Neovisni novinarski portal
13.4.2021.
EKOLOGIJA / građani u politici
Kaštijun: Alarmantan broj prekoračenja dozvoljene količine najopasnijih čestica u zraku

Kaštijun:
Alarmantan broj prekoračenja dozvoljene količine najopasnijih čestica u zraku

Uokolo istarskog Centra za gospodarenjem otpadom Kaštijun u 2 i pol mjeseca 2021. je zabilježen alarmantan broj prekoračenja graničnih vrijednosti najopasnijih lebdećih čestica PM - upozorili su predstavnici političke platforme Možemo! Pula na konferenciji za novinare na Kaštijunu. 

 Uokolo istarskog Centra za gospodarenjem otpadom Kaštijun u 2 i pol mjeseca 2021. je zabilježen alarmantan broj prekoračenja graničnih vrijednosti najopasnijih lebdećih čestica PM – upozorili su predstavnici političke platforme Možemo! Pula na konferenciji za novinare na Kaštijunu.

Ustvrdili su kako je od početka godine zabilježeno 17 dnevnih prekoračenja.

-Unatoč naporima teškim 45.000 kn koje su vlasnici Kaštijuna – Županijska i gradska IDS-ova vlast potrošili na agencije za odnose s javnošću, smrad i po zdravlje opasna onečišćenja nisu smanjena. Nakon gotovo dvije godine ignoriranja tog opasnog problema, prošlo ljeto ŽCGO Kaštijun diže kredit od 20 milijuna kuna za popravke, te čujemo od direktorice Dukić da se sprema ulaganje od još 2 milijuna kuna u svrhu otplinjavanja. Usprkos ogromnim sredstvima potrošenim za nadogradnje i popravke, i dalje se učestalo događaju prekoračenja štetnih emisija u zrak i to u uvjetima kada na Kaštijun stižu vrlo male količine otpada u odnosu na one koje će primati tijekom turističke sezone. – upozorila je Dušica Radojčić iz M!P.

Aškić i Radojčić na Kaštjunu

-Satne vrijednosti PM 2,5 prekoračuju se gotovo svakodnevno. Samo od početka godine imamo 17 dnevnih prekoračenja maksimalno dopuštenih vrijednosti koja su i do četiri puta veća od dopuštenih, odnosno, umjesto 20 μg/m3 izmjerene su i vrijednosti od 82 μg/m3! Toliko dana prekoračenja više je nego alarmantno, jer se uz ova često događaju i prekoračenja, za zdravlje podjednako štetnih, lebdećih čestica PM 10. – pojašnjava Koviljka Aškić, inače dugogodišnja i vodeća hrvatska stručnjakinja za gospodarenje otpada, a koja se također priključila platformi Možemo! Pula. 

Kako bi jasnije dočarali opasnosti koje prijete s Kaštijuna, naglasiile su kako je Europska agencija za okoliš objavila u svom Izvještaju o kvaliteti zraka za 2020. da “onečišćenje zraka ima značajan utjecaj na zdravlje stanovnika EU, posebno u urbanim zonama.

-Najozbiljniji zagađivači u EU su, kada je u pitanju ljudsko zdravlje, lebdeće čestice (PM), dušikov oksid (NO2) i prizemni ozon (O3)”. Osim zdravstvenih tegoba i preuranjenih smrti, onečišćenje zraka ima značajan ekonomski utjecaj uslijed povećanog broja bolovanja, liječenja te smanjenja radne sposobnosti i skraćenja života – dodaje Koviljka Aškić. 

Kaštijun

Vrlo sitne PM 2,5 i sitnije čestice ulaze duboko u dišni sustav i pluća, te mogu pogoršati zdravstveno stanje srčanim bolesnicima i astmatičarima. Utjecaj tih čestica može biti i preuranjena smrt. U situacijama kada su u dužem periodu povišene vrijednosti lebdećih čestica preporučuje se izbjegavanje svih fizičkih aktivnosti na otvorenome prostoru, posebice osjetljivim skupinama – djeci, trudnicama, osobama starije životne dobi, oboljelima od kroničnih bolesti dišnog i srčano-krvožilnog sustava, pušačima te osobama oslabljenog imuniteta. Građani to mogu osjetiti i kao iritaciju očiju i dišnih puteva.

