Neovisni novinarski portal
8.12.2021.
novinarstvo
Mogens Blicher Bjerregård (fotoEuropean Centre for Press and Media FreedomECPMF)

Mogens Blicher Bjerregård (EFJ) piše Nini Obuljen Koržinek (HDZ):
Ne oduzimajte hrvatskim novinarkama i novinarima imovinsko autorsko pravo!

Mogens Blicher Bjerregård (fotoEuropean Centre for Press and Media FreedomECPMF)

-Mogens Blicher Bjerregård, predsjednik Europske federacije novinara, poslao je elektroničkom poštom pismo Vladi Republike Hrvatske i ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek, a vezano uz naš Zakon o autorskom i srodnim pravima, kojim će Hrvatska implementirati EU direktivu o autorskom pravu na digitalnom jedinstvenom tržištu u svoj pravni sustav – javljaju Hrvatsko novinarsko društvo, Sindikat novinara Hrvatske i Društvo za zaštitu autorskih prava novinara.

Mogens Blicher Bjerregård (EFJ) piše Nini Obuljen Koržinek (HDZ): Ne oduzimajte hrvatskim novinarkama i novinarima imovinsko autorsko pravo!

Mogens Blicher Bjerregård izražava zabrinutost oko nekih članaka Zakona prema kojima će, ako se prihvate, novinarska autorska prava u Hrvatskoj znatno odstupiti od europskog režima autorskog prava, prihvaćenog u većini zemalja EU.

-Ideja je da novinarima ostane i imovinsko, uz moralno autorsko pravo. Ugroženo je i moralno pravo kroz izmjenu Zakona na način da se djelo stvoreno u radnom odnosu može mijenjati i dorađivati bez pristanka autora, stoji između ostalog u pismu.

Gledajući predloženu provedbu EU direktive o autorskim pravima na hrvatski zakon čini se da ne odražava odgovarajuću zaštitu autorskih prava bilo kojeg autora i moralna prava ili prava izdavača. Čini se da predloženi zakoni žele zloupotrijebiti provedbu Direktive kako bi se izdavačima omogućila veća prava, a autorima manja.

Posrijedi je zapravo guranje američkog modela umjesto europskog, prava na autorska djela stvorena u radnom odnosu automatizmom bi pripadala poslodavcu, no ugrožena su i moralna prava: nakladnici bi imali pravo mijenjanja takvih autorskih djela bez dopuštenja autora. Nije teško zaključiti što to znači za novinare, za slobodu govora i demokraciju, istaknula je predsjednica Društva za zaštitu autorskih prava novinara Valentina Wiesner.

Sindikat novinara Hrvatske i Hrvatsko novinarsko društvo čvrsto stoje uz apel predsjednika Europske federacije novinara i Društva za zaštitu novinarskih prava.

Nadamo se da će ovaj apel osluhnuti i odgovorni u državi.

Mogens Blicher Bjerregård (foto
European Centre for Press and Media Freedom
ECPMF)

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI