Neovisni novinarski portal
26.11.2020.

Post Tagged with: "Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova"

U konkretnom slučaju otvara se pitanje uživa li javni govor – kojim se žene, koje koriste zakonom zajamčeno pravo na pristup medicinskom zahvatu, etiketira kao ubojice – zaštitu temeljnog prava na slobodu izražavanja ili pak predstavlja govor koji je sankcioniran odredbama čl.325. Kaznenog zakona(Javno poticanje na nasilje i mržnju). Odgovor može dati Državno odvjetništvo.

U usporedbi s drugim zemljama, a prema svjetskoj klasifikaciji zastupljenosti žena u nacionalnim parlamentima koju vodi Interparlamentarna unija (IPU), od 187 zemlje svijeta, Hrvatska zauzima 122. mjesto. Dodajmo i podatak kako je u jednodomnim parlamentima ili donjim domovima u svijetu prosjek zastupljenosti žena 22,9 posto, a u Europi 25,8 posto. Najveća prosječna zastupljenost žena trenutačno je u nordijskim parlamentima (41,1 posto), a najmanja u parlamentima zemalja Pacifika (13,9 posto).

U Hrvatskoj je sklopljeno 108 životnih partnerstva, 57 između partnera muškog, a 51 između partnerica ženskog spola, podatak je iz Izvješća o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2015. godinu.