Neovisni novinarski portal
11.5.2021.
GOSPODARSTVO
Kad će svi građani Hrvatske dobijati 250 eura mjesečno?

Kad će svi građani Hrvatske dobijati 250 eura mjesečno?

Nakon Švicarske, Hrvatska je prva zemlja u kojoj je prikupljen dovoljan (minimalni) broj potpisa potreban kako bi se na razini Europske unije uopće raspravljalo o Europskoj građanskoj inicijativi o uvođenju Temeljnog dohotka. Kvota od 9000 glasova ne samo da je ispunjena, već je i prebačena za 910 potpisa.

Nakon Švicarske, Hrvatska je prva zemlja u kojoj je prikupljen dovoljan (minimalni) broj potpisa potreban kako bi se na razini Europske unije uopće raspravljalo o Europskoj građanskoj inicijativi o uvođenju Temeljnog dohotka.

Višnja Željeznjak

Kvota od 9000 glasova ne samo da je ispunjena, već je i prebačena za 910 potpisa.

Što ispunjenje minimalne kvote znači pitali smo Višnju Željeznjak, hrvatsku koordinatoricu Europske građanske inicijative za Temeljni dohodak.

Hrvatska je prešla kvotu od 9 tisuća potpisa što znači da smo odradili svoj minimalno traženi dio posla. Na razini Europe treba nam, međutim još 899 000 potpisa koje je potrebno prikupiti do 14. 01. 2014. g. Dakle, pred nama je još jako puno posla. Uz Hrvatsku, još barem 6 zemalja Europske unije mora dostići svoje individualne kvote. Nakon nas to će, najvjerovatnije biti Slovenija, potom Belgija…

U Sloveniji je, saznajemo, dosad prikupljeno 9499 potpisa, a kvota iznosi 11 499 potpisa. Belgija je sakupila 6437, a treba ukupno 16 500 potpisa. U Španjolskoj je prikupljeno 28,4 posto potrebnih potpisa, u Francuskoj 26,5 posto, Njemačkoj 26,6 posto… Na razini EU prikupljeno je tek 18 posto potrebitih potpisa.

Da pojasnim. Referendum se u Hrvatskoj neće sada raspisivati. U ovoj fazi cilj nam je da se naša inicijativa ozbiljno razmotri i da Europska komisija pomogne koordinirati istraživanje Temeljnog dohotka. Švicarci su ti koji bi mogli raspisati referendum jer su za to nedavno prikupili dovoljan broj potpisa građana. Ako u Hrvatskoj dođe do raspisivanja referenduma za njega će se, po sadašnjem Zakonu o referedumu, morati prikupiti 10 posto potpisa cjelokupnog biračkog tijela i to u minimalnom roku od 15 dana. Daleko smo od toga dana, kaže Željeznjak.

Iako je pred koordinatorima veliki posao oko dobijanje građanske potpore, nitko ne posustaje. Cilj je u dogledno vrijeme ostvariti boljitak za sve građane, a ne samo za neke slojeve. Dakle, kroz Temeljni dohodak građani Hrvatske, svi njezini stanovnici, od novorođenčadi do starijih osoba, dobijali bi godišnje oko 250 eura čime bi zadovoljili svoje osnovne egzistencijalne potrebe. U drugim državama iznos bi bio različit i ovisan o ekonomskoj snazi svake pojedine države, bogatstvu njezinih resursa… Na ovaj način konačno bi se iskorijenilo siromaštvo koje potresa sve veći broj država. Primjena Temeljnog dohotka koji znači  bezuvjetnu „potpunu socijalnu sigurnost za sve građane“ san je mnogih, a kada će se dosanjati, ostaje nam strpljivo čekati i nadati se najboljem.


VEZANE VIJESTI