Neovisni novinarski portal
2.3.2021.
POLITIKA / PRAVDOSUĐE
Izbor predsjednika Vrhovnog suda: Milanoviću nije po volji nitko od prijavljenih kandidata, ima svoga, ma što zakon mislio o tome…

Izbor predsjednika Vrhovnog suda:
Milanoviću nije po volji nitko od prijavljenih kandidata, ima svoga, ma što zakon mislio o tome…

Može li predsjednik Republike, mimo procedure, predložiti svog kandidata za predsjednika Vrhovnog suda? Hoće li time Zoran Milanović isprovocirati nove sukobe i podjele u Hrvatskoj odbijajući poštovati propisanu proceduru i zakon koji definira izbor čelnika Vrhovnog suda? Kako stvari trenutno stoje, čini se da hoće. Jer, Milanović je odbio podržati bilo kojeg od tri kandidata prijavljena na javni poziv za izbor novog predsjednika Suda, te ustvrdio da u skladu sa ustavnim ovlastima može predložiti svog kandidata. Neki ustavni stručnjaci i Udruga hrvatskih sudaca su na nogama: to je kršenje zakona!

Milanovićeva namjera da istakne svog kandidata ne nailazi na razumijevanje ni kod HDZ-a, a to znači da kandidat predsjednika Republike teško može u Saboru dobiti potrebnu većinsku podršku, jer u HDZ-u neće ni raspravljati o kandidatima koji se nisu javili na poziv.

Inače, kad je o javnom pozivu riječ, Državno sudbeno vijeće je Ured predsjednika Republike izvijestilo da su ambicije za obnašanje dužnosti predsjednika Vrhovnog suda prijavom na poziv iskazali dosadašnji šef VS-a Đuro Sessa, i dvoje zagrebačkih odvjetnika Lidija Horvat i Šime Savić. No, čini se da nijedno od troje kandidiranih nije po volji predsjedniku Milanoviću, koji je najavio otkriti svog aduta za ovu visoku pravosudnu funkciju, vrlo skoro. Pri tome će, izjavio je, razgovarati i s pozicijom i opozicijom, s HDZ-om i SDP-om, kako se ne bi dogodilo da njegov kandidat bude “prst u oku” bilo kojoj strani.

Rasprava o Milanovićevom potezu, njegovoj opstrukciji uobičajene procedure izbora, u međuvremenu se rasplamsala, a mišljenja ustavnih stručnjaka o neuobičajenom postupku šefa države uglavnom su podijeljena.

Iz Udruge hrvatskih sudaca apeliraju da se postupak izbora čelnika Vrhovnog suda provede sukladno Zakonu o sudovima koji detaljno definira postupak objave javnog poziva i proceduru nakon zaprimanja kandidatura koje DSV dostavlja Uredu predsjednika Republike. Milanović je po dostavljanju kandidatura trebao zatražiti mišljenje opće sjednice Vrhovnog suda i Odbora za Ustav Hrvatskog sabora. Umjesto toga, šef države odlučio je dati odbijenicu svim kandidatima i istaknuti – svoga.

Udruga hrvatskih sudaca smatra da bi ignoriranje propisanog postupka izbora predsjednika najvišeg suda u Hrvatskoj bila izravan udar na vjerodostojnost sudbene vlasti.
I dok jedni smatraju da bi izbor predsjednika Vrhovnog suda mimo natječaja bio protupravan , drugi, primjerice, izvanredni profesor na Katedri za ustavno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta, Đorđe Gardašević, podupiru Milanovićev stav da ga javni poziv ne obvezuje, te da predlaganje predsjednika VS-a spada u ustavne ovlasti šefa države, pa prema tome predsjednik može izabrati i kandidata koji se nije javio na javni natječaj.

Sanja Barić, predstojnica Katedre za ustavno pravo riječkog Pravnog fakulteta, međutim, za Novi list kaže:

– Ako predsjednik sada može za predsjednika Vrhovnog suda predložiti bilo koga, neovisno o tome tko se prijavio na javni poziv, onda je moguće samo jedno objašnjenje – zakon je neustavan. Mogao je predsjednik Milanović već dosad poslati Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti. Međutim, sklona sam vjerovati da bi Ustavni sud, da je ova zakonska odredba toliko očigledno neustavna, do danas i sam reagirao- zaključuje Sanja Barić, ocjenjujući da je dobro da u postupak izbora predsjednika Vrhovnog suda bude uključeno više ljudi i tijela, iako njihova mišljenja o kandidatima ne obvezuju predlagatelja. Milanović ne može ignorirati proceduru izbora koja je propisana Zakonom o sudovima ( 2018. ), smatra Barić.

A što predsjednik Milanović može, a što ne može, vidjet ćemo. Zasad se čini da može izazvati pravu pomutnju, i podijeliti i javnost i stručnjake…

Sjedište VSRH-a (izvor www.vsrh.hr)

Tags: ,

VEZANE VIJESTI