Neovisni novinarski portal
11.5.2021.
GOSPODARSTVO
Slijeva nadesno- dr. Tome Antičić, dr. Elizabeth Surrey, dr. Steven Cowley i dr. Tonči Tadić

Hrvatski znanstvenici dobili priliku sudjelovanja u najvećem projektu današnjice – fuzijskom reaktoru

Slijeva nadesno- dr. Tome Antičić, dr. Elizabeth Surrey, dr. Steven Cowley i dr. Tonči Tadić

Sa ulaskom Hrvatske u Europsku agenciju za atomsku energiju (EUROATOM) i hrvatske tvrtzke imaju mogućnost sudjelovanja u izgradnji i opremanju najvećeg projekta današnjice vrijednog enormnih 13 milijardi eura.

Riječ je o projektu Međunarodnog termonuklearnog eksperimentalnog reaktora ITER kojeg zajedničkim snagama realiziraju Europska unija, SAD, Kina, Rusija, Indija, Japan i Koreja. Europska unija financira čak polovicu ukupnog iznosa.

Dakle, sada je na domaćim tvrtkama da se, koliko je to god moguće, uključe u ovaj najveći projekt današnjice u kojem je sudjelovanje na bilo kojoj razini stvar prestiža i ujedno potvrda kvalitete.

 Slijeva nadesno- dr. Tome Antičić, dr. Elizabeth Surrey, dr. Steven Cowley i dr. Tonči Tadić

Slijeva nadesno- dr. Tome Antičić, dr. Elizabeth Surrey, dr. Steven Cowley i dr. Tonči Tadić

Institut „Ruđer Bošković“ stoga poziva sve zainteresirane tvrtke, javni sektor i istraživačime da se odazovu pozivu na seminar  koji će se održati 26.studenog na Institutu, a na kojem će sve zainteresirane upoznati sa aktualnim natječajima koji se odnose na izgradnju i opremanje fuzijskog reaktora. O najnovijim koracima na tom polju, domaće će snage upoznati priznati svjetski stručnjaci kao što su to, primjerice Victor Saez Lopez-Barrantes iz Odjela ugovora i nabave te Anthony Courtial iz Odjela za poslovna istraživanja. Ovi će im stručnjaci, poručuju iz Instituta „Ruđer Bošković“, omogućiti umrežavanje s predstavnicima istraživačkih laboratorija kao i prezentaciju hrvatskih industrijskih kapaciteta za sudjelovanje u ovom mega projektu.

Činjenica je da je i samo sudjelovanje pa i u malom obimu u” projektu budućnosti” od velikog značaja za ukupnu hrvatsku znanost.  Poznato je, naime kako ovaj Međunarodni termonuklearni eksperimentalni fuzijski reaktor prednjači po primjenjenoj tehnologiji. Fuzijski reaktor se gradi se sa ciljem dobijanja jeftinijeg, čišćeg, sigurnijeg i, praktički neiscrpnog izvora energije. Gradi se na jugu Francuske, u mjestu Cadaracheu blizu Marseillesa. Završetak projekta planiran je za 2022.g.

Poznato je da je Europska unija za gradnju ovog mega reaktora osigurala oko 6,5 milijardi eura, a ta sredstva mogu biti potrošena isključivo na poslovima koje dobiju europske tvrtke kroz natječaje koje raspisuje Agencija fuzija za energiju.

Nema sumnje da bi dobijanje isamo  jedan posto posla na ovom projektu polučio enormnu financijsku dobit za hrvatske tvrtke i istraživače. S druge strane, reference koje bi se dobile, prozicionirale bi Hrvatsku na listu dobavljača i ujedno dovelo do prepoznatljivosti domaćih tvrtki na konkurentnom europskom i svjetskom tržištu. Slikovito rečeno, domaći bi stručnjaci dobili priliku pokazati svoj rad na „svjetskoj pozornici“.

Sjedište Hrvatske istraživačke jedinice nalazi se, naravno na Institutu „Ruđer Bošković“ koji sada poziva sve zainteresirane tvrtke koje proizvode visokonaponske kablove, elektroniku, transformatore, konstrukcijske elemente, sustave grijanja i hlađenja, telekomunikacijsku opremu, bešavne cijevi, metalne konstrukcije, kao i tvrtke koje obavljaju građevinske radove i transport posebnih tereta da se jave i konkuriraju za prestižne poslove. U ovoj istraživačkoj jedinici rade, između ostalih, poznati stručnjaci dr. Tome Antičić i dr. Tonči Tadić.

Ne treba sumnjati u kvalitetu dobrog dijela domaćih proizvođača čemu svo svjedočili i ovih dana kada je ogromni transformator izrađen u Končaru prebačen na Filipine najvećim zrakoplovom na svijetu. Nova prilika i nova potvrda kvalitete sada je je pred onima koji su se dosad iskazali u proizvodnji i transportu. Hoće li je znati iskoristiti?


VEZANE VIJESTI