Neovisni novinarski portal
25.9.2023.
KULTURA
Neobična družina ponovno jaše

‘Kauboji’ galopiraju hrvatskim kinima i osvajaju (divlji) Zapad

Neobična družina ponovno jaše

‘Kauboji’ – domaći film snimljen prema istoimenoj hit-predstavi zagrebačkog Teatra Exit u galopu jaše Hrvatskom i diže oblake prašine u kino-dvoranama. Tako barem kažu posljednji izvještaji domaćih kinoprikazivača, koji su izbrojali kako su ‘Kauboji’ redatelja Tomislava Mršića u proteklom vikendu privukli najviše gledatelja u dvorane – čak 12.415 posjetitelja. Doduše, još nisu poznati podaci za nastavak tjedna, no izvjesno je kako je, kao rijetko puta dosad, hrvatski film po gledanosti nadmašio neki od aktualnih svjetskih hitova iz holivudskog pogona (npr. ‘Gravitacija’, ‘Utrka života’, ‘Oblačno s ćuftama 2’ i tome slično).

Neobična družina ponovno jaše

Doduše, filmski uspjeh Kauboja mnogi su očekivali, ponajviše zbog toga što je nastao prema predlošku – tekstu pa kazališnoj predstavi Saše Anočića, a koja je u posljednjih nekoliko godina postigla upravo kultni status među publikom. I dan danas, pet godina nakon premijere, i dalje je teško doći do ulaznice za trosatni ‘obračun’ s Kaubojima, a za koje redom svi tepaju kako je riječ o jednoj od najboljih domaćih teatarskih uradaka posljednjih desetljeća.

– Radnja Kauboja prati kazališnog redatelja koji se nakon godina izbivanja vraća u svoj rodni grad kako bi u lokalnom domu kulture napravio predstavu. Kazališnu trupu čini sedmero neprofesionalnih glumaca i jedan glazbenik, a cilj im je napraviti predstavu čija se priča temelji na ikonografiji vesterna i divljeg zapada. Film je nastao kao adaptacija istoimenog teksta Saše Anočića, a glavne uloge odigrali su glumci iz predstave Saša Anočić, Živko Anočić, Hrvoje Barišić, Kruno Klabučar, Ivana Rushaidat, Rakan Rushaidat, Radovan Ruždjak i Matija Antolić, a epizodne uloge odigrali su i Nikša Butijer, Nina Erak Svrtan, Slavica Knezović, Ana Begić Tahiri i mnogi drugi – stoji u kratkom opisu filma kojeg distibuira tvrtka Blitz film i video.

Dakako, iz navedenog nije lako otkriti zašto je film u kina privukao tolike gledatelje, pa će oni koji to još nisu učinili po pravu ‘sliku’ morati otići u kino.

A to je otprije nekoliko dana puno lakše i u nekim manjim i većim hrvatskim gradovima u kojima su tamnošnji stanovnici iz ovih i onih razloga svojedobno ostali bez kino dvorana.

Digitalizacija sela i grada

Naime, prema informacijama Hrvatskog audiovizualnog centra (koji je sufinancirao i snimanje ‘Kauboja’),upravo je najsuvremenijom digitalnom tehnologijom u nas opremljeno 28 kina i šest filmskih festivala u 27 gradova.

– Posrijedi je projekt Digitalizacije nezavisnih kinoprikazivača koji prelazi u fazu rada na razvoju kinoprikazivačke djelatnosti – postavljanje temelja za funkcionalnu mrežu nezavisnih kina u Hrvatskoj. Mreža će omogućiti veću dostupnost filmskih naslova i pomoći u kreiranju repertoara koji će gledateljima u malim sredinama, uz najnovije filmske hitove, nuditi i veći izbor europskog, nezavisnog, dječjeg, baštinskog i hrvatskog filma. Sljedeću faza rada na digitalizaciji simbolički je označena u Pučkom otvorenom učilištu u Kutini distribucijom Kauboja, filma koji je dijelom snimljen u Kutini i koji je zahvaljujući projektu Digitalizacije ostvario dosad najveće otvaranje hrvatskog filma u domaćim kinima i istovremeno krenuo u distribuciju na 42 ekrana i 36 lokacija – kažu u HAVC-u.

Kauboji su dojahali na platna digitalno opremljenih nezavisnih kina u 21 gradu: Velikoj Gorici, Rovinju, Pakracu, Puli, Poreču, Gospiću, Splitu, Pazinu, Vodicama, Daruvaru, Zaboku, Osijeku, Sinju, Dubrovniku, Prelogu, Koprivnici, Kutini, Novskoj, Rijeci, Sisku, Čakovcu i na otoku Korčuli, a tom se popisu od večeras pridružuje i Samobor.

Podsjetimo, aktualna ‘digitalizacija sela i grada’ posljedica je toga što je većina nekadašnjih predratnih kino dvorana pozatvarana, nekad zbog sumnjive privatizacije, drugi put zbog nemara i katastrofalnog odnosa lokalnih vlasti prema kulturi, treći put zbog podilaženja ‘krupnijim igračima’ itd. Ipak, mnogi u Šibeniku, koji su u sramotnom procesu zatvaranja svih nekadašnjih kino-dvorana i dalje bez kina u središtu grada, s ogorčenjem će zaključiti kako njihova grada nema niti na popisu sredina koji su iskoristili mogućnost opremanja kino-dvorana, za razliku od nedalekih i nevelikih Vodica. Komentar nije potreban.

Kauboji – konačni obračun s letargijom

Inače, Digitalizacija nezavisnih kinoprikazivača dio je Nacionalnog programa audiovizualnog stvaralaštva 2010. – 2014. i strateški projekt koji je pokrenuo Hrvatski audiovizualni centar u suradnji s Ministarstvom kulture i uz podršku lokalnih gradskih uprava s ciljem osnaživanja nezavisnih kinoprikazivača, a radi povećanja gledanosti europskih, hrvatskih i nezavisnih svjetskih naslova u kinima te obogaćivanja raznolikosti kulturalne ponude u gradovima i malim sredinama, kako se pojašnjava. Eto, u tome su pomogli i ‘Kauboji’, koji su bez ispaljenog metka osvojili hrvatska kina i započeli konačni obračun s pretežito letargičnim razdobljem hrvatske kinematografije.

I, na kraju,  još jedna dobra vijest, kako za ‘Kauboje’, tako i za hrvatski film u cjelini: nedugo nakon početka prikazivanja stiže obavijest kako je producentska kuća Working Title već zainteresirana za otkup prava za američki remake filma.

Čini se kako će ‘Kauboji’ osvojiti i (divlji) Zapad.


VEZANE VIJESTI