Neovisni novinarski portal
8.12.2021.
KULTURA / POLITIKA
Marry Poppins glavni favorit za Oskar u 2014.g.

Marry Poppins glavni favorit za Oskar u 2014.g.

IMG_8170_small

“Saving Mr. Banks” je američko-britansko-australska bigrafska komedija-drama redatelja Johna Leea Hancocka, za koju su scenarij napisali Kally Marcel i Sue Smith. Glavne role u filmu igraju Emma Thompson i Tom Hanks, a sporedne uloge su dodijeljene Paulu Gimattiju, Jasonu Schwartzmanu, Bradleyu Whitfordu i Colin Farellu. Šibenčanin Ante Deković imao je sreću da kao član Visual effects societya film pogleda čak mjesec i pol dana prije nego će se početi prikazivati u američkim kinima, a u Hrvatsku stiže sredinom siječnja iduće, 2014.g. Već sada film smatraju velikim favoritom za sljedeću dodjelu Oskara.

Deković je za portal Tris opisao film: Radnja  je fokusirana na autoricu Marry Poppins koja koristi pseudonim  P.L. Travers. Film je podijeljen u dvije paralelne radnje. Jedan dio prikazuje P.L. Travers kao šestogodišnjakinju i njen, na prvi pogled bezbrižan, život s roditeljima i sestrom godine 1907. u Australiji, a u drugom je vidimo kao ogorčenu gospođu, koju savršeno glumi oskarovka Emma Thompson, prisiljenu radi financijskih poteškoća na putovanje u Los Angeles na sastanak s Waltom Disneyem (Tom Hanks). Disney već 20 godina pokušava nagovoriti Travers da mu proda prava za snimanje filma. Kroz paralelnu priču gledatelj ulazi sve dublje i dublje u P.L. Traversov svjet i počinje shvaćati zašto ona toliko štiti  svoja autorska prava i bori se protiv prodavanja priče filmskoj industriji. Gledatelj prati kako od jedne vesele djevojčice s vremenom postaje jedna ogorčena, cinična osoba.

Scenarist Kelly MarcelI i redatelj John Lee Hancock su savršeno izbalansirali film koji počinje veselo i postupno se prelijeva u dramu koja, međutim, ne gubi svoj početni lepršavi i razigrani šarm. Glumci su posao odradili više nego uvjerljivo što film čini apsolutno dojmljivim. U današnje doba kada filmovi ili nemaju priču ali obiluju vizuelnim efektima, ili su pretjerano depresivni, ostavljajući dojam da  su napravljeni samo radi eventualne nominacije, “Saving Mr. Banks” vraća nadu u filmsku umjetnost i budi nostalgiju Hollywooda koji ove godine , prema mojoj ocjeni, ima još samo film “Rush” kao potencijalnu uspješnicu.

Redatelj Hancock, kao i glumci Emma Thompson, Colin Farrell i Bradley Whitford pojavili su se na promociji filma i govorili o procesu njegova stvaranja i suradnji s redateljem i ostalim glumcima. Da bi se pripremila za svoju ulogu kao neurotična Travers, koja  pseudonim uzima u čast svog oca Travers Goffa, Thompson otkriva kako je slušala sedam sati snimljenog audio materijala. Materijal je snimljen na zahtjev P.L.T. na svakom sastanku koji je imala sa suradnicima Walta Disneya.

Farell, koji u filmu glumi Travers Goffa, oca P.L. Travers, priznaje da mu je bilo lako pripremiti se za ulogu jer o njegovom karakteru nije puno toga poznato, pa je imao dosta mjesta za improvizaciju.

IMG_8169_small


VEZANE VIJESTI