Neovisni novinarski portal
15.11.2018.

Post Tagged with: "Tvrđava sv. Nikole"

U Šibenik je danas stigla UNESCO-va povelja, čime je okončan proces upisa tvrđave sv. Nikole na popis svjetske baštine UNESCO-a

Pet mjeseci nakon što je šibenska tvrđava sv. Nikole uvrštena na Popis svjetske UNESCO baštine, predstavljen je projekt “Turistička valorizacija tvrđave sv. Nikole u kanalu sv. Ante”.

Društvo za očuvanje šibenske baštine “Juraj Dalmatinac”, obilježava 5. godišnjicu rada. Proslavit će je, a gdje drugdje nego na tvrđavi Barone -njihovom prvom realiziranom projektu. O prvih 5 “Jurja Dalmatinca” popričali smo s predsjednikom Društva Nikolom Grubićem.

Elaborat kandidature „Obrambeni sustavi Republike Venecije u razdoblju od 15. do 17. stoljeća“ potpisan od strane veleposlanika država Italije, Crne Gore i Hrvatske predan u službenu evaluatorsku proceduru UNESCO-a.

Bageri već danima uklanjaju nasip s južne strane kliješta tvrđave sv. Nikole u Šibeniku. Do danas je uklonjeno više od pola brda materijala deponiranog kod ranijih raščišćavanja utvrde, a upravo se ruše i uklanjaju novovijeke pregrade unutar utvrde.

Danas počinju radovi na uređenju i zaštiti tvrđave sv. Nikole u šibenskom kanalu sv. Ante, a šibensko-kninski župan Goran Pauk na konferenciji za novinare predstavio projekt, zajedno s ravnateljicom JU Priroda Anitom Babačić Ajduk i konzervatorom Josipom Ćuzelom

Ušli smo na set američke serije ‘Dig’, čije snimanje u Šibeniku počinje danas.

Intervju s gradonačelnikom Šibenika, dva dana prije isteka po mnogočemu zanimljive i burne godine u Krešimirovu gradu.

Ministrica kulture u Šibeniku je boravila dan nakon što je tvrđava sv. Mihovila dobila HTZ-ovu nagradu ‘Kulturna atrakcija godine’.

Na upit o dvama oprečnim konzervatorskim elaboratima koje su 2008. i 2014. godine, sukladno željama naručitelja Grada Šibenika, izradili stručnjacimr. sc. Josip Ćuzela, prof i dr.sc. Ivo Šprljan, d.i.a. Ministarstvo kulture odgovara da oni još nisu službeno razmotreni, niti verificirani, a s obzirom na nacionalnu važnost tvrđave Sv. Nikola konzervatorski elaborat treba biti izrađen i prihvaćen od strane nadležnog Konzervatorskog odjela.

Iako je konferencija za novinare održana pod naslovom ‘Javnost ima pravo znati’, ‘Konzervatorski elaborat s načelnim smjernicama obnove i smjernicama za korištenje renesansne tvrđave sv. Nikole u Kanalu sv. Ante’ su odbili ustupiti novinarima.

U priopćenju Šibensko-kninska županija ističe kako je financirala izradu konzervatorskog elaborata za tvrđavu sv. Nikole, no ne navode se njezine pojedinosti ni tko ju je, kada i za koliko novca izradio…