Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
EKOLOGIJA / HRVATSKA / kriminalci / POLITIKA
Trpovi (foto MUP)

Nezaštićena Hrvatska:
Trpokradice iz Turske i Bugarske pobili 530 kg (kao) zaštićenih ‘morskih kukumara’

Trpovi (foto MUP)

U državi u kojoj se kriminal, korupcija, bezakonje i uništavanje javnih dobara uglavnom rijetko ili nikad ne kažnjavaju, te neometano cvjetaju uz  zaštitu pokvarenjaka iz redova politike i pravosuđa, a što dobro znaju domaći i inozemni kriminalci, evo jedne neobične i pozitivne vijesti. Splitska policija izvijestila je da je dovršila kriminalističko istraživanje nad 48-godišnjim državljaninom Turske i 53-godišnjim državljaninom Bugarske koji su prethodno zatečeni na području Stinica u Splitu, te kako je kod njih je pritom pronađeno i oduzeto više od 520 kilograma morskih organizma-trpova koji su obuhvaćeni mjerom trajnog lovostaja.

-Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv obojice je podnesena kaznena prijava zbog sumnje da su počinili kazneno djelo trgovanja divljim vrstama te su predani pritvorskom nadzorniku – kako kažu u policiji.

Kako kažu, vrijednost kilograma ove zaštićene vrste prema Pravilniku o kriterijima za utvrđivanje naknade šteta počinjenih ribama i drugim morskim organizmima, iznosi 500 kuna.

Međutim, na crnom tržištu je, prema dostupnim podacima, kilogram trpova moguće prodati za 500 dolara, a negdje i za više.

Jasno je da je obeštećenje koje bi trpokradice i ubojice trpova trebali platiti smiješno u odnosu na potencijalnu zaradu, te je očigledno da hrvatske vlasti ne mare, ne znaju ili ne žele zaštititi hrvatske resurse, pa tako ni trpove čiji je izlov zabranjen.

Kako bi se inače tako olako kriminalci iz Turske ili Bugarske zaputili u Hrvatsku pustošiti podmorje, ili pak talijanski lovci i krivolovci vikendima dolazili u lijepu našu pucati po preostaloj divljači, loviti ptice i tome slično, a da nisu upoznati kako su šanse da budu kažnjeni gotovo nikakve.

Ozračje bezakonja koriste i brojni novi vlasnici priobalnih nekretnina koji su u Hrvatsku došli  iz inozemstva, Mađari, Nijemci, Talijani i drugi, pa tako često privatiziraju i devastiraju obalu. Dakako nekažnjeno. Slično je i u unutrašnjosti gdje je, prema svjedočanstvima seljana u zabačenim dijelovima Banije i Like, takozvani  inozemni investitori kupuju čitava sela za malo i nimalo novca, pa onda potom posjeku sve šume, devastiraju tradicionalne drvene kuće itd.

Možda bi trebalo nadopuniti onaj slogan Hrvatska – raj na zemlji.

Dodati: Za  lopove.

Morski trpovi, znani i kao krastavci ili u Dalmaciji ‘morski kukumari‘ imaju važnu ulogu u očuvanju stabilnosti ekosustava, no često su na meti krivolovaca. Hrane se planktonom i organskim tvarima na dnu mora, pa ih tako zovu i ‘morskim usisavačima’

Trpovi, odnosno morski krastavci, izuzetno su važni za funkcioniranje ekološkog sustava morskog dna. Njihov je izlov danas zabranjen jer se nalaze u trajnom lovostaju, međutim to ne mnoge ne brine.

Kako se pojašnjava, problem je nastao ‘divljih’ 1990-ih kada je zbog propusta nekih odgovornih osoba, protivno preporukama stručnjaka, bilo dozvoljeno komercijalno iskorištavanje trpova, naravno, hrvatska klasika, za potrebe bogaćenja ‘podobnih’ devastatora, pa je tada makarsko primorje opustošeno.

No, nakon izlova trpova s tog dijela Jadrana nestale su i ribe, pa su tek onda ‘mjerodavni’ shvatili što su učinili zbog profita šačice dobro organiziranih i s institucijama umreženih kriminalaca. Nakon toga, njihov je izlov zabranjen u cijeloj Hrvatskoj, no, dakako,  2017. godine izlov je opet omogućen, pa opet onemogućen….

Filip Bukša iz svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF Adria je prije više godina upozorio kaki je najbolje rješenje apsolutni moratorij na izlov trpova i ostalih organizama ključnih za uspješno funkcioniranje morskih ekosustava.

-Međutim, za njegovo postizanje potrebna je sinergija i odlučnost nadležnih administrativnih tijela kao i razumijevanje ribara i šire javnosti. – kazao je tada Filip Bukša. 

No, znamo kako takvo što još u Hrvatskoj nije prisutno, a jer je neprosvijećenim vlastodršcima, a koji se uglavnom bave vlastitim interesom, zaštita okoliša i javnih dobara na zadnjem mjestu, ako je i tamo.

Trpovi (desno) (foto MUP)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI