Neovisni novinarski portal
23.4.2021.
solidarnost
Prašćiči bez krova nad glavom foto Zaklda Solidarna)

Solidarno za svinjce i kokošinjce:
‘Šta će mi kuća ako nemam štalu?’

Prašćiči bez krova nad glavom foto Zaklda Solidarna)

Zaklada Solidarna, nevladina građanska organizacija koja je osnovana kao bi pomagala ljudima u nevolji, siromaštvu i potrebi, jedna je od najsvijetlijih točaka u sumraku potresa koji je pogodio dijelove Hrvatske.

Podsjetimo, Zaklada Solidarna je među prvima promptno, spremno i organizirano počela pružati pomoć najugrožeijim građanima koji su ostali bez domova, te je u rekordnom roku, uživajući veliko povjerenje građana, prikupila značajna sredstva kojima su kupljeni brojni potpuno opremljeni stambeni kontejneri i drugo što je potrebno za stradalnike s potresene Banije ili Banovine.

Prašćiči bez krova nad glavom foto Zaklda Solidarna)

Kao i u svemu drugome, značajno ranije od svih kasnije kriznih stožera, povjerenstava i sličnih (vidi TRIS), počeli su razmišljati o rješavanju jednog od važnijih problema za mnoge žitelje tog kraja kojima je stočarstvo jedino čime se mogu baviti kako bi zaradili za život, jer drukčije prilike u gospodarski zapuštenom kraju nemaju.

-“Što će mi kuća ako nemam štalu?”, pitanje je koje nas proganja otkad smo krenuli s mapiranjem potreba naših sugrađana i sugrađanki kojima je potres uništio gotovo sve što su imali. Banija je siromašna regija. Ljudi su okrenuti obradi zemlje i uzgoju životinja kako bi popunili nedostatne budžete. Blago je nekima i jedini izvor prihoda. Takav je slučaj gospodina Dragana čija egzistencija ovisi u potpunosti o njegovim svinjama koje zadnjih mjeseci borave u svinjcu označenom crvenom naljepnicom. Svako novo podrhtavanje tla nova je prijetnja Draganovom opstanku. – kažu u Zakladi Solidarna.

Prašćiči bez krova nad glavom foto Zaklada Solidarna)

U Zakladi vjeruju da je pomoć ljudima da stanu na noge i vrate se samostalnom privređivanju najbolji način na koji im se može pomoći.
-Upravo zato iz Fonda 5.5 izdvojili smo 650,000.00 HRK isključivo za obnovu i popravak gospodarskih objekata. U evidenciji trenutno imamo 73 zabilježene potrebe obnove štala, kokošinjaca i svinjaca koje sežu od popravka krovišta preko djelomične obnove do kompletne rekonstrukcije. Realne potrebe su, dakako, puno veće. Svjedoče tome nove molbe koje nam pristižu iz dana u dan, a kako bismo na njih odgovorili potrebna nam je vaša pomoć. Podržite Fond 5.5 namjenskom donacijom i omogućite ljudima na Baniji dostojanstven i održiv ostanak i opstanak! – pozivaju na pomoć.
U nastavku su i podaci za one koje žele sudjelovati u obnovi štala:

multivalutni IBAN: HR2424020061500078406
SWIFT: ESBCHR22
Banka: ERSTE&STEIERMÄRKISCHE BANK d.d.
Model: 99 / 00
Poziv na broj: 01-2021
Opis plaćanja: SOLIDARNE STALE
#Solidarno je #NovoNormalno! – poručuju u akciji nakon koje će neki praščići, kokoši, krave, ovce i koze sigurno imati bolji smještaj nego sada.
Zaklada SOLIDARNA za ljudska prava i solidarnost stvara nove mogućnosti svim građanima da djeluju solidarno, u  zajedničkom nastojanju da zaštitimo ljudska prava i zadovoljimo temeljne ljudske potrebe, smanjimo nejednakosti i proširimo slobode u svim društvenim sferama, kako kažu.

Srušena štala – foto Zaklada Solidarna

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI