Neovisni novinarski portal
9.5.2021.
POLITIKA
Vladina reforma lokalne samouprave: I šibenske dužnosnike u – volontere?!

Vladina reforma lokalne samouprave:
I šibenske dužnosnike u – volontere?!

Kad god se u državi nešto mijenja, redovito se lomi preko šibenskih leđa. Evo, Vlada Zorana Milanovića, kako pišu neki hrvatski mediji, odlučila se reducirati nabujalu lokalnu samoupravu (ukupno je preko 556 lokalnih jedinica). Napose onu koja je navikla živjeti na državnim jaslama. A na listi  navodno 260 “prokazanih”, financijski nefunkcionalnih, gradova i općina, eto i – Šibenika!

Gradsko vijeće 182
Predlagači ove kvazireforme kažu: jedinice lokalne samouprave koje ne mogu iz izvornih prihoda svojih proračuna plaćati zaposlene, neka volontiraju. Za njih više nema državnog novca, pa ako žele i dalje figurirati kao gradovi i općine sa svojim gradonačelnicima, načelnicima i inim upravnim osobljem, neka to čine – gratis! Za dobro svoje lokalne sredine. Zašto bi Vlada ukidala gradove i općine i navukla bijes tamošnjeg stanovništva, kad sav revolt može prebaciti na, navodno, neuspješne lokalne dužnosnike koji troše daleko više nego zarađuju. A njima je na volju: mogu sačuvati čast i poziciju, ali ne i novac koji im je davao moć…

Bila bi to dobra fora kad bi se temeljila na vjerodostojnim podacima. A u javnost su plasirani potpuno pogrešni, makar kad je o Šibeniku riječ. Na objavljenoj listi otpisanih, kojima je, navodno, predviđeno raspuštanje, stoji da Grad Šibenik na račun plaća svoje administracije izdvaja preko 30 posto proračuna. Po Zakonu o financiranju jedinica lokalne samouprave propisan je limit od 20 posto. A u šibenskom slučaju, tvrdi gradonačelnik Željko Burić,  istina je da 91 zaposleni u gradskoj upravi košta Grad 11 milijuna kuna, ili 6,6 posto izvornih prihoda proračuna! Bez dotacija države, EU i dr., proračun Grada Šibenika je, naime, 166 milijuna kuna (s ukupnim donacijama 198 milijuna). Šibenčani su tako još jednom dobili javnu pljusku na pravdi boga.


VEZANE VIJESTI