Neovisni novinarski portal
12.5.2021.
EKOLOGIJA
Nakon “Vedrana” u Hrvatsku stiže “Sredozemni uragan”!? (fotogalerija)

Nakon “Vedrana” u Hrvatsku stiže “Sredozemni uragan”!? (fotogalerija)

Nakon “Vedrana” koji se u srijedu ujutro nad Jadranom pojavio znatno oslabljen, u Hrvatsku stiže novi val nevremena koji bi u ponedjeljak mogao prerasti u tzv. Sredozemni uragan.

Poplava Dolac 031

Naime, prema prognostičarima, oluja koja već treći dan bjesni južnim i srednjim dijelom Italije odnoseći ljudske živote i uzrokujući velike materijalne štete, mogla bi uskoro poprimiti karakteristike izvantropske oluje-medicanea. Ovakav razvoj vremenskih događanja nad susjednom Italijom, a potom i nad Hrvatskom prenosi Rade Popadić iz Crometeo tima.

Popadić se poziva na čak dva ugledna prognostička modela-ECMWF i UKMO po kojima će se nakon slabljenja aktualne ciklone nad Italijom, već krajem četvrtka nad Sredozemljem formirati nova ciklona koja će djelovati i nad Hrvatskom i to sve do kraja tjedna. Ciklonlni centar premještat će se prema Otrantu i Balkanskom poluotoku, a u isto vrijeme sa sjevera Europe počet će stizati hladna zračna masa koja bi Hrvatsku ,u snažnoj cikloni, mogla zahvatiti u ponedjeljak.

Za razliku od spomenuta dva ugledna europska prognostička modela, američki model predviđa krajem tjedna ciklonalno polje oko južne Italije, ali za razliku od europskih modela,  ne spominje značajnije spuštanje hladne zračne mase sa sjeveroistoka Europe prema nama. Koji će se prognostički model pokazati točnijim, vidjet će se uskoro.

Bilo kako bilo, od 19. studenog vrijeme se u cijeloj Hrvatskoj destabiliziralo i u istom ritmu nastaviti ćejedno duže vrijeme. Od vikenda u cijeloj Hrvatskoj slijedi zahlađenje, a u nizinama i gorju moguć je snijeg. Na Jadranu će, predviđa se, nakon jakog juga zapuhati jaka bura.

Oslabljeni “Vedran” na šibenskom je području donio jako jugo koje zasad nije prouzročilo veće probleme. Kako saznajemo u službi 112, stigle su im dojave o nekoliko slomljenih grana koje su pale na prometnice, dok je u Donjem Polju vjetar polomio prometni znak. Poplava podrumskih prostorija nije bilo, ali je more u docu preplavilo rivu.

Do kraja srijede jugo će slabiti, a zapuhat će lebić i oštro.

19.11.2013.g.

Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje za Jadran kojemu u naredna 24 sata prijete velike količine kiše i jaki vjetar.

Nevrijeme  (5)

Oluja Kleopatra koja je u ponedjeljak poharala jug Italije, najviše otok Sardiniju, odnijela najmanje 18 ljudskih života i nanijela velike materijalne štete, u Hrvatsku će stići u srijedu prijepodne. Bit će to udarni olujni val, točnije ciklona kojoj su u Udruzi Crometeo nadjenuli optimističko ime –Vedran.

Kako navodi Kristijan Božarov, predsjednik Crometeo udruge, “Vedran” će najprije i najjače zahvatiti Jadran i to njegov središnji dio. Točnije, udarni val očekuje se upravo na području između Šibenika i Zadra što znači da nam se valja odgovarajuće pripremiti za siloviti udar.

Ilustracija bura i juge

Ilustracija bura i juge

Božarov prognozira da će nas pogoditi jugo olujne i orkanske snage. Vjetar će, veli, dosezati brzinu od preko 120 kilometara na sat što je ujedno upozorenje vlasnicima brodova da se sklone u sigurne uvale jer će  jugo takve snage  stvarati valove visoke nekoliko metara. Najteže će biti pogođeni vanjski otoci- Palagruža, Vis, Korčula i Mljet, dok se najveće količine kiše očekuju na području između Makarske i Dubrovnika. S obzirom da ovi gradovi nemaju odgovarajuću odvodnju, za očekivati je velike probleme, točnije poplavljivanje kuća i gospodarskih objekata. Hoće li na tom području doći i do izlijevanja rijeka iz svojih korita, zasad nije poznato, a dođe li, velike će poljoprivredne površine biti pod vodom, ai tamošnje stanovništvo pretrpjet će ogromne gubitke na poljoprivrednim imanjima.

Božarov najavljuje značajne oborine i na području susjedne Slovenije što bi moglo dovesti do izlijevanja nekih rijeka iz korita, ponajprije rijeke Kupe što znači da se poplavne situacije mogu očekivati i u sjevernozapadnom dijelu Hrvatske.

Inače, do kraja tjedna vrijeme će, po riječima Kristijana Božarova, biti turobno, oblačno s dosta padalina i vjetra, a moguće su i grmljavine. Za udarni ciklonski val kaže kako neće biti toliko opasan sam po sebi, ali će nekoliko jako kišnih dana i jaki vjetar, učiniti svoje.

“Sveta Kata, snijeg na vrata”

Početak tjedna bit će u znaku većeg pada temperature zraka, posebno u unutrašnjem dijelu zemlje, a snijeg se može očekivati upravo na dan svete Kate. Pučko kazivanje „Sveta Kata snijeg na vrata“ moglo bi se tako ove godine i obistiniti i donijeti nam prvi „bijeli pokrivač“, a sa njim i posebni režim vožnje i pripravanost na prometnicama.

U Šibeniku se, poručuju iz Ureda gradonačelnika, poduzimaju odgovarajuće mjere i radnje kako bi se ublažile posljedice nevremena, odnosno kako bi se posljedice svele na najmanju moguću razinu. Miroslav Lucić, pročelnik UO za komunalne djelatnosti već je kontaktirao sa direktorima svih gradskih komunalnih tvrtki i dogovorio strategiju postupanja i saniranja posljedica koje će nam ostaviti  veliko najavljeno nevrijeme. Za očekivati je da će usljed većih količina oborina u Šibeniku poplaviti mnogi podrumi, posebice oni u Docu. U pripravnosti su i vatrogasci pred kojima je, očito veliki posao na saniranju nevremena, ponajprije na čišćenju prometnica od kamenja, blata i srušenih stabala i granja do pumpanja vode iz podrumskih prostorija.

Možda “Vedran” ipak odluči pokazati svoju optimističnu stranu i do hrvatskog dijela Jadrana, izgubiti na snazi.

Nevrijeme  (4)


VEZANE VIJESTI