Neovisni novinarski portal
17.5.2021.
POLITIKA / UKRATKO
HHO: ‘Za dom spremni’ je ekvivalentan nacističkom ‘Sieg Heil’

HHO:
‘Za dom spremni’ je ekvivalentan nacističkom ‘Sieg Heil’

Bez obzira što poklič „Za dom spremni!“, kao i ostala ustaška i komunistička ikonografija, u Hrvatskoj nisu zakonom sankcionirani, nego se različitom i neujednačenom sudskom praksom tretiraju samo kao prekršaji, Hrvatski helsinški odbor smatra uporabu i jednih i drugih simbola neprihvatljivom.

logo_home_3

Bez obzira što poklič „Za dom spremni!“, kao i ostala ustaška i komunistička ikonografija, u Hrvatskoj nisu zakonom sankcionirani, nego se različitom i neujednačenom sudskom praksom tretiraju samo kao prekršaji, Hrvatski helsinški odbor smatra uporabu i jednih i drugih simbola neprihvatljivom.

I Hrvatski helsinški odbor uključio se u raspravu o povijesnom i političkom karakteru pozdrava „Za dom spremni!“, za što je izravan povod bio  istup Josipa Joa Šimunića, hrvatskog reprezentativca rođenog u Australiji, koji je tim usklikom pozdravio publiku po završetku utakmice Hrvatske s Islandom.

– Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO), od svog osnutka prije 20 godina pa sve do danas, upozoravao je i ukazuje na moralnu i političku pogubnost uporabe ustaškog pozdrava „Za dom spremni!“, što očigledno nije naišlo na odgovarajući odjek u javnosti.

Trenutačno koncentriranje medijske pažnje samo na Josipa Šimunića, IO HHO-a smatra nedostatnim, i, u stanovitoj mjeri, površnim i pogrešnim. Pozdrav „Za dom spremni“ čuo se, naime, ne samo tijekom spomenute utakmice, nego i na drugim susretima hrvatske nogometne vrste posljednjih godina, uz gotovo prešutnu, da ne kažemo odobravajuću podršku dobrog dijela hrvatske javnosti.

HHO je i u svojim izvješćima u okviru projekta „Izravna prevencija navijačkog nasilja“, kojega smo provodili uz podršku Hrvatskoga nogometnog saveza, upozoravao na štetnost takvog skandiranja, ali i drugih oblika rasističkih, homofobnih ili šovinističkih ispada, te drugih različitih oblika netolerantnog ponašanja na stadionima.

Bez obzira što poklič „Za dom spremni!“, kao i ostala ustaška i komunistička ikonografija, u Hrvatskoj nisu zakonom sankcionirani, nego se različitom i neujednačenom sudskom praksom tretiraju samo kao prekršaji, Odbor smatra uporabu i jednih i drugih simbola neprihvatljivom. U suvremenom svijetu utemeljenom na demokratskim načelima, uključujući i antitotalitarizam najvećeg dijela pobjedničkih snaga Drugog svjetskog rata, izvikivanje i isticanje totalitarnih simbola nije samo anticivilizacijski čin, nego i sjeme mogućih novih pogubnih ideologija i pokreta. Upravo stoga najveći dio europskih zemalja isticanje ovih simbola zakonom je zabranio.

Odbor ne želi ulaziti u elaboraciju povijesnog porijekla pokliča „Za dom spremni!“, primjerice u 19. stoljeću, budući to u ovom trenutku nije relevantno za meritum stvari. Želimo progovoriti o sadašnjem učinku ovog pozdrava na hrvatski društveni i politički život, i na percepiranje Hrvatske i hrvatskog naroda u svijetu kroz prizmu ovog pokliča.

Nakon incidenta sa Šimunićem na utakmici Hrvatska – Island, na hrvatskoj javnoj sceni javila su se i stara apologetska tumačenja pozdrava „Za dom spremni!“. Uglavnom s ciljem odvajanja ovog pozdrava od njegovih fašističkih, odnosno ustaških konotacija. Činjenica je, međutim, da ga je ustaški pokret usvojio i redovito koristio kao stranački znak prepoznavanja, a za trajanja NDH, nametnuo ga je i državnoj administraciji i široj javnosti.

Nije bitno jesu li ustaše koristili već postojeće ili slične pozdrave, niti je važno što su i drugi pokreti koristili slične formulacije. Ovaj pozdrav povijesno je vezan uz ustaški pokret od samih njegovih početaka. Pavelić ga je koristio već 1932. godine, a vjerojatno i ranije. Ovim pozdravom završavali su i sve javne manifestacije za vrijeme ustaškog režima i nalazio se na svim službenim dokumentima NDH. Upravo zbog povezanosti s Pavelićevom diktaturom i negativnim iskustvom NDH, dio hrvatske emigracije pavelićevskog izvorišta napušta ovaj pozdrav već ranih 1950-ih kao politički kompromitantan.

U ustaškom simboličkom sustavu ovaj je pozdrav ekvivalentan nacističkom „Sieg Heil“, pa je dakle povijesno kompromitiran. Te činjenice morao bi, prije uporabe ovog pozdrava, biti svijestan svaki građanin Republike Hrvatske, pa i svaki Hrvat izvan domovine.

IO HHO-a vjeruje da je javnu percepciju ovog pozdrava moguće promijeniti samo demokratskom raspravom, preveniranjem, a ne novim oblicima represije ili javnog linča pojedinaca i skupina – izjasnio se Hrvatski helsinški odbor.

 


VEZANE VIJESTI