Neovisni novinarski portal
17.2.2020.

Post Tagged with: "Rujanski rat"

Neke povijesne događaje ne treba zaboraviti, kako se ne bi ponovili. Među njima je i bitka za Šibenik i Hrvatsku iz rujna 1991. godine, kada su se hrabri branitelji iz Šibenika i okolice oduprli napadu četnika i ondašnje JNA pod komandom Srbije.

Dramatične i časne rujanske šibenske dane i dalje treba isticati i spominjati,  sve kako bi bili novim generacijama bile putokaz i podsjetnik na besmisao svih nacionalizama i  ratnih sukoba, te kako se takvo što više ne smije ponavljati, unatoč kontinuiranim nacionalističkim i huškačim istupima političara u državama Balkana. 

Poslije 26 godina od šibenskog tzv. rujanskog rata (16. – 22. rujna 1991.) pomislili biste da su sve ratne, uključujući i „lovačke“, priče ispričane. Ali, uvijek, kod svake godišnjice čuje […]

Program obilježavanja 26. obljetnice Spomendana Rujanskog rata počinje u nedjelju 10. rujna, na Dan sjećanja na poginule branitelje u skradinskom zaleđu, komemoracijom kod spomen križa na Velikoj Glavi. Domaćin središnje […]

Otvorena je izložba u Muzeju grada Šibenika u sklopu obilježavanja 25 godina od Rujanskog rata.

– Većina ratnog brodovlja oduzeta je neprijatelju na području Šibenika tijekom Rujanskog rata od 16. do 23. rujna. Brodovi zarobljeni u Remontnom brodogradilištu Šibenik i bazi Kuline postaju jezgro pomorskih snaga HRM-a. Za to treba zahvaliti junačkoj obrani grada Šibenika koja je to omogućila. Stoga i slavimo Dan Hrvatske ratne mornarice zajedno sa proslavom 25. obljetnice Rujanskog rata u Šibeniku, gradu koji je umješnošću svojih ljudi obranio sebe, Dalmaciju i Hrvatsku – istaknuo je general Šundov.

Reakcija na intervju ratnog snimatelja Zorana Lučića, objavljenog jučer na TRIS-u, došla je od Marijane Klisović, kustosice Muzeja grada Šibenika.

Središnji dio programa obilježavanja obljetnice spomendana Rujanskog rata održat će se 15. i 16. rujna u Šibeniku, najavili su na konferenciji za novinare šibensko-kninski župan Goran Pauk i predstavnici braniteljski udruga. Prvi će put u Šibeniku biti održana i središnja svečanost proslave Dana Hrvatske ratne mornarice.

Događaj u Mravnici kraj Perkovića od 16. listopada 1990. godine, kada su prvih 540 branitelja zadužili kalašnjikove prisigle iz Mađarske, Odbor ‘Prvi dragovoljac 1990.’ smatra začetkom 113. brigade i uspješne obrane Šibenika, te je po njima, važniji za obiljažavanje od bilo kojeg drugog datuma.

U proslavi 25. obljetnice osnutka specijalne jedinice policije ‘Jastrebovi’ sudjelovali su i predvodnici braniteljske pobune, vođe ‘šatoraša’ pred Savskom 66 Đuro Glogoški i Josip Klemm.

U okviru proslave 24. obljetnice Spomendana Rujanskog rata u četvrtak je u Šibeniku proslavljena i 25. godišnjicu osnivanja jedinice specijalne policije ‘Jastrebovi’.

Središnja manifestacija kojom je obilježena 24. obljetnica rujanskog ratnog podviga upriličena je danas u Vodicama.