Neovisni novinarski portal
20.10.2021.
građani u politici
Ilustracija: Maketa Splita Petra Čelana  (foto TRIS/G. Šimac)

Anketa o životu u Splitu:
Možemo! Split – zasad jedini koje zanima mišljenje građana

Ilustracija: Maketa Splita Petra Čelana (foto TRIS/G. Šimac)

U proteklim desetljećima mlade i nedorasle hrvatske demokracije rijetko ili gotovo nikad se nije dešavalo da je neka politička opcija doista i zbilja zainteresirana za mišljenja i stajališta građana o kvaliteti života u njihovim gradovima i općinama. Značajna promjena, čini se, vidljiva je od nedavne pojave političke platforme Možemo! na hrvatskoj političkoj pozornici (zasad Zagreb, Pula, Rijeka, Zadar, Split…) , a koja kontinuirano poziva građane na sudjelovanje i suradnju.

Razlog tome je i što glavnina iz Možemo! dolazi iz redova aktivnijeg građanstva te se dosad nisu ‘profesionalno’ bavili politikom, nego su se na to odlučili sa željom i potrebom da se u Hrvatskoj dogode pomaci na bolje, a koji nisu mogući u uvjetima sveprisutne korupcije, kriminala, zlouporabe i devastacije zajedničkih resursa,  klijentelizma i nekompetencije vladajućih struktura diljem države. Posebno to nije moguće na lokalnoj razini, gdje je upravljanje jedinicama lokalne uprave često nalikuje na gorku grotesku te je prepušteno rubnim osobama sumnjivog  morala, sposobnosti i obrazovanja zainteresiranih isključivo za stjecanje bogatstva od eksploatacije javnog novca i imovine, te lišenih ikakvih ambicija i vizija za rad na općem dobru.

Arhiva: Split, s prometnog terminala (foto TRIS/G. Šimac)

Jedan takav korak je poduzela i nova splitska politička opcija – Možemo! Split, koja otvoreno poziva sve zainteresirane građane koje žele boljitak gradu da im se priključe. Kreirali su i anonimnu online anketu s nekoliko pitanja o te koliko su građani zainteresirani kvalitetom života u gradu.

-Anketu provodi platforma Možemo (Split) u svrhu društvenog istraživanja – percepcije kvalitete života u gradu Splitu. Cilj nam je saznati što građani Splita sami identificiraju kao najvažnije elemente kvalitete života u gradu Splitu: što prepoznaju kao prednosti, a što kao nedostatke i glavne probleme života u Splitu. Anketa je namijenjena isključivo punoljetnim osobama koje žive unutar administrativnih granica Splita te anonimna za sve sudionike. Ukoliko želite aktivnije sudjelovati u radu platforme Možemo ili samo biti opširnije obaviješteni o našim aktivnostima, možete ostaviti vaš kontakt e-mail na kraju ankete. Unaprijed vam zahvaljujemo na sudjelovanju u anketi! – kažu u Možemo! Split. 

Anketu namijenjenu Splićankama i Splićanima možete ispuniti na ovome linku.

Ilustracija: Maketa Splita Petra Čelana (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI