Neovisni novinarski portal
15.6.2021.

Post Tagged with: "Katedrala sv. Jakova"

Toyota Camry hybrid parkirana ispred šibenske Gradske vijećnice. I to s dozvolom Grada! U pješačkoj zoni, neposredno uz, Katedralu sv. Jakova, zaštićeni UNESCO-ov spomenik svjetske kulturne baštine. I to u […]

Prva je to monografija o Jurju Dalmatincu na hrvatskom jeziku koja donosi njegov graditeljski opus ostvaren u Hrvatskoj i Italiji. Akademik Andrija Mutnjaković, inače autor desetaka knjiga posvećenih povijesti hrvatske arhitekture, u monografiji ističe kako je “arhitekt i kipar Juraj Dalmatinac istinski Homo Adriaticus i istaknuti sudionik povijesnih događanja u razvitku jadranske arhitektonske kulture”.

‘Igra prijestolja’, trenutačno najprioritetnija produkcija HBO-a, opalila je prvu klapu u Šibeniku. Šibenski dogradonačelnik Danijel Mileta tamo je od ranog jutra…

Povodom nejasnoća oko konzerviranja i restauriranja katedrale sv. Jakova u Šibeniku Društvo konzervatora Hrvatske oglasilo se priopćenjem u kojem od Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture zahtijeva da bez odlaganja izvijesti javnost o rezultatima nadzora vezano uz navodnu nedopuštenu gradnju kripte ispod podnice i u temeljima katedrale sv. Jakova u Šibeniku.

Zbog, najblaže rečeno, netransparentnih radova u šibenskoj katedrali u javnosti se iznose svakakve optužbe, na račun Biskupije i na račun Ministarstva kulture i pojedinih djelatnika. Ministarstvo smo stoga zamolili za pojašnjenje, kao i za informaciju o rezultatima rada nedavno osnovanog Povjerenstva za praćenje radova na Katedrali sv. Jakova

‘Slučaj Azimut’ je, u svom pohodu na nacionalne medije, usput aktualizirao i šibenskoj javnosti odavno poznate priče o dvojbenim zahvatima unutar zidina katedrale sv. Jakova.

Noćas oko tri sata su ispred kluba Azimut nedaleko od šibenske katedrale sv. Jakova uhićeni voditelji kluba Azimut, kako navodi šibenski internetski portal Šibenik.in. Kako se ističe, policajci su zatražili od […]

Katedrala svetog Jakova u Šibeniku koja se počela graditi 1431.g., a posvećena 1555.g., dio je bogate svjetske baštine uvrštena na popis kulturnih spomenika UNESCA od 2000.g.

Pomoćnica ministrice kulture Sanja Šaban u Šibeniku o ‘vrućim’ temama: slučajevima Peškarija, zapadnom portalu katedrale sv. Jakova, tvrđave sv. Mihovil, smjeni u Konzervatorskom odjelu i istrazi Uskoka.

Umjesto u Sigurnosno-obavještajnoj agenciji (SOA) uputa o povjerljivosti drže se u Ministarstvu kulture, koje taji zaključke sjednice Hrvatskog vijeća za kulturnog dobra i situaciju u šibenskom Konzervatorskom odjelu.