Neovisni novinarski portal
16.6.2019.

Post Tagged with: "Kate Šikić-Čubrić"

Betina na otoku Murteru posljednjih se nekoliko godina u značajnoj mjeri proljepšala, posebice njezino središte, lučica i kamenite uličice.

– Betina na otoku Murteru je sve ljepša… Svi ovi drveni brodovi. Bio sam tu davno prije… Sad kao da sam u nekom muzeju – kazao nam je lani jedan […]

U Jezerima na Murteru jutros je upriličena prezentacija konačnog projekta Centra (Kuće) maslinovog ulja, čija izgradnja započinje sljedeće godine i koji ima ambiciju na jednom mjestu objediniti tradiciju i kulturu maslinarstva s proizvodnjom, gastronomijom i trgovinom.

Proslavili smo Noć muzeja u Muzeju betinske drvene brodogradnje. I nije nam žao.

Na 250 četvornih metara prostora stare kamene zgrade u srcu Betine večeras je svečano otvoren Muzej betinske drvene brodogradnje.

Udruga Betinska gajeta 1740, Općina Tisno i Muzej betinske brodogradnje ponosno su što je Umijeće gradnje betinske gajete konačno zaštićeno kao nematerijalno kulturno dobro i upisano u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. S današnje konferencije za novinare održane u Betini poručeno je kako je, uz očuvanje i prenošenje umijeća, brendiranje i popularizaciju gajete, cilj njegovo uvrštavanje na popis UNESCO-a.