Neovisni novinarski portal
24.1.2021.

Post Tagged with: "obnovljivi izvori energije"

Ako na Cresu, Malom i Velikom Lošinju te 2040. g. budu ložili samo sunce i druge obnovljive izvore energije, to će za Hrvatsku, u kojoj glavninva političara nema pojma o važnosti takvih promišljanja, biti vanredan događaj. 

– Posljednji je trenutak – pet do dvanaest – da ministarstvo energetike napokon otkrije sunce.

-Trenutno odgovorni na državnoj razini ne prepoznaju razvojni potencijal korištenja OIE, lokalna razina vlasti nije zainteresirana za izgradnju takvih postrojenja, na tržištu nema povoljnog kapitala za investiranje u obnovljive izvore, a građani su zbunjeni proturječnim medijskim informacijama.

Premijer priča o potencijalu za korištenje obnovljivih izvora ali strateški podržava fosilna goriva, konkretno LNG terminal na Krku.

Analizu će predstaviti petak 03. veljače u 10:00 sati u Klubu Hrvatskog novinarskog društva, Perkovčeva 2.

U našoj regiji možda opstanu rafinerije u Beču ili Budimpešti, a sve ostale su osuđene na propast. INA kao naftna kompanija ima vrlo upitnu budućnost pogotovo zbog sve očitijih klimatskih promjena i radiklanog napuštanja fosilnih goriva, ali i situacije u lokalnim zajednicama. Eventualno ima šanse opstati Urinj i to u sinergiji s JANAF-om…

Škola koja označi najviše krovova kao nagradu osvaja solarni kiosk – mobilni fotonaponski sustav snage oko 500 vata s bežičnim internetom, hladnjakom zapremnine 108 litara, radio uređajem i zvučnicima.

Nakon što su prije dva mjeseca nabavili pet novih hibridnih i električnih automobila te postavili prvu punionicu za električne automobile u JU Nacionalni park Krka napravili su novi korak prema promicanju i korištenju obnovljivih izvora energije. Na tri lokacije niknula su “solarna stabla” koja uz punjenje mobilnih uređaja nude i mjesto za odmor i odlaganje bicikala.

Prelaskom na obnovljive izvore energije žele očuvati izvornu prirodu te svojim primjerom motivirati druge na korištenje modernih tehnologija u svrhu povećanja energetske učinkovitosti.

Na Jadranu brojimo prosječno 2600 sunčanih sati godišnje, a i dalje smo na samom začelju po korištenju sunca za proizvodnju energije.

U Hrvatskoj su se mnogi pobunili jer su im goleme vjetrenjače preblizu kućama, a od toga praktički nemaju nikakve koristi. Zašto se ne bune u Njemačkoj i Danskoj?

– Subvencionirati će se ugradnja sunčanih toplinskih kolektora za pripremu potrošne tople vode ili za pripremu potrošne tople vode i grijanje, zatim fotonaponskih pretvarača za proizvodnju električne energije, te kotlovskih sustava na biomasu za centralno grijanje…