Neovisni novinarski portal
23.4.2021.
hadeze / izborište / POLITIKA
Davor Filipović , HDZ-ov “igrač s klupe”: Zamjena bi za HDZ bila štetnija od Filipovićevog poraza…

Davor Filipović , HDZ-ov “igrač s klupe”:
Zamjena bi za HDZ bila štetnija od Filipovićevog poraza…

Nije lako HDZ-ovom kandidatu za zagrebačkog gradonačelnika, Davoru Filipoviću. Otkako je preminuo Milan Bandić, javno se spekulira kako bi HDZ sada mogao zamijeniti svog kandidata nekim jačim imenom, a dio oporbe to i najotvorenije HDZ-u sugerira. Jer, smatra se da je Filipović, dok se još računalo s Milanom Bandićem na čelu Zagreba, figurirao kao samo formalni kandidat čija je funkcija bila olakšati Bandiću pobjedu. No, u novonastalim uvjetima, s Bandićevim neočekivanim odlaskom, stvari se bitno mijenjaju. Ali, svako povlačenje Filipovića iz igre za HDZ bi bilo štetnije od njegova poraza…

Naravno, Filipović demantira takve spekulacije, štoviše smatra ih promašenim i tvrdi da i dalje uživa snažnu podršku stranke, i napose premijera Plenkovića.

-Te promašene teze dolaze od dijela analitičara i oporbe koji ne spavaju mirno otkad sam se kandidirao- pokušava djelovati samopouzdano i stabilno Filipović, odbacujući s indigncijom i primisao o tome da bi mogao biti zamijenjen jačim kandidatom HDZ-a, s izglendijim šansama za pobjedu u Zagrebu.
Smatra da se nema čega pribojavati, niti bilo što u svojoj izbornoj strategiji mijenjati, jer je i dosad , kroz zagrebačku Gradsku skupštinu, nudio konkretne programe i rješenja, prije svega u pogledu konsolidacije gradskog proračuna, a zatim i kroz transperentnu obnovu u potresu devastiranog grada. Ali, Bandićev odlazak mogao bi zamisliti, kaže, neke druge, koji u kampanji nisu imali drugog sadržaja,  osim kritike Bandićeve vladavine.

U ovo malo vremena otkako je Filipović javno predstavljen kao HDZ-ova uzdanica za Zagreb, i nije da se proslavio. Njegova naglašena, hinjena prepotencija zapravo je kontraproduktivna jer djeluje iritantno i odbojno. Nastavi li se i dalje biračima nametati viškom samodopadnosti i gardom koji govori “ja sve znam, za sve imam rješenja, i nitko od vas, konkurenata, nije mi ni do koljena”, a s ono malo godina koje stoje iza njega ( 36 mu je godina tek ), od tog viška prepotencije, bez pokrića, može imati puno više štete negoli koristi.

Ali, Filipović se ne mora previše brinuti da bi ga stranka u “pet do dvanaest” mogla zamijeniti, jer HDZ, kao što je poznato, za zagrebačku utakmicu i nema pravog takmaca, a i  povlačenje službeno predstavljenog kandidata iz igre, za HDZ bi bilo štetnije od njegova poraza. Kakva je to stranka koja tako olako troši svoje ljude i poigrava se s njihovim integritetom? Ako to čine svojim ljudima, što tek trebaju od njih očekivati drugi? Bio kandidat Davor Filipović, HDZ-ov “igrač s klupe”,  ili Pero Perić, manje- više je svejedno, jer Zagrepčani će teško HDZ-u dati većinsku potporu za vođenje grada. Osim, ako kod kuće ostanu svi oni koji za HDZ ne glasaju…

Davor Filipović u NU2 (foto HRT)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI