Neovisni novinarski portal
24.6.2024.
POLITIKA / POLITIKA & KRIMINAL / PRAVDOSUĐE
Pravosuđe na koljenima: Izbor u trajno zvanje sudaca generator je korupcije i sudačke trajne ovisnosti

Pravosuđe na koljenima:
Izbor u trajno zvanje sudaca generator je korupcije i sudačke trajne ovisnosti

Hrvatsko pravosuđe generirano je iz prirode vlasti. A vlast je u Hrvatskoj korumpirana, klijentelistička i lopovska, per se. O tome svjedoče brojne koruptivne afere, a i sudski postupci protiv visokih državnih dužnosnika, uključujući i bivšeg premijera. Nažalost, u pravilu se radi o dugotrajnim suđenjima i o epilogu nerazmjernom kaznenim djelima. A da bi se vlast održala kao takva, i izbjegla kaznenu odgovornost, morala je strukturirati pravosudni sustav kao sebi kompatibilan i u sudbenoj vlasti imati jamca da će svoju kriminalnu rabotu moći nesmetano perpetuirati iz mandata u mandat. Zato danas imamo u HDZ-ovoj državi i HDZ-ovo pravosuđe ( uz časne iznimke ) koje u svojoj osnovi odražava potrebu jednog nedemokratskog režima da se de facto zaštiti od vladavine prava…

HDZ je kao vlasnik patenta na ovu, u temeljima kvarnu, državu, sucima omogućio izbor u trajno zvanje, navodno da bi se time ojačala njihova neovisnost, jer ih je, tvrdili su, reizbornost činila nesigurnima i potkupljivima. Međutim, onog dana kad je uveden izbor u trajno zvanje sudaca, biranih po mjeri dominatno HDZ-ove nomenklature, pravosudni sustav se , uz čast iznimkama, pretvorio u kolektivnog, beskrupuloznog kolabiracionistu i saučesnika režima. Sve ostalo je povijest kojoj već godinama svjedočimo…

Sjedište VSRH-a (izvor www.vsrh.hr)

HDZ-ov čovjek i “uglednik”

Zdravko Mamić je samo jedan od tipičnih primjeraka odgojenih na HDZ-ovom modusu operandi. Bio je čovjek HDZ-a od glave do pete. Njihov donator, glasač, motivator, omiljeni sportski dužnosnik s kojim su rado bili viđeni u VIP loži, s kojim su se družili, jeli, pili i putovali. I nikome nije smetala njegova prgava narav, prljavi rječnik, agresivna ćud i apsolutno neprihvatljiva primitivna komunikacija s javnošću, vrijeđanje novinara, njegovo huligansko ponašanje i psovanje svakog tko bi mu i najmanje oponirao. Nitko se od “čuvara državnog integeriteta” nije pitao otkud Mamiću toliko bogatstvo, nikomu nije smetalo njegovo besprizorno razmetanje novcem, ali i utjecajem na ključne poluge vlasti u državi.

Zdravko Mamić je bio jedan od njih i za njega su sva vrata bila otvorena, svatko iz HDZ-ove vlasti dostupan. Što treba više o njegovom društvenom statusu reći ako znamo da mu je čak i bivša predsjednica države, HDZ-ova Kolinda Grabar Kitarović bila i doslovno prijateljica. Zajedno su slavili rođendane, pjevali, grlili se, dijelili stol i mikrofon. Naravno, nitko iz HDZ-a ni riječi javne kritike bivšoj predsjednici nije uputio zbog toga, jer je apsolutno neprimjereno da osoba njezina ranga, koja predstavlja sam vrh države, poput kakve šiparice partija s tim inkriminiranim agresivcem čija jedina podobnost za strukture vlasti počiva na, kako vidimo danas, suspektno stečenom novcu. A baš u tome su se HDZ i Mamić najbolje razumjeli…

Kao dio HDZ-ovog sustava Mamić je koristio i sve njegove pogodnosti, među koje, očigledno, spada i sudačka logistika. I kad danas, pod pritiskom presude koja za njega znači šestipogodišnji zatvor, dila USB stickove i fotografije koje kompromitiraju njegove dojučerašnje pajdaše iz sudnica, malo je onih koji u tu Mamićevu opskurnu “dokumentaristiku” sumnjaju. Prije svega, zato što je u javnoj percepciji pravosuđe najslabija karika ove države, koliko korumpirano, kako se vjeruje, toliko i nesposobno, ali i zato što nije novost da se šef Dinama godinama sa sudačkom kastom družio, i javno i tajno. Ergo, mnogi smatraju da Mamić znade i ima dokaze i za puno veće krimene od onih kojima trenutno diskreditira suce koji su, nota bene, u isto vrijeme kada su s njim redovito blagovali, istodobno mu i sudili. Puno je manje onih koji su skloni tvrditi da je to klasično Mamićevo “laprdanje” kad se nađe u stisci, kao što je svojedobno bio slučaj s onim lažnim SMS-ovima koje je naručio kod Filipa Varge ne bi li doveo u pitanje kredibilitet i samog premijera Plenkovića. Od ” velike priče” kojom je teatralno zabavljao javnost i maltretirao ionako zatrpane sudove, ostao je samo priglupi falsifikat i falsifikator. A Mamić je naglo zašutio. Sve dok ga nije stigla kazna koju su mu odmjerili baš oni što su mu iz ruke jeli, pa je bio uvjeren kako će ga “njegovi suci” pomilovati, a ne “išamarati”. Ali, prevario se. I zbrisao u svoju “prvu domovinu”, BiH. Dovoljno na vrijeme ( 2018. ) da se skloni na sigurno, što opet treba zahvaliti “svojim ljudima” u sustavu…

Sessa, Vekić, Krušlin i pola milijuna eura mita

Žalosno je saznanje da se u tom Mamićevom glibu valja i sam predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa koji bi već dohvatio i novi mandat da kojim slučajem za predsjednika Republike nije izabran Zoran Milanović koji mu se, eto, našao na putu. Što se tiče HDZ-a, i njihova predsjednika Andreja Plenkovića, Sessa je za tu funkciju sasvim prikladna figura. Jest za HDZ, ali ne i za budućnost hrvatske pravne države i njezinih građana.

Sessa, kojega Mamić inkriminira zbog višekratnog primanja mita, naravno, o toj teškoj optužbi javno ne želi polemizirati. Nije to njegova razina, navodno, iako je , ako bi sudili po onomu što Mamić ( i ne samo on ) govori, i puno niža. Je li predsjednik Vrhovnog suda podmićivan ili nije, utvrdit će, nadamo se, DORH i USKOK tijekom istrage koju, kako kažu, vode od listopada prošle godine kad su dobili Mamićevu optužujuću snimku. Što su radili proteklih pet mjeseci, javnosti je ostalo nepoznato, sve dok Dinamovim čelnicima nisu potvrđene presude na Vrhovnom sudu. I dok oni pet mjeseci pregledavaju osuđenikov stick i eventualno neke druge dijelove njegove pošiljke, Zdravko Mamić iz Mostara sudi hrvatskom pravosuđu kao ishodištu korupcije u državi, “karcinomu društva”, kako to veli bjegunac od hrvatskih zakona.

Đuro Sessa je zlotvor, kriminalac, varalica. Ovo nije moj show, ovo nije kleveta-
grmi gnjevni Mamić, ponavljajući kako je spreman staviti se na dispoziciju DORH-u i UKSOK-u da bi dokazao da je “Sessa kriminalac i da sam mu osobno donosio novac u kancelariju kao predsjedniku suda da bi mijenjao sudske presude. Čuveno smjenjivanje suca Ježeka, Sessa je obrazložio da previše revno izvršava zadatke. Neka se time bavi SOA. Sessa je otimač novca građanima”, nije štedio s optužbama Mamić, prozivajući potom suca Županijskog suda u Osijeku Zvonka Vekića i njegova prijatelja Krušlina koji su se, kako reče, ubijali u hrani i alkoholu svaki dan.

-Osim toga što su od mene tražili novac, ukupno sam mu dao ( Vekiću op. a. )  preko 500 tisuća eura, imam za to dokaze, koje je trebao podijeliti s Krušlinom i Antom Kvesićem koji je bio član vijeća u drugom predmetu koji se vodi u Osijeku. Vekić je bio predsjednik Vijeća, a Kvesić član Vijeća koji su mi potvrdili optužnicu. Čovjek me uredno reketario, tražio od mene da ga postavim na mjesto predsjednika suda u Osijeku jer je tada bio raspisan natječaj za predsjednika suda u Osijeku i čovjek koji je sa svojom prijateljicom i njenom kćeri 2017. godine proveo sedam dana sa mnom u Dubaiju čekajući Novu godinu- govorio je razjareni Mamić. Svi ti sudački “uglednici” koje danas prokazuje, bili su bar 10-15 puta njegovi gosti u VIP loži Dinama, nekima je platio i odlazak na prijateljsku utamicu u Liverpul, nekima čak kupova skupocjene, brendirane cipele ( !? )

– U loži u Maksimiru mi je rečeno da zamjenik upravitelja zatvora u Osijeku želi pričati sa mnom. Rekao mi je da me žele upoznati suci koji će mi suditi. Mi smo se izubijali od alkohola, družili se satima. Moj sat je primio jedan sudac i odnio ga u Osijek. To je sat od 20 i nešto hiljada eura. Taj je sat kod mene sad. Kad sam došao na sud, potražio me taj Ljubo Pribić u panici i vratio mi sat iz straha jer je nekoliko osoba vidjelo predaju tog sata- cijedi se rijeka inkriminacija na račun osječkih sudaca iz Mamića, navodno, spremnog sve to ponoviti i na detektoru laži.

“Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine…”

Ispričao je kako je Vekiću pokušao pomoći u izboru na dužnost predsjednika suda, Zvonka Vrbana nazvao najvećim kriminalcem,  kazivao kako su u vikendicu Željka Dolačkog ( osuđenog za pljačku iz sefa), na proslavu godišnjice braka odvjetnika Miljevića nepozvani došli Pribić, Krušlin, Vekić i još jedna osoba čije ime zasad ne otkriva, kako i danas Krušlin i Vekić dolaze na stadion Dinama, i pjevaju u Dinamovom plavom salonu ” ne može nam nitko ništa, jači smo od sudbine”…

Da, dugo je Mamić bio jači od sudbine, kupovao sve što je trebao, i status, i društvo, i utjecaj, nota bene i ulaz u tzv. hrvatsku elitu, koju sada naziva kriminalnom, lopovskom, mitomanskom. A koja se ispostavlja taman po mjeri kojekakvih mamića ili keruma.

-Neću danas odgovarati na pitanja da ne zloupotrijebite to. Ja se znam ponašati, ja sam normalan, ponosan, obrazovan čovjek. Poklonio sam Hrvatskoj troje djece. Hvala svim građanima moje prve i jedine domovine za gostoprimstvo. Volim te, Bosno, volim te, svaki čovječe ove zemlje! Hvala svim institucijama ove zemlje- sve je to patetično izgovorio Mamić pred novinarima a samo koji dan kasnije na BiH Face TV i tronuto zaplakao jer ne može biti s 90-godišnjom majkom u zadnjim danima. Prije odlaska u zatvor.

On nema što izgubiti, ali kao “pokajnik”, kakvim se, izgleda, nudi DORH-u i USKOK-u, možda bi mogao nešto i dobiti. Recimo, manju kaznu. No, u svijetu u kojem je Zdravko Mamić živio i u kojem je bio neka vrsta “boga svemogućeg”, bio bi to krimen veći od svih za koje ga sud tereti i zbog kojih ga čeka zatvor. Kako bilo, Mamić je bliži “pokojniku” negoli “pokajniku”, a hrvatsko pravosuđe, koje s Mamićem i bez njega ne uživa povjerenje građana, katastrofalno je kompromitirano.

Suci, mamići i kerumi …

Nije to prvi put, naravno, ali nikad eksplicitnije, nikad konkretnije, i dokažu li se Mamićeve optužbe kao vjerodostojne, moralo bi letjeti sudačko perje na sve strane. Ili tako, ili je ova država konačno kapitulirala i potonula u bezakonje. Slučaj Kerum, gdje splitski suci u vrijeme pandemije i lock downa slave i karikaturalno repaju sa splitskim poduzetnikom i političarom, daje malo nade da bi i Mamićeva ispovijed mogla dobiti kakav ozbiljniji epilog. Jer, splitski suci su selektivno sankcionirani: jedna će na stegovni sud, ostali kao da nisu na intimnoj Želinoj fešti “od pršuta” ni bili. Kakva država?

A premijer  Plenković se užasava time. kao da “nije odavde”. Zgrožen sam, kaže, i ako je išta od toga točno, to je užasno. Takvi primjeri su krivi za gubitak povjerenja u hrvatsko pravosuđe- veli šef HDZ-a i Vlade, kao da je hrvatska javnost po prvi put suočena s ovakvim inkriminacijama, kao da nikad nije čuo za Sanadera, Vidoševića, Kalmetu...ili da je HDZ optužen kao zločinačka organizacija. Pod kakvim to staklenim zvonom živi premijer?! 

S obzirom na dubinu i gustoću koruptivne mreže koja je zahvatila i treći stup vlasti u ovoj zemlji, imalo bi smisla početi graditi novi pravosudni sustav s novim ljudima, distanciranim od bilo kakve i bilo čije politike, stručnjacima s moralnim i profesionalnim kredibilitetom. Koji će, poput svih ljudi u ovoj zemlji, biti propitkivani i evaluirani za ono što rade i apsolutno smjenjivi. Nikad više izbor sudaca u trajno zvanje jer je, sasvim protivno navodnom razlogu njegova uvođenja, upravo taj sudački osigurač generirao najveću korupciju u pravosuđu i najveću, trajnu ovisnost o politici i kojekakvim interesnim lobijima koji su se pobrinuli da imaju “svoje suce” kako bi mogli nesmetano obavljati “svoje poslove”…

Zdravko Mamić (screenshot/N1)

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI