Neovisni novinarski portal
23.4.2024.
KULTURA
Pronađen kostur ispred špilje – crkvice svetog Ante

Pronađen kostur ispred špilje – crkvice svetog Ante

Ispred ulaza u nekadašnju crkvicu svetog Ante u istoimenom kanalu arheolozi pronašli kostur nepoznate starosti

Obavljajući probna istraživanja, tj.sondiranje ispred ulaza u špilju svetog Ante koja se nalazi u istoimenom kanalu, arheolozi su naišli na kostur nepoznate starosti. Radiokarbonskim analizama uzoraka kostiju i drva pronađenih u grobu koje će se obaviti na Penn State University u SAD-u saznat će se točna starost, a do tada se može samo nagađati je li kostur novijeg ili starijeg datuma.

Probno arheološko istraživanje u kojem je pronađen kostur vodio je Emil Podrug, viši kustos Muzeja grada Šibenika, a u radovima su sudjelovali arheologinja Jelena Jović, te Mate Protega i Joso Gracin, inače poznati šibenski speolozi. Istraživanje je financirala  Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim područjima Šibensko-kninske županije.

Pronalazak kostura za arheologe ne predstavlja veće iznenađenje jer je još don Krste Stošić u svojim radovima navodio kako su se u špilji ukapali pustinjaci  i plemići koji su je nastanjivali. Ne isključuje se, međutim ni mogućnost da je kostur novijeg datuma.

Prvo probno istraživanje koje sam upravo završio obavljeno je  točno ispred ulaza u crkvicu gdje smo otvorili sondu 1×2 metra. Tu smo pronašli spomeniti kostur te jednu jamu koja je djelomično bila ispunjena gašenim vapnom. Što se tiče litice ona se nalazi dosta plitko, već na 60 cm dubine zbog čega i nismo mogli naći starije slojeve. Arheološki iskop pokazao je da su svi zatečeni slojevi nataloženi nakon što je špilja adaptirana u crkvicu, odnosno zaključili smo da je riječ o umjetnom nasipu koji je nastao formiranjem umjetnog platoa koji je sa zapadne strane ograđen podzidom.

Špilja svetog Ante još je u srednjem vijeku adaptirana u crkvicu posvećenu svetom Anti Pustinjaku koji je živio isposničkim životom. Tijekom prve polovice 20.st. dio crkvice je devatsiran gradnjom betonskog bunkera.

Otvaranjem atraktivne šetnice koja se proteže gotovo cijelom dužinom kanalom svetog Ante i špilja je postala dostupnija javnosti, a muzealci i konzervatori to su jedva dočekali. Cilj  im je temeljita obnova crkvice i njezina prezentacija posjetiteljima šetnice, a novac za prezentaciju očekuje se od IPA IIIc programa.

Podrug podsjeća kako su još 2011.g. volonteri Šibenskog građanskog foruma i Turističke zajednice  uklonili djelomičnu betonsku konstrukciju bunkera, a u organizaciji Javne ustanove za zaštićene prirodne vrijednosti uskoro će se dovršiti uklanjanje preostalog dijela betonskog objekta koji se nalazi unutar špilje.

Po dobijanju europskih sredstava obavit će se novo arheološko istraživanje kako bi se utvrdilo  što sve krije pod crkve, tj. ima li tamo starijih geoloških i arheoloških slojeva.

Arheolozi u idućoj godini planiraju otvoriti još jednu sondu, ovaj put unutar same špilje-crkvice. Vjerujuo da će tada dobiti podatke o starosti same crkve kao i one o eventualnom korištenju špilje u ranijim vremenima.


VEZANE VIJESTI