Neovisni novinarski portal
18.2.2018.

Post Tagged with: "izbjeglice"

Slučaj šestogodišnje sirijske djevojčice Madine Husini koja je izgubila život pod naletom vlaka, hodajući uz željezničku prugu na granici između […]

U povodu Međunarodnog dana migranata Centar za mirovne studije objavio je istraživanje koje pokazuje kako više od polovice anketiranih građana […]

Isusovac Tvrtko Barun, gostujući u HTV-ovoj emisiji „Nedjeljom u 2“, snažno se usprotivio žicama koje dijele ljude, države i narode, […]

U okviru projekta ‘Mediji protiv mržnje’, Europska federacija novinara (EFJ) i Hrvatsko novinarsko društvo organizirali su radionicu ‘Izvještavanje o izbjeglicama, migrantima i etničkoj pripadnosti’ koja je održana 26. i 27. svibnja 2017. u Novinarskom domu.

Udruge Are You Syrious? i Centar za mirovne studije upozoravaju na iznenadan povećan broj odbijanja zahtjeva za međunarodnu zaštitu tražiteljima iz Sirije i Iraka, kao i odbijanja stjecanja statusa državljanstva, stalnog ili privremenog boravka strancima koji borave u RH.

Dok je glavnina Europljana kupovala namirnice za uskrsnu trpezu, tisuće migranata je pokušalo prebjeći u Europu. Neki su izgubili život.

“Naša snaga je u različitosti”, poručio je kanadski premijer.

Mirela Priselac Remi iz grupe Elemental ostvarila je zanimljivu međunarodnu glazbenu suradnju s francuskom pjevačicom Awa Ly.

Više od 4200 migranata je smrtno stradalo pokušavajući prijeći Sredozmno more, kaže Leonard Doyle iz Međunarodne organizacije za migracije.

Inače, na granice je postavio kilometre bodljikavih žica, u medijima podgrijavao klimu opasne netrpeljivosti prema izbjeglicama, oformio ‘legalne’ paravojske plaćenika za lov na one koji očajni ilegalno prelaze granicu…

Premda je broj migranata ove godine manji nego u prošloj godini, broj poginulih je tek nešto manji (-15 posto) nego 2015., ističe UNHCR. Poginulo je i nestalo 3211 ljudi.

Djeca čine oko polovicu ukupnog broja izbjeglica koji su 2015. u inozemstvu tražili sklonište, a 45 posto djece izbjeglica pod UN-ovom skrbi dolaze iz Sirije i Afganistana.