Neovisni novinarski portal
27.1.2022.
aktivisti
Ispred autopraonice (foto TRIS/G. Šimac)

Slučaj ‘nečiste’ autopraonice u Sigetu:
‘Tu se doslovno krše sva zakonska pravila’

Ispred autopraonice (foto TRIS/G. Šimac)

U sklopu kampanje „DOSTA JE! IZAĐI NA IZBORE!„ koju su pokrenule Zelena akcija i Pravo na grad ,Inicijativa Zagreb Te Zove i Udruga građana Siget danas je priređena  konferencija za medije ispred Autopraone Boomerang u zagrebačkom naselju Siget, tik uz Aveniju Većeslava Holjevca. Osim Gordane Pasanec  kao voditeljice Inicijative, te građana aktivista koji su držali transparent s natpisom ‘Dosta je – izađi na izbore’ i novinarskih ekipa, na ovu konferenciju su stigli i policajci.

Njih je pozvala mlađa ženska osoba koja se nije predstavila, ali je, čini se,  predstavljala vlasnika navedene autopraonice za koju su aktivisti istakli kako je ‘autopraona Boomerang  čisti primjer kako se radi ne samo u Gradskim uredima, nego i državnim institucijama.’

Ispred autopraonice (foto TRIS/G. Šimac)

-Tu se doslovno “krše“ sva zakonska pravila – od malverzacija sa zemljištem, gradnje bez lokacijske i građevinske dozvole, ometanja  sudskih rješenja od strane vlasnika, devastacije površina u Z1 i Z1 zoni, devastacije vodocrpilišta, a sve zbog pogodovanja privatnom investitoru. Od 2011.godine uloženo je nekoliko desetaka prijava na sve gradske institucije i dvije prijave na DORH I USKOK. 2019.godine uspjeli smo ishoditi rješenje od Državnog inspektorata za rušenje sedam objekta kao i rješenje da se ulaz u Autopraonu sa Avenije Većeslava Holjevca vrati u prvobitno stanje, s obzirom da je vlasnik samovoljno uništio zelenu površinu i nogostup na mjestu gdje ugrožava promet s obzirom da se spomenuti ulaz nalazi između semafora i autobusnog stajališta. Do danas je još to uvijek samo slovo na papiru. – ustvrdila je Gordana Pasanec.

Negdje uokolo, na udaljenosti od novinara i kamera, vrzmao se i spomenuti vlasnik praonice, stalno razgovarajući na telefon ili pak s četvoricom radnika koji su s iskopavali nekakvu rupu na zelenoj površini koja je ostala zasad nebetonirana.

Mlađa ženska osoba prekida konferenciju (foto TRIS/G. Šimac)

Onda je došla spomenuta mlađa žena i prekinula press konferenciju, pozivajući oštim tonom Gordanu Pasanec da dođe k njoj, te govoreći kako su i ona i aktiisti i novinari na tuđem zemljištu.

Na to joj je Pasanec uzvratila kako se neće pomaknuti te kako posjeduje rješenje po kojemu je prilaz autopraonici, koji je sagrađen protivno svim pravilima o sigurnosti proemta, nelegalan.

-Neću se pomaknuti. Zovite policiju – rekla je Pasanec.

-Već jesam… – odvratila je žena i udaljila se.

Gordana Pasanec (foto TRIS/G. Šimac)

-Prošle godine smo tražili prijem kod Gradonačelnika. Sastanak (na kojem on nije bio prisutan) je organizirao Damir Lasić, zamjenik pročelnika Gradskog ureda za upravljanje imovinom Grada Zagreba. Na sastanku su bili prisutni predstavnici odgovornih  Gradskih ureda, dobili smo obećanje da će se pokrenuti postupak i da ćemo dobiti očitovanje odgovornih institucija. Sve je, naravno ostalo samo na zapisniku. Također posjedujemo rješenje Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada u kojem piše da je zemljište na kojem se nalazi Autopraona dio projekta izgradnje Etno parka „Hrvatska u malom „. Prošle godine, u vrijeme ponovnog donošenja GUP – a, HDZ je uložio amandman kojim traži prenamjenu spornog zemljišta iz zone Z1 i Z1 u građevinsku, ali zajednička akcija građanskih Inicijativa, Udruga, Društva arhitekata i oporbenih zastupnika u Skupštini je uspjela poništiti ne samo štetne amandmane već i usvajanje GUP – a. – ustvrdila je Pasanec, uz napomenu kako je zbog toga bila pozvana na obavijesnih razgovor u policiju na zahtjev DORH – a.

Policajci pozivaju G. Pasanec ‘sa strane’ (foto TRIS/G. Šimac)

-S obzirom da se nije postupilo po nijednom rješenju, prošli tjedan smo poslali prijavu  pučkoj pravobraniteljici. Biti ćemo i dalje uporni. Kako se ovakve kriminalne situacije ne bi ponavljale u budućnosti, potrebne su promjene – kaže Gordana Pasanec, voditeljica Inicijative Zagreb Te Zove i potpredsjednica Udruge građana Siget.

Policajci su došli dvadesetak minuta kasnije, prvo razgovarali sa spomenutoim mlađom ženom, a onda pozvali Gordanu Pasanec ‘sa strane’.

U međuvremenu su i radnici i rovokopač  koji su kopali onu rupu – otišli.

Policijska intervencija, čini se, nije završila na način na koji su to priželjkivali oni koji su pozvali policiju.

– Vlasnik poslao svoju predstavnici koja se nije predstavila usred presice da se maknemo jer je to privatno vlasništvo, što smo mi odbili jer posjedujemo rješenje da je  kolni ulaz  -vlasnik ga je samostalno izgradio bez dozvole – javna površina i da posjedujemo rješenje u kojem piše da ga vlasnik Autopraone mora dovesti u prvobitno stanje. Pozvana je policija kojoj smo pokazali svoje pravovaljano rješenje, a predstavnica vlasnika je pokazala rješenje iz 2015 koje nije više važeće. Na kraju su nam se policajci ispričali i rekli da im je žao, vidjevši da postoji rjršenje koje valjano i koje potvrđuje naše tvrdnje, ali da su morali doći na poziv… – rekla nam je Gordana Pasanac.
Novinarima je dostavila i preslike komunikacije s mjerodavnim službama iz koje se vidljivo kako spomenute građevine, kao ni kolni prilaz s Avenije V. Holjevca, kao ni reklamni panoi nemaju valjane dozvole (u galeriji na dnu teksta), te se trebaju ukloniti, te kako okolnosti oko autopraonice nisu ‘čiste’.

Bumerang… (foto TRIS/G. Šimac)

Unatoč tome što jasno stoji kako je cestovni prilaz trebao biti vraćen u prvobitno stanje još prije 3 godine, nije se desilo ništa, a i svakom razboritom prilazniku je jasno kako predstavlja ozbiljnu opasnost za promet jer se nalazi tik iza semaforiziranog križanja i pješačkog prijelaza.
Ovo je još jedan slučaj u kojem se očituje (ne)funkcioniranje mjerodavnih službi i u kojem je očito kako su sitni (ili krupni) privatni interesi  ispred zakona, reda i općeg dobra.

Rješenje inspektorata

Rješenje inspektorata 1

Siget: autopraonica, crkva… (foto TRIS/G. Šimac)

Kopali pa otišli (foto TRIS/G. Šimac)

Vlasnik praonice šeće uokolo (foto TRIS/G. Šimac)

Autopraonica—

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI