Neovisni novinarski portal
18.10.2021.
POLITIKA
HGK nema sreće: Protiv v.d. predsjednika Darka Petričevića podignuta prijava

HGK nema sreće:
Protiv v.d. predsjednika Darka Petričevića podignuta prijava

Nadan Vidošević

Nadan Vidošević naposlijetku je ipak smijenjen s dužnosti predsjednika Hrvatske gospodarske komore, iako su dojučer njezin Nadzorni i Upravni odbor tvrdili kako u Komori sve funkcionira i da uhićenje bliske Vidoševićeve suradnice Zdenke Peternel nije izazvalo veće potrese u sustavu. A kako to izgleda u funkcionirajućoj Komori, pokazuje i izbor v.d. predsjednika – Darka Petričevića, koji nije ni ustoličen, a već mu se priprema smjena! Zbog kaznene prijave koja je svojedobno protiv njega podignuta .

Jednog od najdugovječnijih dužnosnika koji je Komorom vladao 18 godina, a stizao je paralelno i savjetovati Kraš, sumnjiči se da je oko sebe okupio grupu koja je uspješno provodila “misiju” izvlačenja (navodno 32 milijuna kuna) novca iz HGK, a koji je potom, preko austrijskog računa čeških tvrtki Igora Premilovca stizao do svojih krajnjih korisnika u Hrvatskoj, među kojima je, sumnja se, i Vidošević. Zanimljivo je da su po bivšeg šefa HGK policajci došli samo dan nakon što je Davor  Komerički, svjedok iz afere Remorker (kojom se izvlačio novac i HAC-a i HGK) dopunio svoj iskaz tužiteljstvu. Stoga se vjeruje da je upravo Komerički uputio DORH na ulogu Nadana Vidoševića u spomenutoj aferi.

Vrijedni, elokventni i slatkorječivi Nadan, čije su ambicije sezale čak i do Pantovčaka, utorak je proveo pokazujući policiji što je sve tijekom minulih 18- 20 godina upravljanja Komorom uspio kolekcionirati, kako u svojim velebnim vilama i stanovima, tako i u prostorijama HGK. A ako zanemarimo sve nagomilane nekretnine, prava enigma ostaju pokretnine, napose umjetničke slike koje je marljivo sakupljao kao da je sam vlasnik najveće srednjoeuropske galerije umjetnina! Tvrdi se da posjeduje najveću kolekciju slika na Balkanu. No tako velik i zahtjevan posao, sasvim izvjesno nije mogao ni organizirati ni obaviti sam. Zato danas njegovi najveći strahovi dolaze od-” pjevača”! Svojedobno je Državna revizija utvrdila da je u razdoblju od 2005. do 2009.g. HGK za umjetnine potrošila preko 7 milijuna kuna prilikom nabave 330 umjetničkih slika, mada je, ističe se, već raspolagala s pozamašnom zbirkom od čak 460 slika. Zašto je Vidošević komorski novac trošio na umjetnine umjesto na poticanje gospodarskih aktivnosti svojih članica, vjerojatno će se saznati u istrazi, ili možda nikada…

Dok je Vidošević, poslije noći provedene u istražnom zatvoru, čekao da bude pripraćen u USKOK radi davanja iskaza, na čelo Komore, mada privremeno, instaliran je Darko Petričević, još jedan od vodećih ljudi komorskog sustava. No, još se nije ni vijest pronijela, a već se utvrdilo kako je i Vidoševićev tranzicijski nasljednik inkriminiran! Protiv njega je podignuta kaznena prijava zbog neisplaćenih plaća (za 2011., 2012. i 2013.g.) zaposlenicima njegove privatne tvrtke koja je neslavno zaključila svoje poslovanje. Tako da Petričević neće stići ugrijati komorski stolac, a već će ga zamijeniti, nadajmo se, netko tko se nije stigao uprljati na ovaj ili onaj način.


VEZANE VIJESTI