Neovisni novinarski portal
12.12.2018.

Post Tagged with: "Žirje"

Kako se ne bi desilo da naša vojska potopi nekog nautičara ili neki kaić iz kojega umirovljenik pokušava uhvatiti koju lignju ili brancina.

Šesti po redu događaj nazvan Festival hrvatskog otočnog proizvoda u Šibensko-kninskoj županiji trebao se održati se na otoku Žirju 14. i 15. kolovoza 2018. godine, ali se zbog nevremena odgađa za […]

‘Problem je i opskrba vodom na otoku, kod škole imamo kilometar vodovodnih cijevi koje nikad nisu postavljene…’

Oprez: hibridno.

Savjet za revitalizaciju otoka Žirja predstavio je danas program ‘Žirajskog kulturnog ljeta’. Na otoku koji je na posljednjem popisu stanovništva imao tek 103 stanovnika, danas je preko tisuću ljudi, uglavnom slovenskih turista, tako da će ovdašnje kulturne priredbe imati nikad veću publiku. 

– Jakost detonacija stvar je osobnog doživljaja pojedinca – pojasnili su prije tri godine iz MORH-a.

Dolaskom zime od obale najudaljeniji i jedini naseljeni šibenski otok upao je u još dublju izolaciju – čim zapuše malo vjetra, trajekt ne plovi. Za to i za druge nevolje, kažu u Mjesnom odboru Žirja, kriva je troma birokracija i poručuju da je njihovom strpljenju došao kraj.

Evo podrobnijih podataka o tome kuda nautičari ne bi trebali ploviti kako ih na odmoru ne bi potopilo vojno topništvo.

U moru s južne strane otoka Žirja otkriven je izuzetno vrijedan arheološki nalaz – obrušavajući bombarder Junkers Ju 87 „Stuka“ iz Drugoga svjetskog rata.

Najbolji strijelac Hrvatske nogometne lige iz 2001. godine štapom ulovio je gofa od skoro 40 kilograma. Još dvije ribe njegovoj su ribarskoj ekipi ispale s udice, ali Šokota je bio zadovoljan i s 1 prema 2. Ipak je igrao u gostima.