Neovisni novinarski portal
20.1.2022.
GOSPODARSTVO
Država nad umirovljenicima “trenira strogoću”

Država nad umirovljenicima “trenira strogoću”

Hrvatska Vlada, točnije Ministarstvo rada i socijalne skrbi, preko Porezne uprave, odlučila se ovih dana na vrlo nepopularan i po svemu socijalno neosjetljiv način obračunati sa  onima koji u ovoj državi, pored nezaposlenih, žive najteže.

Riječ je o umirovljenicima koji nisu do konca listopada državi dostavili svoj broj OIB-a, a što se od njih pismeno tražilo. U studenom će tako bez mirovina ostati 50 000 umirovljenika i to 2400 domaćih i 46 tisuća hrvatskih umirovljenika u inozemstvu.

Blok umirovljenici zajedno (BUZ) žestoko je reagirao na ovaj državni potez ne birajući riječi za one koji su i ovom prilikom pokazali  neosjetljivost i ujedno iskazali svu bezobriznost državnog aparata.

U oštrom reagiranju Milivoj Špika, predsjednik BUZ-a kaže kako je  posve neshvatljivo da se netko u ovoj državi sjetio obustaviti isplatu mirovina i to samo zato što je nekom „ministru genijalcu“ palo na pamet da preko HZMO-a traži od umirovljenika njihov OIB.

Ovaj čin pokazuje nesposobnost državnog aparata, bahatost državnih činovnika i političara. Tražili su OIB od umirovljenika, a OIB je, poznato je svima, donijela upravo ta ista država i odredila ga svakom pojedincu i pravnoj osobi što znači da su državi poznati svi identifikacijski brojevi građana i pravnih osoba. Ako Ministarstvo financija i Porezna uprava po službenoj dužnosti određuju OIB, onda je logično da je HZMO bez problema mogao dobiti traženi broj za svakog korisnika mirovine, kaže prof. Špika. Dodaje kako je riječ o socijalno najugroženijoj skupini nad kojom država, preko Ministarstva rada i mirovinskog sustava, „trenira strogoću“ i to, kako ističe, bezrazložnim i nezakonitim nametanjem stupidnih pravila.

Izjavu pomoćnice Ministra rada i mirovinskog sustava da će obustavljene mirovine biti naknadno isplaćene, ali tek po dostavi traženog broja, Špika naziva grotesknom. Ona očito, kaže, nije svjesna kako bi prošla na EU sudu ukoliko bi se netko odlučio na podnošenje tužbe.

Na kraju se Špika upitao „što su to umirovljenici skrivili ovoj socijalno neosjetljivoj i nenarodnoj vladi da se ovako bešćutno okomljava na nih“.


VEZANE VIJESTI