Neovisni novinarski portal
23.10.2021.
POLITIKA
Župani ne žele državnu angeciju za legalizaciju bespravnih građevina

Župani ne žele državnu angeciju za legalizaciju bespravnih građevina

Zbog sporosti rješavanja zahtjeva za legalizaciju nezakonito izgrađenih građevina, Vlada je u hitnu saborsku proceduru uputila prijedlog osnivanja Agencije za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada. Iz Hrvatske zajednice županija poručuju da su, uz dodatana sredstva, sposobni sami odraditi legalizaciju te da Hrvatskoj ne treba ‘još jedna agencija za istraživanje ruda i gubljenje vremena’.

anka_mrak_taritas www.vlada.hrAgencija bi s radom trebala prestati najkasnije do kraja 2016. godine. Ministrica graditeljstva i prostornoga uređenja Anka Mrak Taritaš je nezadovoljna brzinom rješavanja zahtjeva za legalizaciju kojih je do 30. lipnja zaprimljeno 820 tisuća.

– Cijelo ljeto i jesen obilazimo urede i dogovaramo načine kako riješiti te zahtjeve, ali bez obzira na napore riješeno je svega 6 posto, odnosno 50 tisuća zahtjeva, rekla je ministrica na sjednici Vlade u petak, upozoravajući da bi tim intenzitetom rada legalizacija bila završena za 16 godina. Prvi ljudi u Agenciji bi se zaposli 1. veljače 2014. godine, a imala bi 160 zaposlenih na određeno vrijeme. Pravdajući se za sporost rješavanja zahtjeva za legalizaciju ministrica Mrak Taritaš je rekla kako ‘tradicijski – regionalna i lokalna samouprava sporo radi’.

Na to je predsjednik Hrvatske zajednice županija, virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić ministrici uputio otvoreno pismo u kojem joj poručuje: Županije su sposobne same odraditi predmete iz legalizacije uz sredstva predviđena za nepotrebnu Agenciju. Tomislav Tolušić– Županije imaju stručne kadrove, znanje i iskustvo za rješavanje legalizacije nezakonito izgrađenih zgrada jer se tim poslom dnevno bave. No, nedostaje im sredstava za angažiranje većeg broja dodatnih suradnika da bi se svi predmeti iz legalizacije brže rješavali. Prepuštanjem dijela prihoda od legalizacije županijama omogućilo bi učinkovito rješavanje predmeta iz legalizacije i ne bi bilo potrebno osnivati privremenu i nepotrebnu Agenciji za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada, koja se planira financirati upravo na taj način-  predlaže Tolušić
– Teško mi je povjerovati da se ponovo radi o slučajnosti, jer je ovo zadnji slučaju u nizu poteza kojim ova Vlade nepotrebno centralizira Hrvatsku umjesto da je dodatno decentralizira. Vjerujem da će ministrica Mrak-Taritaš prihvatiti sugestije hrvatskih župana i odustati od skupog i nepotrebnog osnivanja još jedne Agencije za istraživanje rude i gubljenje vremena. Nadam se da prvi potez novoosnovane agencije neće biti kupovanje skupog voznog parka kako bi iz Zagreba stigli u sve krajeve Hrvatske – istaknuo je Tolušić


VEZANE VIJESTI