Neovisni novinarski portal
18.5.2021.
KULTURA
‘Nemirne noge’ – Exitova predstava koja publiku diže na noge – šeću Hrvatskom

‘Nemirne noge’ – Exitova predstava koja publiku diže na noge – šeću Hrvatskom

Nemirne noge3

Ovo je priča o bendu. Ustvari, to je priča o ljudima koji su odlučili početi živjeti jedino ono što im je preostalo, a to je – trenutak. Osnovna gradivna jedinica života. A oni su živjeli za to – za trenutak sreće… za svaki trenutak sreće za koji su se mogli izboriti. Dok su svirali –  ukratko predstavu koja traje tri sata opisuju u Teatru Exit, čuvenom zagrebačkom kazalištu u čijem okrilju je nastala.

‘Nemirne noge’, predstava koja samu sebe opisuje i podnaslovom (THE/b/END) govori o glazbenom sastavu kojega tvore živopisne individue, a više o svemu ćete ipak bolje doznati ukoliko odete i pogledate ju. Nemirne noge su trenutačno na svojevrsnoj turneji po Hrvatskoj, pa se sljedeće srijede, 27. studenoga, mogu vidjeti i u Šibeniku, gdje gostuju u HNK-u s početkom u 20 sati. Ovo je kazališno djelo inače autorski projekt Saše Anočića, koji pritom potpisuje tekst, režiju, dramaturgiju i scenografiju, bira glazbu, oblikuje rasvjetu i koreografiju, pa čak i glumi u predstavi u ulozi estradnog menadžera. No nije on sam u predstavi: uz njega je još izvrsnih glumaca koji uz glumački protom pokazuju i (uglavnom) raskošni glazbeni talent: Damir Klemenić, Jerko Marčić, Matija Antolić, Tvrtko Jurić, Marina Lamot, Tihana Lazović, Mateja Majerle, Nera Stipičević i Neven Šverko.

Nemirne noge4

Podsjetimo, Teatar EXIT kojemu je umjetnički ravnatelj Matko Raguž već godinama proizvodi izvrsne kazališne predstave koje se uglavnom smatraju kremom hrvatskog teatra, a usput su izuzetno dobro prihvaćene i kod gledatelja. Stoga se karte za Exitove predstave i dalje rezerviraju i rasprodaju znatno unaprijed, kao što je to slučaj s proslavljenim ‘Kaubojima’, još jednom tzv. hit-predstavom koja je (opet) autorski uradak Saše Anočića (inače i ravnatelja drugog izvrsnog zagrebačkog Kazališta Trešnja).
– Mi uvijek i zadovoljstvom ugošćavamo predstave Teatra EXIT, za koje znamo da su izvrsne, a to zna i naša publika koja s veseljem dolazi na sva njihova gostovanja u našem kazalištu – kaže ravnateljica HNK u Šibeniku Nera Gojanović Kljajić.

‘Nemirne noge’ imaju i naslov koji je opravdan i stoga jer glumačka ekipa svojim izvedbama često natjera publiku da poskoči na noge. Pretpostavlja se da to gledatelji čine jer im se predstava sviđa, a ne zbog nekog drugog razloga ili zato što je predstava završila.

Pokušali smo nešto više o tome doznati od Tvrtka Jurića, dramskog umjetnika koji igra jednu od deset glavnih uloga u predstavi: pjevača Crnog. Evo i kratkog razgovora s njim.

Tvrtko Jurić

Tvrtko Jurić

 Zašto se predstava zove ‘Nemirne noge’?

– Zbog krive interpretacije (istoimenog sindroma) mog lika prilikom traženja adekvatnog naziva za bend u istoimenoj predstavi. Podrobnije o sindromu možete doznati na internetu (evo i link: http://www.vasezdravlje.com/izdanje/clanak/1930/ (op.a)).

U predstavi igrate pjevača koji baš i ne pjeva dobro. Je li bilo teško odglumiti da ne znate pjevati, s obzirom da ste u nekim drugim predstavama odglumili da izvrsno pjevate?

− Da… Ne! – Kako to mislite?

Što možete poručiti publici?

-Ništa posebno, ali bih rado sebi nešto poručio:   Ne pitajte što vaša publika može učiniti za vas, već što vi možete učiniti za vašu publiku.

Što Tvrtko Jurić i ostali mogu učiniti za njih, Šibenčani dakle mogu doznati 27. studenoga u 20 sati,  a Karlovčani tri dana kasnije.

 

 


VEZANE VIJESTI