Neovisni novinarski portal
19.4.2021.

Post Tagged with: "Gajeta"

‘Voga’, u prijevodu s komiškog, znači ‘veslaj’.

Pašmanska gajeta ‘Mala Matulica’ i kapetan Krste Matulić diskvalificirani iz poretka 18. Regate ‘Latinsko idro’ koja je jučer održana u Murteru. No, to je tek dio priče, jer svrha i cilj regate je očuvanje tradicije, kulture i identiteta, a ne pobjeda.

Na 250 četvornih metara prostora stare kamene zgrade u srcu Betine večeras je svečano otvoren Muzej betinske drvene brodogradnje.

Društvo za unaprijeđenje Krapnja i TZ Krapanj-Brodarica najavljuju 4. po redu Regatu ženskom veslanju koja se, u sklopu manifestacije ‘U susret Gospi od Anđela 2015, održava na Krapnju 1. kolovoza s početkom u 20 sati.

Udruga Betinska gajeta 1740, Općina Tisno i Muzej betinske brodogradnje ponosno su što je Umijeće gradnje betinske gajete konačno zaštićeno kao nematerijalno kulturno dobro i upisano u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. S današnje konferencije za novinare održane u Betini poručeno je kako je, uz očuvanje i prenošenje umijeća, brendiranje i popularizaciju gajete, cilj njegovo uvrštavanje na popis UNESCO-a.

Općina Tisno pokreće projekt razvoja male brodogradnje na području Šibensko-kninske županije i poziva sve zainteresirane na stvaranje klastera, kako bi zajedno mogli aplicirati za sredstva iz EU fondova.

Na otoku Krapanju, najnižem i najmanjem naseljenom otoku na Jadranu, u petak navečer nakratko je oživljen stari običaj ženskog veslanja.