Neovisni novinarski portal
31.7.2021.
(NE)RED
(foto TRIS/G. Šimac)

Nezavisna lista mladih Gline:
Gradonačelnik Gline raspoređuje 25 milijuna kuna pomoći Vlade RH diskriminirajući građane kroz nepravedno utvrđene kriterije

(foto TRIS/G. Šimac)

-Gradonačelnik Gline raspoređuje 25 milijuna kuna pomoći Vlade RH diskriminirajući građane kroz nepravedno utvrđene kriterije – upozoravaju iz  Nezavisne lista mladih Gline na čelu s nezavisnim vijećnikom u gradskom vijeću mr. Radomirom Lončarevićem.

Oni se, kako kažu, oštro protive diskriminaciji građana Gline u procesu obnove u potresu porušenih objekata.

Naime, Vlada RH doznačila je na račun Grada Gline 25 milijuna kuna pomoći za privremenu i nužnu zaštitu i popravak oštećenja uslijed potresa, no Grad Glina napravio je u najmanju ruku diskriminacijsku odluku o podjeli navedenih sredstava građanima pogođenih potresom, naglašavaju i NLM  Gline.

(foto TRIS/G. Šimac)

-U prvom redu ističemo neravnopravnost prema građanima koji žive u objektima (kućama i stanovima) u državnom vlasništvu. Naime, odlukom Grada Gline o raspodjeli pomoći, njima je uskraćeno pravo na pomoć koje je donirala Vlada RH za potresom ugrožene građane, jer ne žive u objektima u isključivom privatnom vlasništvu, nego državnom. Odluka Grada Gline propisuje da biste imali pravo na pomoć iz donacije Vlade RH morate biti vlasnik porušenog ili razrušenog objekta tj. nekretnine, te da morate imati prebivalište i živjeti na području Gline. Uz navedeno morate imate i dokaze o utrošenim sredstvima za zaštitu i popravke zbog potresa. No zanemaruje se istovremeno velika činjenica da brojni žitelji Gline žive u državnim kućama i stanovima, tj. nisu vlasnici nekretnina, ali žive u njima već godinama kroz ugovoreni odnos o najmu s državom, te sada nemaju pravo ni na kakvu pomoć i potporu u obnovi i popravcima – upozorava jedan od aktivnijih vijećnika u Gradskom vijeću Gline Radomir Lončarević.

Zbog činjenice da se u najvećoj mjeri radi o ljudima koji su se na područje Gline doselili nakon Oluje, uglavnom izbjeglim Hrvatima iz Posavine i Srednje Bosne, te su posredstvom APN-a (državne Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama) ostvarili pravo na stanovanje u državnim objektima na području grada, danas ti isti ljudi nemaju pravo na nužnu zaštitu i popravak oštećenja da bi mogli živjeti u nekretninama koje im je ugovorenim najmom država dala za život, kaže on.

Lončarević ističe da istu sudbinu dijele mnoge mlade obitelji koje su ostvarile stambeno zbrinjavanje u državnim kućama i stanovima te naglašava zabrinutost za njihovim ostankom, ali isto tako i o povratku onih koji su privremeni smještaj pronašli izvan Gline.

-Ta sredstva u prvu ruku služe, ne za obnovu, nego za nužne radove i nužne popravke. No ovom odlukom Grada i gradonačelnika Gline ovi građani neće moći ostvariti pravo na pomoć. To je odluka jedinice lokalne samouprave, a ne Vlade, koja je dodijelila sredstva, što je još više diskriminacijski spram građana Gline, s obzirom da ostale općine i gradovi na području Banovine nemaju takvu praksu i ne rade to svojim građanima, razvrstavajući ih u one prvog ili drugog reda – ističe Radomir Lončarević.

Gradski vijećnik Lončarević smatra da se odluka trebala bazirati na specifičnostima stanovanja u Glini, kako bi se izbjegla nejednakost građana, koja je sada ipak na snazi upravo odlukom koja je donešena, iako Vlada daje „slobodne ruke“ lokalnoj upravi da novac raspoređuje na najučinkovitiji način svim pogođenim građanima na stradalom području, pa tako i grada Gline.

Ne kradite… (foto TRIS/G. Šimac)

-Ravnopravnost je tim veća jer uskoro počinje obnova, ali ne i u Glini na transparentni i jednakopravni način za sve pogođene u potresu. Apeliramo na hrvatsku javnost na ovu veliku diskriminaciju te pozivamo Vladu RH da se pozabavi slučajevima nepravedne pomoći koju su svi građani Hrvatske uplaćivali kako bi pomogli stradalima, bez obzira žive li u privatnoj ili državnoj nekretnini – zaključio je Radomir Lončarević u ime Nezavisne liste mladih Gline.

Nezavisna lista mladih Gline okuplja mlade žitelje koji, kako kažu,  žele ostati i raditi u gradu i na Baniji/Banovini, a ovim primjerom i javnim apelom žele postići da se diskriminirajuća politika Grada dokine i omogući svim stradalim u potresu jednako pravo i na obnovu.

Inače, u Gradskom vijeću Gline ima četiri nezavisna vijećnika, a nositelj liste i političkih aktivnosti je Radomir Lončarević (34. g.), predavač na katedri za primijenjenu matematiku i statistiku na Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

‘Mi plaćamo….’ (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI