Neovisni novinarski portal
23.4.2021.
PRIOPĆENJE
Apel Hrvatske komore socijalnih radnika Ministarstvu: Socijalni radnici su izloženi linču…

Apel Hrvatske komore socijalnih radnika Ministarstvu:
Socijalni radnici su izloženi linču…

Hrvatska komora socijalnih radnika  ( HKSR ) uputila je apel Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, u kojem traži da nadležni ministar bez odgode pokrene potrebne promjene u sustavu uz uvažavanje glasa stručnjaka- socijalnih radnika. Istodobno, komora upozorava da se ovih dana, nakon tragične smrti dvipolgodišnje zlostavljane djevojčice iz Nove Gradiške, provodi linč nad socijalnim radnicima od nekih civilnih udruga. 

Evo što stoji u priopćenju komore:

-Kao ljudi koji smo prvenstveno dio društva u kojem živimo, a potom i stručnjaci koji pružaju sustavnu podršku ljudima u potrebi, izražavamo istinsko žaljenje za nedavni događaj koji je rezultirao smrću djevojčice.

Svima nam je važno da živimo u društvu koje ima nultu toleranciju na nasilje bilo koje vrste te cijenimo svaku inicijativu i aktivnost koja doprinosi tome cilju. Međutim, linč kojem su izloženi zaposlenici sustava socijalne skrbi tome sigurno neće doprinijeti.

U ovim trenucima struka, kao i obično, nije u mogućnosti iznijeti svoje mišljenje radi zaštite službene tajne. Socijalni radnici postupaju i postupat će sukladno važećim zakonima, pravilnicima, kao i Etičkom kodeksu socijalnih radnika.

Za dan 06.04.2021. godine s ministrom Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, dogovoren je sastanak građanske inicijative kojoj je, čini se, jedini cilj linč i kažnjavanje.

Potrebno je naglasiti da navedene „inicijative“ čine osobe koje nisu kvalificirane, stručne i obrazovane za rad u sustavu socijalne skrbi, niti poznaju i razumiju problematiku i rad sustava socijalne skrbi.

Smatramo da do korjenitih promjena u sustavu socijalne skrbi neće dovesti niti najave traženja otkaza, oduzimanje licenci za rad i prijetnje zatvorom za nadležne stručnjake koji su radili s obitelji preminule djevojčice.

Struka socijalnog rada ima potrebne mehanizme nadzora nad svojim radom, a to su nadležno ministarstvo i strukovna komora socijalnih radnika.
Socijalni radnici kontinuirano pozivaju na međuresornu suradnju, smanjenje javnih ovlasti i poštivanje normativa u pogledu broja korisnika, uvažavanje mišljenja i iskustva struke te na strukturalne promjene za koje je odgovorno nadležno ministarstvo.

Apeliramo da nadležni ministar kao odgovorna osoba bez odgode pokrene potrebne promjene u sustavu uz konzultaciju i uvažavanje glasa stručnjaka – socijalnih radnika, koji na navedenu problematiku upozoravaju dugi niz godina- navodi se u priopćenju koje je potpisao predsjednik Komore socijalnih radnika, Antun Ilijaš, koji poebno ističe kao ključni problem prevelik broj javnih ovlasti socijalnih randika, a trenutno ih je 150. I to je ono od čega treba rasteretiti socijalne radnike, apelira Ilijaš na resornog ministra.


VEZANE VIJESTI