Neovisni novinarski portal
13.8.2022.
(NE)RED / hadeze / POLITIKA / PROSVJED
Tri majmuna i imotsko “mlado”, kud ćeš veće brige za hrvatskog premijera!?

Tri majmuna i imotsko “mlado”, kud ćeš veće brige za hrvatskog premijera!?

Riječka “Tri majmuna” dobila su “mlado” u Imotskome. Riječanin je, kako znamo, poručio članovima, simpatizerima i biračima HDZ-a da u njegov kafić nisu dobrodošli. Imoćanin je učinio korak dalje i na vrata svoga lokala zalijepio plakat s porukom da je kod njega ulaz zabranjen SDP-ovcima generalno, a posebno Arsenu Bauku i Nenadu Staziću. Ništa neočekivano. Samo se ovog puta na to jedva podigao povjetarac, daleko od bure koju je zbog nedobrodošlice HDZ-ovcima kod riječkog ugostitelja isprovocirao premijer Andrej Plenković.

Plakat u Imotskom nije dugo potrajao, uklonjen je, a vlasnik kafića poručio je na Novoj TV da ga je iznenadila medijska pozornost, to mu ne treba, i zato je plakat skinuo s vrata. Ali niti mu je žao što je to napravio, a niti se namjerava ispričavati. Razlog njegova “kontraudara” je, iako ga politika i političke stranke ne zanimaju niti bilo kojoj pripada, notoran: za lanjskog karnevala u Imotskom je spaljena lutka s likom SDP-ova Nenada Stazića, pa je Bauk protiv organizatora podnio kaznenu prijavu. To je, izgleda, toliko ovog imotskog ugostitelja naljutilo da mu je zapamtio i do danas. I osvetio se. A javnosti “objasnio” kako je Rijeka, gdje se dogodio slučaj “nedobrodošlice HDZ-ovcima”, puna Jugoslavena, a u njegovom Imotskom sve sam Hrvat do Hrvata ( !? )

Bauk mu je poručio da ispravi glagol zabranjuje se, jer to ne može učiniti, sve ostalo je u redu, vlast i jest tu da trpi kritike, a ovaj slučaj upravo tako i doživljava, baš kao i onaj riječki.

Premijer Plenković, međutim, i danas novinare, iako se s njima sastao zbog sasvim druge teme, nastavlja educirati o svim “opasnostima” riječkog incidenta koji, kaže, ima puno ozbiljnije konotacije negoli se to dade iščitati iz reagiranja u medijima. Za njega je to nedopustiv izraz diskriminacije, kako je rekao, ogromnog broja ljudi, jer nedobrodošlica se odnosi ne samo na članove, nego i simpatizere i biraće HDZ-a, i nesporno je govor mržnje.

Riječka Tri majmuna doista ga žuljaju, ali odbija to priznati, pa se brani kako nisu oni u HDZ-u krivi što se bave temom govora mržnje, nego oni koji su je potakli i oni koji je relativiziraju. Mediji su izjavu riječkog ugostitelja prenijeli, ali kako?

-To zaslužuje jasnu, čvrstu osudu. Nismo se mi osobno osjetili pogođeni, pa da smo mi ucviljeni. To je protiv širokog kruga ljudi, i članova, i simpatizera, i birača. To je ‘catch’ – ističe opetovano Plenković.

-To stvara nesnošljivost, potiče agresiju. U pandemiji smo, u teškoj gospodarskoj situaciji, razumijem ljude, ali nije rješenje raditi na podjelama, animozitetu, diskriminaciji i govoru mržnje. Potrebnije je- kaže- zajedništvo, dijalog, nalaženje konsenzusa. Ove teme nisu dobre ni za koga. Vrlo je kratak put od natpisa do fizičke agresije. Mi smo imali napad tu prije samo pet mjeseci koji je mogao završiti ubojstvom hrvatskog policajca, samo srećom nije. To je sve povezano. Oni koji relativiziraju ove teme su inače najglasniji, upravo oni internacionaliziraju te situacije, a sad, ništa. E, to ne može- kazao je, izravno prozivajući HND i GONG koje je, tvrdi, ovaj događaj potpuno razotkrio, i to je, u političkom smislu, bit stvari.

U javnosti je na djelu fabricirana percepcija kako su lijeve opcije osjetljivije na diskriminaciju, ali je li to baš tako, nastavio je Plenković  voje predavanje. – Nije!- odlučno će.
Potom je stao nabrajati kako je Milanovićeva vlada potratila cijeli mandat, a da nije donijela Istanbulsku konvenciju. A tko je donio? HDZ! Desni centar, a ne neki lijevi, privilegirani- ustvrdio je i opet se vratio na ona Tri majmuna koja mu , očito, danima nisu dala spavati. A neki bi sad sve to sveli na šalu. A kako bi oni reagirali da se u toj poziciji našao SDP umjesto HDZ-a? A da ne bi bilo zabune tko su to “oni”, precizirao je: – Mislim na GONG i HND, jer da je bilo obrnuto, bilo bi itekako cirkularnih pisama i prosvjeda prema Europskoj uniji. A sada, ništa. I zato je ova situacija , veli, razotkrivajuća za nevladinu scenu.

Puno je, kaže Plenković, naučio u zadnja dva tjedna, “ali nema toga što mi ne možemo izdržati, koju god utakmicu”, poručio je, podvlačeći kako je između terorističkog napada na Banske dvore i Tri majmuna, kratak put.

Šef SDP-a Peđa Grbin, preporučio je Plenkoviću da priupita njemačku kancelarku Angelu Merkel što je ona učinila kad joj je bio zabranjen ulaz u jedan berlinski restoran, ili neka nazove kolegicu Mariju Pejčinović Burić, glavnu tajnicu u Vijeću Europe, i upita je o praksi Europskog suda za ljudska prava.

U demokratskom društvu, rekao je Grbin, kritika vlasti je poželjna i nužna, pa je, primjetit će, začudno da jedan samodeklarirani Europejac to ne shvaća i ne razumije, ne zna. Ili zna, ali svjesno manipulira tom pričom kako bi pozornost javnosti skrenuo s puno ozbiljnijih i težih problema, primjerice, s potpunog kaosa s cijepljenjem, kazao je čelnik SDP-a.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI