Neovisni novinarski portal
15.5.2021.
GOSPODARSTVO
Darko Pappo, član Uprave Brodosplita

Darko Pappo:
“Nasilnicima nije mjesto u Brodosplitu!”

Darko Pappo, član Uprave Brodosplita

Aktualna situacija u Brodosplitu d.d. u više je navrata zaprijetila izmicanjem kontroli, a „događanje radnika“ iz proteklog tjedna svjedoči o napetostima i trvljenjima koji i dalje vladaju na relaciji Uprava – Sindikat, odnosno Uprava – dio radnika.

Porinuće

I u ponedjeljak je škverska kapija bila zatvorena za 250 radnika koji su proteklog tjedna sudjelovali u „nelegalnoj obustavi rada“  zbog čega Uprava protiv njih pokreće disciplinski postupak s konačnim ciljem udaljavanja s posla. Radnicima je ovu nepopularnu odluku prenio glasnogovornik Frenki Laušić kojeg su radnici brzo otjerali. U ponedjeljak je u škver stigla i Inspekcija rada koju su pozvali sindikalni čelnici Ozren Matijašević i Vedran Dragičević koji su se priključili radnicima kojima nije dozvoljen ulaz u škver.

Istupi prvog čovjeka Brodosplita Tomislava Debeljaka s jedne i Zvonka Šegvića, sindikalnog čelnika s druge strane sve su samo ne uljuđeni i primjereni pozicijama koje obnašaju. Zanimalo nas je što o novonastaloj situaciji koja je na mahove bila incidentna,  misli uvijek sabrani i staloženi Darko Pappo, član Uprave splitske Brodograđevne industrije koju je privatizirala samoborska DIV grupa.

Kad ste preuzimali splitski škver bili ste puni optimizma i pozitivne poslovne i radne energije. Je li optimistično raspoloženje splasnulo, a to vas pitam zbog aktualnih burnih događanja koja su nastavljena i s početkom ovog tjedna?

Optimizam niti jednog trenutka nije splasnuo. Očekivali smo da će snage koje se protive promjenama i to od samog otvaranja natječaja za kupnju i prijenos dionica, pokušati destabilizirati Brodosplit. Na žalost, njima je jedini interes da restrukturiranje ne uspije, te da se nikakve promjene ne dogode. Nema sumnje da je takvima bilo jako dobro u situaciji kada je Brodosplit bio doveden do same likvidacije. Obi rado i dalje radili bez ikakve odgovornosti, ali to više ne ide.

Iako ste po preuzimanju škvera najavljivali otkaze tzv. tehnološkom višu, činjenica je da sve što se odnosi na radnike i njihova stečena prava, donosi nemir. Danas se u Brodosplitu štrajka, prosvjeduje, negoduje. Što je, po Vama, skrivilo nemire koji se ne stišavaju?

Smanjenje broja radnika nikada nije donijelo niti jedan jedini problem. S druge strane, radnička prava nisu ugrožena ni u jednom jedinom dijelu tako da nema niti jednog razloga za nemir. Nelegalna obustava rada i nasilje koje su pojedinci iskazali izraz je očaja pred promjenama, te pokušaj skretanja pozornosti na sebe i pozicije koje su imali proteklih godina. Gubitak moći i utjecaja na donošenje odluka pojedinicima je, očito teško palo.

Kako razumjeti situaciju koja vlada između Tomislava Debeljaka i radnika, odnosno sindikata i njegovih čelnika? Je li došlo do „kratkog spoja“  između njih?

S radnicima nikada nije bilo i neće biti nikakvih “kratkih spojeva”. Nama je kao poslodavcu radnik uvijek  u centru zbivanja. Možete imati sve-novac, strojeve i tržište, međutim  ako nemate dobrog radnika, sve vam to ništa ne znači. Na žalost, uvijek ima onih koji se skrivaju iza radništva pa svoje slabosti u realizaciji posla kojeg obavljaju, kompenziraju galamom, huškanjem i prijetnjama drugim radnicima. Time se ističu u javnosti, a igraju na uvijek prolaznu kartu opće solidarnosti, što im često u našoj državi i uspijeva.

Koliko je kašnjenje plaće za rujan skrivilo uzburkane radničke strasti, a na kraju i iskazani revolt?

Kašnjenja s plaćama zapravo nije ni bilo. Pojasnit ću. Brodosplit je plaće uplatio 15.10.2013.g., uostalom kao i svakog mjeseca. Dogodilo se, međutim da je zbog bankarskih transakcija prebacivanje na račune zaposlenika (što je izvan naše moći) trajalo koji sat dulje nego inače, a takvu situaciju iskoristili su pojedinci  kao argument kašnjenja plaća. Pa valjada je svima jasno da je ovo organizirana i pripremljena predstava koja ima za cilj destabilizaciju Brodosplita. Isto tako, važno je znati da je velika većina zaposlenika radila bez ikakvih namjera da sudjeluje u obustavi rada.

Što stoji u pozadini nemira? Je li to, možda nazivanje radnika i sindikalista teroristima i drugim neprimjernim nazivima?

Možda je taj naziv malo teži, no ja se pitam kako nazvati one koji rade teror nad drugima. Izbacuju ih iz kancelarija, prijete im, tjeraju ljude sa svojih radnih mjesta ukoliko se ovi ne uključe u obustavu rada…. Možete izabrati naziv koji vam najviše odgovara.

Zašto vas  bojkotira sindikalni vođa?

Već sam rekao da je riječ o gubitku moći i utjecaja. Neki se s time, međutim ne mire. Ono što se vjerovatno ne zna u javnosti jeste činjenica da takvi pojedinci dobijaju plaću od Brodosplita, a ne rade ama baš ništa za Brodosplit, već ga ruše. Zaštićeni su zakonom i to itekako koriste. Apsurd samo takav.

Radnici Upravi spočitavaju velike razlike u plaći za rujan u odnosu na prethodni mjesec. Pojasnite o čemu se radi?

Nije bilo nikakvih drastičnih razlika u plaći. Radi se o tome da je rujan bio kraći za jedan radni dan. U prethodnom mjesecu su s plaćom dobili i iznos za plaćeni godišnji odmor kojeg nisu iskoristili zbog prelaska u novo poduzeće pa su neki mislili da je to dio plaće. Razlika je moguća i zbog manjeg ili većeg radnog učinka zbog čega su neki dobili manje ili više iznose plaće. Moram reći da pri obračunu plaća za 2400 radnika uvijek može doći do manje pogreške jer na tome rade ljudi, a ne roboti. Ukoliko se greška dogodi poznata je procedura korekcije.

Uprava je suspendirala 250 radnika. Zašto ste pribjegli tom nepopularnom činu?

Nasilnicima nije mjesto u poduzeću. Ovo je sada privatna tvrtka koja ima svoja pravila, a ona vrijede za sve. Nikakvo nasilje i nelegalne obustave rada nećemo tolerirati.

Je li nedostatk posla u škveru zapravo glavni krivac za sve? Koliko danas uopće imate posla?

Brodosplit nema problema s likvidnošću i ta „vijest“ je totalno promašena. Posla zasad imamo do kraja 2014.g., a na dobijanju novih poslova stalno se i ustrajno radi.

Izlazi li domaća brodogradnja polako iz krize ili se svjetlo još nije pojavilo na kraju tunela?

Hrvatska brodogradnja kao i mnoge druge industrije uvijek će biti u krizi ukoliko se, naravno jednom ne prekine sa socijalizmom u smislu „svima jednako“.

I na kraju, jeste li požalili što ste krenuli u privatizaciju Brodosplita?

Svima nam je žao samo što zbog svega trpe naše obitelji, ali i one znaju koliko je ovo važan posao i trenutak da razumiju veličinu zadatka u spašavanju ovako velikog poduzeća od propasti do čega su doveli neki drugi. Privatizacija i restrukturiranje nemaju alternativu.


VEZANE VIJESTI