Neovisni novinarski portal
4.8.2021.
KOMENTARI / POLITIKA
Milanovićevo vukovarsko prizemljenje

Milanovićevo vukovarsko prizemljenje

milanovic_screenshot_2

Četiri sata razgovora i jedan korak naprijed. Dvojezične ploče u Vukovaru ostaju, ali se policijske snage i željezne ograde koje su ih čuvale i štitile, uklanjaju. Sudbina ćiriličnih natpisa na javnim ustanovama sada je na savijesti građana Vukovara. Epilog je to susreta predsjednika Vlade Zorana Milanovića i Stožera za obranu hrvatskog Vukovara. Početni rezultat razgovora koji će, kako je dogovoreno, biti nastavljeni. Jer je to prijeko potrebno i u interesu grada Vukovara, svih njegovih građana,  i hrvatske države. Kad Vukovar doživi smiraj, i ostatak Hrvatske će lakše prodisati, a antićirilična kampanja se više neće disperzirati diljem “lijepe naše” poput plimnog vala koji potapa godine truda i strpljenja uloženog u normaliziranje odnosa i izgradnju multietničkog društva.

Bitno je, zato, da Milanović shvati kako mora razgovarati, umjesto da gasi požare kad poprime katastrofične razmjere, a čak ga i tada treba nagovarati… Jednako je važno i da članovi Stožera razumiju da se zakoni moraju provoditi, da nasilje ne dezavuira Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina nego njih koji čekićem i silom idu kontra dvojezičnih ploča, manifestirajući bezakonje i silu kao alternativu pravnoj državi. Ovog trenutka, ni na jednoj strani nema odveć ushita i zadovoljstva postignutim iskorakom. Ali, tenzije su spuštene, ruka je pružena, a mirna rješenja dobila su prednost u odnosu na destrukciju i nered. Nešto se pomaklo…

Zoran Milanović je ipak došao u Vukovar. Sastao se sa Stožerom , na njihovom, domaćem terenu. Iako je sve dosadašnje pozive arogantno, manirom bahatog elitiste, odbijao, očigledno smatrajući kako je red da braniteljski “pokret otpora” dođe premijeru “na noge”. Spustio se Zoki sa svog pamučnog oblaka i ušao u grad uskipio od bijesa i nesreće. Koječije. Jer, Vukovar svatko koristi po mjeri i potrebi svojih interesa. Ušao je, doduše, na stražnji ulaz kako bi zaobišao prosvjednike, izbjegao gnjev i uvrede okupljanih. To je prepustio ministru branitelja Predragu Matiću, Vukovarcu koji je mogao biti i s druge strane “barikade”, među onima što su se ponovo vratili u “rovove” kako bi “branili” Vukovar. I Matić je popio Milanovićevu porciju zvižduka, posve nepravedno i iracionalno. A najzaslužniji je za premijerov dolazak i susret sa Stožerom, koji je ugovarao čak tri puta. I nije odustajao, znajući da se poslije svih bitaka i ratova, razgovarati neizbježno mora.

Stožer spušta loptu koju im je prizemljeni Milanović oprezno dodao. Odlazak policije i demontiranje željeznih ograda ispred zgrada s dvojezičnim pločama, doživjeli su kao neku vrst relaksacije atmosfere u gradu. Svojevrsni predah od naraslih tenzija, od pregrijane ulice. Milanović je iznenađen saznanjem da nestali Vukovarci, njih 460, nisu uvedeni u  zadnjem popisu stanovništva, i to drži apsolutno pogrešnim. Zahtjevi Stožera  za uvođenjem 10-godišnjeg moratorija na dvojezičnost i proglašavanje Vukovara mjestom posebnog pijeteta, zasad su “na čekanju”. O eventualnom modusu operandi njihove primjene, mudra vlast će razmisliti. Pokušati naći kompromis, jer o tome da Vukovar zaslužuje poseban status i izdvojeni tretman, nema dvojbe. Ali, to se ne postiže nasiljem, demoliranjem ploča i slavljenjem razbijača, veličanjem onih koji ne poštuju zakon. Jer, danas je u pitanju dvojezičnost, sutra će se možda neki drugi stožer, inspiriran “uspjesima” ovoga, obračunati s kakvim drugim, “nepoćudim” zakonom. Pa će ulica definirati “pravila igre” u državi, umjesto njezinih institucija i legitimne, demokratski izabrane  vlasti. A to jest put u anarhiju i destabiliziranje, per fin i kompromitiranje, europske Hrvatske. Komu je to interes? Nikomu razumnom i odgovornom. Teško je vjerovati da bi na tome mogao profitirati i  Tomislav Karamarko, koji se u ovoj vukovarskoj drami svojim političkim intervencijama (Vukovar se ponovo masakrira, “dvojezične ploče su postavljene neustavno i nezakonito”…) nije nimalo proslavio. Izvjesno je da Hrvatska ponovo trpi štetu.


VEZANE VIJESTI