Neovisni novinarski portal
13.7.2020.

Post Tagged with: "VRO Oluja"

Izjave vukovarskog dogradonačelnika Srđana Milakovića o vojnoj operaciji Oluja kao etničkom čišćenju, o vlastitoj i ugroženosti građana srpske nacionalnosti u Vukovaru , te o 40-ak ubijenih Srba u gradu 1991. […]

Knin se užurbano mete, pere, glanca, šminka… za sutrašnju 22. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja. Vlada RH će danas u 14 sati ovdje održati svoju sjednicu, s prigodnim dnevnim redom, jer kako kažu, sjednicama u Vukovaru, Sisku i Kninu ‘poslala je poruku kako je tim krajevima potrebno dati posebnu pozornost i pomoći u rješavanju gospodarskih, socijalnih, razvojnih i infrastrukturnih pitanja’. Čini se prekasno – Knin je pogodio egzodus razmjeran ratnom.

– Slavimo 21. godišnjicu pobjede nad velikosrpskim fašističkim pretenzijama na početku 20. stoljeća. I točka. Kako ćemo slaviti to je samo naša odluka i nitko nam i nikada neće moći niti smjeti određivati. Svi oni koji ne žele slaviti, široko im bilo polje – kazao je Glavota nakon čega se kninskim Trgom Ante Starčevića prolomio pljesak.

Želim i ovom prilikom jasno reći: poštujemo svaku žrtvu jer svaki je ljudski život jednako vrijedan i ista je tuga svake obitelji za svojim najmilijima. No isto se tako mora znati da je Oluja bila, i povijesno će ostati, politički opravdana, etički čista i vojnički briljantno izvedena osloboditeljska i časna pobjeda za pravedan cilj – istaknula je Grabar Kitarović

Bivša kninska gradonačelnica i bivša saborska zastupnica Josipa Rimac neće zajedno s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović govoriti na proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja 5. kolovoza u Kninu.

Na kninsku tvrđavu danas prije podne helikopterom Hrvatske vojske spušten je brončani spomenik dr. Franji Tuđmanu, djelo akademskog kipara Mira Vuce, kojeg će za 20. obljetnicu Oluje otkriti predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i sin prvog hrvatskog predsjednika Miroslav Tuđman.

Devetmetarsku zastavu Republike Hrvatatske će na 20. obljetnicu Oluje u 9.43. sati uz zvonjavu crkvenih zvona i topovske plotune na jarbol kninske tvrđave podići bivši pripadnici 7. gardijske brigade ‘Pume’ Hadžić, Baltić i Bilać koji su u isto vrije 5. kolovoza 1995. godine s jarbola skinuli zastavu upravo poražene paradržave Republike Srpske Krajine.

Knin će spreman dočekati 20. obljetnicu Oluje. Dotjeruju se gradske prometnice, uređuju parkirališta, finaliziraju se radovi na okolišu i unutrašnjosti crkve Gospe velikog hrvatskog krsnog zavjeta, kao i radovi na tvrđavi, gdje će 5. kolovoza biti otvoren Muzej Oluje i otkriven spomenik dr. Franji Tuđmanu, te se dogovaraju detalji programa proslave.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja slavi se u Hrvatskoj 5. kolovoza svake godine kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu, a ta pobjeda 5. kolovoza 1995. godine je bila označena skidanjem srpske zastave s jarbola na kninskoj tvrđavi i isticanjem hrvatskog stijega na njenim zidinama.

Središnja proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, te Dana hrvatskih branitelja i proslava 19. obljetnice vojno-redarstvene operacije ‘Oluja’ u Kninu održava se i ove godine na kninskoj tvrđavi, gdje će simbolički biti podignut hrvatski stijeg, te na Trgu dr. Ante Starčevića, gdje će Predsjednik RH, predsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik Vlade RH polagati vijence i paliti svijeće pod Spomenikom hrvatske pobjede Oluja ’95.