svjetski stručnjaci tvrde da su  u zadnja tri desetljeća u čak 90-postotnom udjelu rezultat djelovanja čovjeka. Temperatura zraka će, po svjetskim stručnjacima, do kraja stoljeća porasti za enormnih 2 stupnja C.

Zajednički rad Orlića i Pasarića nesumljivo je važan doprinos prognozi porasta morske razine usljed globalnih klimatskih promjena. O kakvom se napretku u prognoziranju morske razine radi pitali smo prof.dr. sc. Mirka Orlića.

Porast morske razine u sljedećih stotinu godina moguće je odrediti na dva načina. Prvi je način tzv. teorijska metoda koja se zasniva na matematičkom modeliranju sustava atmosfera-more-led-kopno. Drugi način predstavlja empirijska metoda koja se temelji na relacijama koje povezuju globalnu temperaturu s globalnom visinom morske razine. Problem je do sada bio u tome što su se rezultati tih dviju metoda drastično razlikovali. Preciznije, iznosi empirijskih metoda bili su čak dva do tri puta veći od iznosa teorijskih prognoza. Istražujući razloge tog neslaganja mi smo razvili modificiranu empirijsku metodu kojom smo se uspjeli znatno približiti rezultatima teorijske metode.

Kroz opsežna istraživanja Orlić i Pasarić pokazali su da je kod primjene empirijske metode potrebno uzeti u obzir dva do sada zanemarena procesa. Prvi je sadržan u ravnoteži mora i kopnenih ledenjaka, te u njihovom utjecaju na porast globalne temperature, a drugi  u utjecaju crpljenja podzemnih voda na morsku razinu tijekom prošlog stoljeća.

klimatske_promjene_3Dobijeni rezultati, nedvojbeno upućuju na porast morske razine do 2100.g. u iznosu od 68 cm, odnosno porast će se kretati u rasponu od 53 do 83 cm uvaži li se pripadajuća standardna devijacija koja se odnosi na mogući umjereni porast koncentracije stakleničkih plinova što bi dovelo do porasta globalne temperature od oko 2 stupnja C. Ti su iznosi znatno manji od onih ranije određenih empirijskom metodom. Orlić i Pasarić u svom su radu istakli da bi budući porast morske razine mogao biti veći ukoliko se ubrza otapanje ledenih pokrova na Grenlandu i Antarktici, ali i naglašavaju da se takav proces ne može obuhvatiti empirijskom metodom u njenom sadašnjem obliku.

Na predavanju koje se ovih dana održalo u Zagrebu u organizaciji Hrvatskog meteorološkog društva, Državnog hidrometeorološkog zavoda i Geofizičkog zavoda „Andrija Mohorovičić“, Orlić je predstavio upravo spomenutu tehniku predviđanja koja se temelji na udvostručenju količina stakleničkih plinova do kraja stoljeća što će, kako smo naveli, povećati temperaturu za 2 stupnja.

STUPGlobalno gledajući, temeperatura se  u proteklih stotinjak godina povećala za oko 0.8 stupnjeva C.  Za veći dio porasta temperature, posebice onom od 1950.g., po Orliću je kriv čovjek čijemu utjecaju pripisuje čak 95 do čak 100 posto porasta utjecaja na porast temperature.

Globalna razina mora porasla je u zadnjem stoljeću za 17 cm, a do porasta razine mora došlo je zbog širenja vodenog stupca i topljenja ledenjaka i ledenih ploča. Uz pretpostavku da će se količina plinova udvostručiti u odnosu na predvidive vrijednosti, daljnje povećanje temperature može doseći razinu od 1,1 do čak 2.6 stupnjeva C. Globalno gledajući, zagrijavanje će za posljedicu imati porast razine mora.

Porast razine mora i ubrzanje te promjene, nesumljivo predstavlja veliki problem, posebno za obalno stanovništvo, ističe oceanolog Orlić. U priobalju se već događaju poplave, a sa još drastičnijim klimatskim promjenama događat će se promjene i u razinama mora i oceana. Stoga je neophodno, ističe ovaj stručnjak, smanjiti klimatske promjene kako bi se izbjegli najgori scenariji. Dodaje kako bi ubuduće trebalo veću pažnju posvećivati istraživanjima ledenjaka i ledenih ploča kao i procesu zagrijavanja oceana i mora.


VEZANE VIJESTI