Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
glazba je zvonka radost
Judin Jam ispred Judinog drva: ‘Za kulturu, za mladost, za pokret, za rast i za Judin spas’

Judin Jam ispred Judinog drva:
‘Za kulturu, za mladost, za pokret, za rast i za Judin spas’

Judino drvo, splitski klub koji dugi niz plodnih godina njeguje vrsnu glazbenu kulturu i druge umjetnosti, smješten u bivšem skladištu pored pruge na željezničkoj stanici Kopilica odnosno Split predgrađe, je zatvoren već dugo vrijeme, zahvaljujući pansvjetskoj boleštini i pripadajućim ‘mjerama zatvaranja’. No ne daju se:  priređuju dogo neviđeni glazbeni događaj: Judin Jam, kako su ga nazvali. Judin Jam će se održati tri puta: 27. ožujka, te 3. i 4. travnja, i to na platou ispred Judinog drva, na otvorenom epidemiološki besprijekornom prostoru.

-U posljednjih godinu dana zbog epidemiološke situacije u Hrvatskoj, Judino drvo ima zabranu rada kao noćni klub. Dovoljno izazovno razdoblje za opstanak otežao je i manjak razumijevanja i potpore od strane najmodavaca pa tako i države. Judino drvo nije samo noćni klub, već i kulturno edukativni centar koji je periferiji grada udahnuo život. Mala i uspješna kazališna scena “Teatar na kraju grada” je u 40 dana od otvaranja rasprodala 17 predstava. U sklopu Judinog drva održavaju se i razne radionice, škola glume, plesna škola, škola glazbe te organiziraju dječji rođendani. -poručuju iz Judinog drva najavljujući Judin Jam.
U zadnjih 10 godina svog postojanja i djelovanja Judino drvo je steklo kultni status u gradu Splitu zbog kvalitetnog i probranog programa elektronske glazbe ali i brojnih live koncerata  koji su u splitsko predgrađe dovodili neka od najpoznatijih imena današnjice kao Terry Francis, Nathan Coles, Eddie Richards, Traumer, Sebo K, Christian Varela, Mr.C, Joyce Muniz, Asad Rizvi, Tevo Howard, Deetron, Shonky, Vince Watson, Petar Dundov, Steve Rachmad, Brett Johnson, Mihai Popoviciu, Kristijan Molnar, After Affair i mnogi drugi puštali su svoju glazbu ili vrtjeli vinile.
Zahvaljujući Judinom drvu Splt je postao opet svojevrsno kulturno središte pa su tamo gostovalik Femi Kuti, Young blood brass band, My Baby, Lucky Chops, Nilza Costa, Mike Parkers trio, J.R.August, Bambi Molesters, Tricky, Let 3, Jinx, TBF, Chui, Kozmodrum, Mayales, Stampedo, Detour, Disciplina Kichme, Kawasaki 3P, Pips Chips & Videoclips,, Rambo Amadeus, Kries, Natali Dizdar, Sana Garić…
Split je tada postao  mjesto gdje živi raznolikost i kultura, te je spriječeno da Split postane mjesto gdje koncerte održavaju samo lakoglazbeni i šund glazbenici. Sve do prije godinu dana, a kada je koronavirusna pošast pozatvarala sve klubove i eliminirala jednim potezom sva značajnija kulturna događanja.
-Prostor Judinog drva okupio je oko sebe brojne kolektive koji su tu pronašli utočiste za svoje kreativne i glazbeno plesne programe te je suradnjom s kolektivima Cruise, Adriatic Social Club, Family Grooves, Sit down records, ST@rt festival, Judino drvo postalo mjesto gdje raste zajedništvo i mjesto gdje mladi mogu stvarati, izražavati se i rasti. Potencijal i program kluba je prepoznao jedan od najboljih ton majstora u državi, Valentino Juras koji je postao resident ton majstor – vele.
Na koncu, iz Judin0g drva, odnosno kolektiva Underground Control,koji stoji iza Judinog drva i Ego Free festivala te Barbarinac Island of Love događanja, šalju poziv ‘da se ujedinimo za spas Judinog drva te organizira humanitarku Judin Jam – za kulturu, za mladost, za pokret, za rast i za Judin spas.’
Događanje će se odvijati na platou Judinog drva, 27.03. te 3. i 4.4.2021. s početkom u 12 sati a trajat će do 21 sat. Posebni Covid redari bit će zaduženi za pridržavanje svih mjera. Nakon 21 sat program se nastavlja do 06 u klubu a putem live streama će se cijela Hrvatska i svijet moći uključiti i pratiti humanitarno događanje. Dj-evi koji nastupaju: Saša Antić,Ante Jakir, Yelle,Zookey, Pero Fh, Bozo, Banana zvuk, Dj Jock, Ivan Škvorc, Tyson, ASC Dj’s, Leon Bjazic, Dbart, Daff, Dama, Sola, Cid, Juri Paik, Mariano Mateljan, Madezh, Szafran,Silvio Hrabar, Toni Juranović.
Temu za ocrtavanje i novo ruho južne strane hangara Judinog drva osmislit će Saša Pocrnić a umjetnici koji crtaju su: Senk 1, Orden, Kwons, Ne, Nomen Nescio, Tha Boss, Owen, Wens, Stone, Mikun, Karet Pca, Liver.
-Pozivamo Vas da podržite događanje donacijom, da podijelite event, nabacite cover i budete kanal da se osiguraju sredstva za spas Judinog drva, pravog kultnog edukativno kulturnog utočista za sve generacije. Ako dolazite na druženje molimo Vas da se pridržavate mjera i da zajedno pazimo jedni na druge. – poručuju iz Judinog drva.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI