Neovisni novinarski portal
18.9.2020.

Post Tagged with: "lovci"

Tragičnu lovačku priču od jučer potvrdila je i Policijska uprava šibensko-kninska. Naime, vijest kako je mlađahni 21-godišnji lovac iz lovačke puške ubio dva pastirska psa koji su čuvali stado ovaca, […]

Možda bi bilo prikladnije postaviti table kao upozorenja lovcima, a na kojima bi pisalo, npr.: ‘Ljubitelji prirodi u prirodi. Ne pucaj!’.
Ili pak ‘Lovište u zabrani’. 

Posljednjih dana su se zaredale oružane nesreće među lovcima. U tim lovačkim pričama ovoga puta nisu stradali veprovi i medvjedi nego ljudi, tj. lovci i to svi na isti način: pucajući iz lovačkih pušaka ustrijelili jedni druge u potrazi za nekom nesretnom životinjom.

Javnost nema pravo znati?

Udruge za zaštitu prirode Udruga Biom, Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode te WWF Adria su složne protiv sadržaja novog Zakona o lovstvu.

‘Problem je i opskrba vodom na otoku, kod škole imamo kilometar vodovodnih cijevi koje nikad nisu postavljene…’

Nosoroge ubijaju isključivo radi rogova, jer je navodno dobar za potenciju, pa kilogram roga negdje košta 60.000 dolara.

Oprez: hibridno.

Utva (Tadorna tadorna) je malobrojna vrsta te je 2016. zabilježeno prvo gniježđenje ove vrste u Hrvatskoj, a mali labudovi (Cygnus columbianus) su viđeni šest puta u pola stoljeća…

Nije baš jasno kako to nakupine naoružanih odsoba koje tumaraju šumama pa ubijaju životinje ‘čuvaju ekološku i biološku raznovrsnost’.

– Hoće li se uspjeti oporaviti, stati na noge, te nastaviti život nakon što ga othranimo.. ne znam – kaže Emilio Menđušić.

‘Nalazi se pred potpunim istrebljenjem. Na prste se može izračunati njihov broj.’