Kaštijun (foto Zelena Istra)

-Od Zavoda za javno zdravstvo, pa ni od Kaštijuna, nismo nikada čuli upozorenja o štetnosti učestalih prekoračenja lebdećih čestica PM 2,5 s Kaštijuna. Zavod bi trebao ne samo informirati, nego i aktivno raditi na uklanjanju rizičnih čimbenika bolesti. Laži i neučinkovitost obuhvaćaju i mnoge druge aspekte zaštite okoliša: već smo u ožujku 2021., a još uvijek na mrežnoj stranici Kaštijuna nisu objavljeni izvještaji o rezultatima praćenja kvalitete zraka za 2020. godinu, kao ni izvještaji o kvaliteti otpadne vode i razinama onečišćenja tla na cijelom području oko Kaštijuna. Prethodni izvještaji pokazali su vrlo visoka zagađenja tla teškim metalima što dovodi u pitanje poljoprivrednu i stočarsku aktivnost na tom području, pa bi bilo nužno hitno utvrditi od kuda stiže onečišćenje te predložiti način sanacije. Županijska i gradska IDS-ova vlast igraju se našim zdravljem kako ne bi doveli u pitanje svoje političke pozicije. Prikupljanje političkih poena na račun zdravlja ljudi opasno je, nemoralno i neprihvatljivo. Čak i da se radi o propustu, a ne i jasnoj namjeri zataškavanja problema, odgovorne bi osobe trebale podnijeti ostavku.Šira javnost ne zna da se neugodni mirisi s Kaštijuna mogu mjeriti te da su mjerne jedinice za njih merkaptani. Kaštijun, odnosno mi, plaća kontinuirana mjerenja merkaptana – ali ih ne objavljuje! Ono što je Kaštijun davno trebao učiniti, a nije – mi Možemo! Možemo brinuti o zdravlju stanovnika i uspostaviti učinkoviti sustav – kaže Dušica Radojčić. 

Iz Možemo! Pula imaju i konkretne mjere koje će, kažu, odmah poduzeti: ispitati sastav lebdećih čestica; pravovremeno objaviti podatke o praćenju kvalitete zraka, uključujući i merkaptane; objaviti rezultate analize vode odmah po dobivanju rezultata analiza, 4 puta godišnje; ponoviti analize tla kako bi se utvrdila rasprostranjenost zagađenja; uvesti civilni nadzor nad radom Kaštijuna; učiniti javnim svaki trošak i sve dokumente od interesa javnosti…

Tvrde i kako će organizirati kvalitetni probni rad kako bi se dobilo stvarne parametre za optimalan rad s ciljem utvrđivanja stvarnog dnevnog kapaciteta centra i minimalnu količinu biootpada koju trebamo u ukupnoj masi otpada kako bi kao rezultat dobili kvalitetnije gorivo (SRF koje se onda može plasirati na tržištu); izraditi kvalitativnu i kvantitativnu analizu otpada koji ulazi u centar; uskladiti rad centra s okolišnom dozvolom (rad u podtlaku i s vodenom barijerom na ulazu), te upravljati otpadom tako da vrijedne sirovine i (suvišan) biootpad ne završavaju na Kaštijunu.

-ŽCGO Kaštijun može raditi i bez ugrožavanja zdravlja stanovnika i njihovih gospodarskih djelatnosti. Trenutna uprava i vlasnici Kaštijuna dokazano su neuspješni u tome i treba ih mijenjati. Svi gradovi i općine u Istarskoj županiji moraju preuzeti svoj dio odgovornosti i u centar dovoziti samo onaj otpad koji se nikako ne može reciklirati, u količinama koje centar može obraditi. Vrijeme je da građani Pule i okolice prestanu biti taoci neučinkovitog gospodarenja otpadom u cijeloj županiji – poručile su s Kaštijuna Istranima Koviljka Aškić i  Dušica Radojčić.

Aškić i Radojčić na Kaštjunu

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI