Neovisni novinarski portal
21.10.2021.
EKOLOGIJA
Kristijan Božarov – Nakon kratke bure čeka nas ugodno vrijeme

Kristijan Božarov – Nakon kratke bure čeka nas ugodno vrijeme

U noći sa nedjelje na ponedjeljak (oko 01 h) zapuhat će jaka bura podno Velebita koja će zahvatiti i sjevernu Dalmaciju, dok će južnije i dalje puhati jako jugo. Za sljedeći tjedan mogu najaviti pravo jesensko vrijeme.

karta vjetra za vikend

karta vjetra za vikend

Sljedećih nekoliko dana temperatura zraka bit će primjerenije listopadu pa nam neće trebati zimske jakne, ali će nam povremeno zatrebati kišobran. Više kiše očekujemo na Jadranu i u gorju, a manje na sjeveru i istoku zemlje“.

Ovu kratkoročnu prognozu za portal TRIS iznosi Kristijan Božarov, predsjednik Udruge Crometeo-motrenje i prognoziranje vremena koji je šibenčanima dobro poznat, a s vremenom je postao naš omiljeni meteorolog.

U nastavku listopada mogao bi doći još jedan prodor malo hladnijeg zraka i to potkraj idućeg tjedna i sredinom mjeseca. Meteorološki gledano, već smo više od mjesec dana u jeseni što se zadnjih tjedana vidjelo i po temperaturi zraka. Na prijelazu iz rujna u listopad prvo nas je, podsjeća Božarov, dobro oprala kiša, a potom je zahladilo s burom. Kišna epizoda na samom kraju rujna donijela je Rijeci rekordnu kišu. Samo u jednom danu u Rijeci je palo nevjerovatnih 249 mm kiše po četvornom metru. Za usporedbu, toliko kiše u kopnenim krajevima Hrvatske padne u prosjeku u čak 3-4 mjeseca, navodi Božarov.

U proteklih nekoliko dana cijela se Hrvatska dobro ohladila. Razlog tomu je, pojašnjava naš sugovornik, dolazak hladnog zraka porijeklom iz daleke i hladne Rusije. Taj je zrak curio prema Sredozemlju, a na svom je putu prelazio i preko Hrvatske. To je kopnenim krajevima Hrvatske donijelo i prvi ovosezonski mraz (što je ranije od prosjeka), dok je na Jadranu bura ispraznila plaže i otjerala većinu kupača.

One dugoročne prognoze za kraj jeseni i zimu, što mnoge najviše zanima, još su prilično nedorečene, oprezno će ovaj mladi metero stručnjak.

Općenito možemo reći da se zasad ne vide neki ekstremni događaji, ali, naravno sve ekstremne događaje ionako  najavljujemo u kraćem vremenskom razdoblju. Statistički gledano, u studenom je temperatura zraka u prosjeku za pet stupnjeva Celzija niža nego u listopadu. Studeni je mjesec prvih planinskih snjegova, a krajem mjeseca obično se zabijele i nizine u unutrašnjosti zemlje. Na Jadranu su česte ciklone s obilnim kišama i jugom. U prosincu se češće pojavljuju bure, a oborina u načelu ima malo manje.

Božarova smo zamolili za vremensku rekapitulaciju dosadašnjeg dijela godine.

Ove godine smo imali relativno kratko ljeto. Tako kažu oni koji vole to godišnje doba. Naime, nakon zime proljetni mjeseci baš se i nisu iskazali pretjeranom toplinom. U lipnju su se kupači mogli izbrojati na prste jedne ruke. Ozbiljnije je zagrijalo tek u srpnju kada smo osjetili prave ljetne vrućine. No, ovog ljeta česta sinoptička situacija bila je ona praćena burom. To znači da smo imali puno sunca, zrak je bio topao ili vruć, ali se more svjedno ohladilo. Bura  je odnosila  toplu morsku površinu dalje na pučinu i hladila je što je za posljedicu imalo njezino tonjenje prema dubljim slojevima. Na površinu je tako dolazila hladnija voda iz dubine što je mnogim kupačima u rujnu smetalo. Ipak se u kolovozu more zagrijalo i do 25 ili 26 Celzijevih stupnjeva. Slični uvjeti potrajali su dobar dio rujna. Pravo bablje ljeto. Samo da nam na na kraju mjeseca bura nije pomrsila račune.

 

 


VEZANE VIJESTI